The Ultimate Socotra Guide – 2022

2
The Ultimate Socotra Guide – 2022

Η Σοκότρα είναι ένα από τα μέρη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα του πλανήτη και είναι ένα νησί που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό που αποτελεί dejure τμήμα της Δημοκρατίας της Υεμένης, αλλά τώρα έχει μια ελαφρώς πιο περίπλοκη πολιτική φύση. Γνωστό ως καταφύγιο από τον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, αποδεικνύεται τώρα ένας εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Αυτός είναι ο απόλυτος οδηγός Socotra για το 2022.

Ποια είναι η αρχαία ιστορία της Σοκότρα;

Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι οι Χριστιανοί έφτασαν μέσω Αιθιοπίας τον 3ο αιώνα μ.Χ., με τους Αιθίοπες να κατακτούν το νησί το 880 μ.Χ. και να χειροτονούν έναν Ορθόδοξο Επίσκοπο για το νησί.

Οι Αιθίοπες εκτοπίστηκαν αργότερα από μια μεγάλη αρμάδα που εστάλη από τον ιμάμη Αλ-Σαλτ μπιν Μαλίκ του Ομάν, αλλά μέχρι την εποχή του Μάρκο Πόλο αναφέρθηκε ότι οι κάτοικοι παρέμειναν χριστιανοί, αν και ασκούσαν επίσης τις δικές τους «μαγικές παραδόσεις», αν και αυτά τα αποδοκίμασε ο αρχιεπίσκοπος.

Socotra Tours

Το 1500 ένας πορτογαλικός στόλος με διοικητή τον Trsitan Da Cunha (ο οποίος αργότερα είχε ένα νησί με το όνομά του) έφτασε και έστησε μια φρουρά, αλλά δεν κράτησε με τους Σουλτάνους Mahra της Ανατολικής Υεμένης να καταλάβουν το νησί και να προσηλυτίσουν σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους στο Ισλάμ. Αν και αργότερα αναφέρθηκε ότι ορισμένες φυλές στην κεντρική Σοκότρα εξακολουθούσαν να ασκούν τον Χριστιανισμό, αν και έχοντας απομονωθεί για τόσο καιρό, η θρησκευτική τους ερμηνεία της Βίβλου είχε γίνει κάπως λασπωμένη.

Για να διαβάσετε για το νησί Tristan Da Cunha κάντε κλικ εδώ.

Το 1834 έφτασε η διαβόητη Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών και ενώ δεν κατάφερε να κάνει ένα αξιοπρεπές λιμάνι ή με μεγάλη πρόοδο προσπάθησε να πείσει τον κυβερνών Σουλτάνο να τους πουλήσει το νησί, αρνήθηκε, αλλά οι Βρετανοί έπρεπε αργότερα να πάρουν τον αποτελεσματικό έλεγχο μετά την κατάληψη του Άντεν στο Νότια Υεμένη. Αυτός ο «έλεγχος» ήταν βασικά μια επιστολή που έλεγε ότι ο Άντεν δεν θα πουλούσε το νησί σε κανέναν, εκτός από τους Βρετανούς. Αυτό όμως συνοδεύτηκε και από ετήσια πληρωμή στον Σουλτάνο καθώς και από διάφορα άλλα «κίνητρα».

Καθώς ο κόσμος πλησίαζε πιο κοντά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Βρετανοί φοβούμενοι τη γερμανική παρουσία στην περιοχή έκαναν τη Σοκότρα πλήρες προτεκτοράτο το 1886, το οποίο απαγόρευε στον Σουλτάνο να συνάπτει οποιεσδήποτε συνθήκες για το νησί χωρίς συγκεκριμένη βρετανική συναίνεση. Εν πάση περιπτώσει, η Σοκότρα ήταν πλέον σε μεγάλο βαθμό μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Οδηγός Socotra – Ανεξαρτησία και περίοδος Ψυχρού Πολέμου

Το 1959 η Ομοσπονδία των Εμιράτων του Νότου ιδρύθηκε από τους Βρετανούς ως προοίμιο για την ανεξαρτησία για αυτό που αργότερα θα γινόταν Νότια Υεμένη, κατά ειρωνικό τρόπο σε ένα παρόμοιο μοντέλο με αυτό που θα γίνονταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Το 1962 αυτό επρόκειτο να μετατραπεί στην Ομοσπονδία της Νότιας Αραβίας, στην οποία προσχώρησε ο Άντεν το 1963 και από το Σουλτανάτο του Άνω Αουλάκι το 1964, δημιουργώντας έτσι μια ένωση 17 «κρατών» πλήρως μέρος της Κοινοπολιτείας, με την οποία μάλιστα έστειλε μια ομάδα στην παιχνίδια του 1966 στην Τζαμάικα.

Όλα αυτά άλλαξαν το 1967, όταν μια λαϊκή κομμουνιστική επανάσταση δημιούργησε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης (αραβικά: جمهورية اليمن الديمقراطية الشعبية), ή πολύ απλά τη Δημοκρατική Υεμένη. Αυτό το έθεσε ξεκάθαρα στο Σοβιετικό Μπλοκ, που ήταν το μόνο κομμουνιστικό κράτος στη Μέση Ανατολή, αν και υπήρχαν άλλα σοσιαλιστικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Υεμένης, αν και ακολούθησαν τον Νασερισμό ή τον Μπααθισμό, παρά τον ορθόδοξο μαρξισμό-λενινισμό.

PDR Υεμένη

Για να διαβάσετε για τον Νασερισμό κάντε κλικ εδώ.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η βόρεια Υεμένη έγινε ανεξάρτητο κράτος ως Mutawakkilite Βασίλειο της Υεμένης. Αυτό κράτησε μέχρι το 1962, όταν οι αντάρτες εμπνευσμένοι από τον Νάσερ καθαίρεσαν τον βασιλιά και ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Βόρεια Υεμένη, με την Αίγυπτο να υποστηρίζει τους επαναστάτες και τη Σαουδική Αραβία να υποστηρίζει τους Βασιλιστές. Παρά την προγενέστερη της σύγκρουσης, αυτό συχνά αναφέρεται ως Βιετνάμ της Αιγύπτου και η σύγκρουση μαινόταν μέχρι που η τελική βασιλική επίθεση απέτυχε το 1970.

Η Σοκότρα και τα σοβιετικά χρόνια

Παρά τον πόλεμο στη Βόρεια Υεμένη, η Νότια Υεμένη και συγκεκριμένα η Σοκότρα παρέμειναν αρκετά ειρηνικά και έξω από τη σύγκρουση, με αυτή την απομακρυσμένη απόσταση να μπαίνει στο παιχνίδι αργότερα για το νησί σε πολλές περιπτώσεις. Και στους δύο πολέμους της Υεμένης (μεταξύ βορρά και νότου) του 1972 και του 1979 το νησί παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο και υπό τον έλεγχο της κομμουνιστικής κυβέρνησης.

Το νησί θεωρήθηκε επίσης σημαντικό πλεονέκτημα από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία χρησιμοποίησε τη Socotra ως βάση ανεφοδιασμού και υποστήριξης για τις δραστηριότητές της στον Ινδικό Ωκεανό μεταξύ 1971 και 1985, προς όφελος του τοπικού πληθυσμού.

PDR Υεμένη
PDR YeArmed Forcesmen

Σε αντίθεση με άλλα σοσιαλιστικά κράτη, η Νότια Υεμένη δεν υπέφερε ποτέ από έλλειψη στέγης και παρά τις αναταράξεις για το σοσιαλιστικό κράτος πολλοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Σοκότρα, τη βλέπουν ως μια σχετικά χρυσή περίοδο.

Για να διαβάσετε για τις Σοσιαλιστικές χώρες κάντε κλικ εδώ.

Σοκότρα μετά την Ενοποίηση

Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τις επιθανάτιες ανάσες της ΕΣΣΔ, οι δύο Υεμένη συμφώνησαν τελικά να επανενωθούν το 1990, αλλά σε αντίθεση με τους ομολόγους τους στη Γερμανία τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως είχαν προγραμματιστεί.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία όπου η κομμουνιστική Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας απορροφήθηκε από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η Υεμένη υποτίθεται ότι ήταν μια ενοποίηση και όχι μια προσάρτηση. Αυτό θα σήμαινε το τέλος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Υεμένης (Νότια Υεμένη) και της Αραβικής Δημοκρατίας της Υεμένης (Βόρεια Υεμένη) που θα έπαυαν και οι δύο ως οντότητες και θα γίνουν μια νέα χώρα η Δημοκρατία της Υεμένης.

Για να διαβάσετε για τη Συνομοσπονδιακή Δημοκρατία του Koryo κάντε κλικ εδώ.

Σύντομα όμως δεν αποδείχτηκε τόσο πολύ και μέχρι το 1993 υπήρχαν ήδη εντάσεις στην ενωμένη Υεμένη, εντάσεις που θα οδηγούσαν σε ανοιχτή σύγκρουση στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης το 1996. αν και πάλι γλίτωσαν τα χειρότερα της σύγκρουσης.

Ο πιο πρόσφατος εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη, η Σοκότρα επρόκειτο να παραμείνει τουλάχιστον αξιωματούχος της διεθνώς αναγνωρισμένης Δημοκρατίας της Υεμένης μέχρι τα γεγονότα του 2015, όταν έπληξαν ο κυκλώνας Chapala και ο κυκλώνας Megh.

Εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη
2015 Εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη

Αυτό επρόκειτο να οδηγήσει σε μια επέμβαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου επίσημα για να βοηθήσει το συχνά παραμελημένο νησί, με το πρόσωπο να ηγούνται σε μεγάλο βαθμό από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ΗΑΕ), τα οποία μέχρι το 2018 είχαν καταλάβει το λιμάνι και το αεροδρόμιο και είχαν δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση με την υποστήριξη Σαουδική Αραβία.

Ήταν επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που τα ΗΑΕ κατηγορήθηκαν ότι έστειλαν δυνάμεις αυτονομιστικών δυνάμεων στο νησί από το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο. Είτε είναι αλήθεια είτε όχι, τα συντάγματα του στρατού της Υεμένης στο νησί τελικά «αποστάτησαν» στο Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο (το οποίο υποστηρίζεται από τα ΗΑΕ), γεγονός που οδήγησε στην αποστολή στρατιωτικών «συμβούλων» μαζί με τους στρατιωτικούς από τα ΗΑΕ που ήταν ήδη εκεί.

Σε ποιον ανήκει λοιπόν η Socotra;

Η Σοκότρα αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος της Δημοκρατίας της Υεμένης. Τοπικά διοικείται θεωρητικά από το αποσχιστικό και το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία/ΗΑΕ.

Στην πραγματικότητα, αν και πολλοί θα υποστήριζαν ότι βρίσκεται ως επί το πλείστον υπό τον έλεγχο των ΗΑΕ, ένα γεγονός που είναι πιθανό να παραμείνει αμετάβλητο, ιδίως με τον νέο Πρόεδρο να αναμένεται να συνεχίσει την παρεμβατική και διεθνιστική του στάση.

Για να διαβάσετε για τον θάνατο του Προέδρου των ΗΑΕ κάντε κλικ εδώ.

Η φύση της Σοκότρα

Το ότι είναι τόσο απομονωμένο σημαίνει ότι η Σοκότρα είναι ένα από τα μέρη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στη γη, με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) να σημειώνουν 700 ενδημικά είδη που δεν υπάρχουν πουθενά στη γη. Αυτό το τοποθετεί πίσω από μερικά άλλα μέρη στη γη όσον αφορά την ποικιλομορφία.

Η ομορφιά της Σοκότρα

Διάσημα από αυτά είναι φυσικά το Socotran Blood Tree, ή Dragon Tree, ή όπως είναι τεχνικά γνωστό το Dracaena cinnabari, και μπορεί κανείς να το δει κυριολεκτικά σε όλους όσους επισκέπτονται τα άλμπουμ φωτογραφιών του Scootra, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας.

Σοκότρα
Ομαδική λήψη του Socotra Dragon Blood Tree

Το νησί μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για μια σειρά από άλλες αυτόχθονες χλωρίδα, πανίδα, πουλιά και ζώα, τα οποία συνδυάζονται για να κάνουν το νησί τόσο ξεχωριστό.

Το νησί έχει αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) από το 2008.

Πρόσφατη ιστορία του τουρισμού στη Σοκότρα

Οι Young Pioneer Tours πραγματοποιούν περιοδείες στη Σοκότρα εδώ και πολλά χρόνια, με αυτές να παίρνουν πολλές διαφορετικές μορφές ανάλογα με την κατάσταση στο έδαφος. Αρχικά οι περιηγήσεις στο νησί περιελάμβαναν ναύλωση πλοίου από το Μπαχρέιν, πριν αυτό σταματήσει.

Η επόμενη φάση αφορούσε πτήσεις από το Κάιρο που έπρεπε να πληρωθούν σε μετρητά, προτού τελειώσει και το νησί απομονωθεί ξανά. Όλα άλλαξαν πέρυσι όταν εγκαινιάστηκαν απευθείας πτήσεις που επέτρεπαν εβδομαδιαία ταξίδια από το Άμπου Ντάμπι, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σημασία που έχουν τώρα τα ΗΑΕ στις υποθέσεις της Σοκότρα.

Το πάνελ που ανακοινώνει την πτήση Κάιρο-Σεϊγιούν
Πτήση Socotra

Ωστόσο, σημαίνει ότι μπορείτε τώρα να επισκεφθείτε με ασφάλεια την Υεμένη μέσω της Σοκότρα, εάν η καταμέτρηση χωρών είναι το θέμα σας ή απλώς να εγγραφείτε για να δείτε ένα καταπληκτικό μέρος.

Η επίσκεψη στη Σοκότρα μετράει ως επίσκεψη στην Υεμένη;

Αυτό είναι δύσκολο, αλλά με βάση τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής του YPT θα μετρούσαν.

Αν και είναι κάτι που υπόκειται σε πολύ μεγάλη αλλαγή, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατάσταση στη Νότια Υεμένη, εάν η Νότια Υεμένη πετύχει, τότε μπορεί να γίνει ένα αναγνωρισμένο ή μη αναγνωρισμένο κράτος, κάτι που θα έκανε τα πράγματα πολύ πιο περίπλοκα.

Μπορείτε να διαβάσετε την άποψή μας για το τι μετράει ως χώρα εδώ.

Πώς είναι να ταξιδεύεις στη Σοκότρα;

Στο μυαλό μας ειλικρινά καταπληκτική και μια από τις πιο απόκοσμες εμπειρίες εκτός Ανταρκτική και ένα για το οποίο είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ειδικοί.

Socotra Tours
Παιδιά Σοκότρα

Οι ίδιες οι περιηγήσεις περιλαμβάνουν να περάσετε λίγο χρόνο στην πρωτεύουσα, αλλά κυρίως να κατεβείτε στη φύση και να κάνετε κάμπινγκ.

Μπορείτε να διαβάσετε τον πλήρη οδηγό μας για να ταξιδέψετε στη Σοκότρα εδώ.

Ποια είναι η πρωτεύουσα της Σοκότρα και πώς είναι;

Η πρωτεύουσα της Σοκότρα είναι η Χαντίμπου (αραβικά: حديبو Ḥādībū), γνωστή και ως Χαντίμπο και έχει πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκους (30.000 στη γενική περιοχή).

Για το πλαίσιο, υπάρχουν περίπου 60.000 άνθρωποι στη Σοκότρα. Το Hadibo έχει ξενοδοχεία και εστιατόρια, αν και δεν θα βρείτε μπαρ στη Σοκότρα. Απέχει περίπου 12 μίλια από το διεθνές αεροδρόμιο Socotra, το οποίο αναμφίβολα θα καλύψουμε σε άλλο άρθρο.

Η θέα ενός δωματίου στο Summerland Hotel, το καλύτερο ξενοδοχείο στη Socotra
Δωμάτιο στο ξενοδοχείο Summerland Hadibo

Πώς είναι το φαγητό στη Σοκότρα;

Το να είναι τόσο απομονωμένο και για πολλά χρόνια χωρίς προμήθειες έχει οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό αυτάρκειας για το νησί όσον αφορά το φαγητό. Στις περιηγήσεις μας τουλάχιστον περιμένετε πολλά φρέσκα ψάρια, κοτόπουλο, φρούτα λαχανικά και αυτό το αγαπημένο ραντεβού από τη Μέση Ανατολή.

φαγητό Socotra
φαγητό Socotra

Για να διαβάσετε περισσότερα για το φαγητό στο Socotra κάντε κλικ εδώ.

Και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, τι γίνεται με τον Caveman of Socotra;

ο BBC πρόσφατα κυκλοφόρησε μια ιστορία για έναν άνθρωπο των σπηλαίων στη Σοκότρα που είχε εγκαταλείψει τις πρώτες απολαύσεις για να ζήσει σε μια σπηλιά. Δεν θα χαλάσουμε πολύ την ιστορία, καθώς αυτό θα καλυφθεί από τον ειδικό που κατοικεί στη Socotra του YPT, Rowan, αλλά προφανώς, όπως και η σπηλιά του, έχει γυναίκα, αυτοκίνητο και χρήματα.

Άνθρωποι του YPT που κάνουν παρέα δίπλα στη σπηλιά του Abdullah
Η σπηλιά του Αμπντουλάχ στη Σοκότρα

Εμπιστευτείτε τους δημοσιογράφους για να μην αφήσετε ποτέ την αλήθεια να εμποδίσει μια καλή ιστορία……

Για να συμμετάσχετε στην επόμενη περιοδεία μας στη Σοκότρα κάντε κλικ εδώ.

Schreibe einen Kommentar