15 ασυνήθιστες χρήσεις για μπανανόφλουδες

4
15 ασυνήθιστες χρήσεις για μπανανόφλουδες
Πίνακας περιεχομένων[Hide][Show]

Παράξενο γεγονός για μένα: Δεν αντέχω τις μπανάνες. Τούτου λεχθέντος, εξακολουθούν να έχουν τις χρήσεις τους, όπως το μπανανόψωμο, ως βοήθημα ύπνου και για να απομακρύνουν τις αφίδες από τα τριαντάφυλλα. ΟΠΑ, τι?? Σοβαρά, οι μπανανόφλουδες έχουν μερικές εκπλήξεις στα μανίκια τους.

Τι περιέχει μια μπανανόφλουδα;

Ο καρπός της μπανάνας είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, κάλιο και βιταμίνες C και B. Η φλούδα έχει επίσης ένα εντυπωσιακό προφίλ υγείας. Ακολουθεί μια κατανομή των θρεπτικών συστατικών:

 • Κάλιο
 • Ασβέστιο
 • Σίδερο
 • Μαγγάνιο
 • Βρώμιο
 • Φαινολικές ενώσεις
 • Καροτενοειδή όπως η βήτα-καροτίνη και η λουτεΐνη

Θα βρείτε επίσης ίχνη ορισμένων αδρανών μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του στροντίου. Το σώμα μας έχει φυσικά κάποιο στρόντιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των δοντιών και των οστών.

Χρειαζόμαστε καροτενοειδή για υγιή όραση. Ένα άρθρο του 2012 στο The American Journal of Clinical Nutrition εξέτασε τον ρόλο των καροτενοειδών στην προστασία των ματιών. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η λουτεΐνη βοηθά τα μάτια μας να φιλτράρουν το φως και προστατεύει τους ιστούς από τη φθορά του ήλιου. Η λουτεΐνη και άλλες τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή κάνουν το ίδιο με το δέρμα και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις βλάβες από τον ήλιο.

Οφέλη για την υγεία από τις φλούδες μπανάνας

Διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν χρησιμοποιήσει φλούδες μπανάνας για αιώνες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, και τώρα έχουμε καθιερώσει την επιστήμη που το υποστηρίζει.

Μπανανόφλουδες που καταπολεμούν τα μικρόβια

Όπως το σιρόπι σαμπούκου, η ρίγανη και άλλα φυτά, οι μπανανόφλουδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές φαινόλες. Όχι μόνο αυτό, οι φλούδες μπανάνας έχουν ισχυρές ιδιότητες καταπολέμησης των μικροβίων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ενώσεις στις φλούδες της μπανάνας καταπολεμούν μια ποικιλία μικροβίων που προκαλούν μολύνσεις πληγών. Σε μια μελέτη αποδείχθηκε αποτελεσματικό έναντι της ζύμης Candida albicans.

Αντιοξειδωτικά στη Μπανανόφλουδα

Το 2011, οι ερευνητές εξέτασαν τις αντιοξειδωτικές ικανότητες των διαφόρων φλοιών μπανάνας. Βρήκαν ότι οι άγουρες, πράσινες μπανανόφλουδες έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις πιο ώριμες φλούδες. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα αντιοξειδωτικών, τόσο μεγαλύτερη είναι η σάρωση των ελεύθερων ριζών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ώριμες φλούδες δεν έχουν τα πλεονεκτήματά τους… είναι καλύτερες στην αναστολή της δραστηριότητας του μονοξειδίου του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου λειτουργεί ως σηματοδοτικό μόριο στο σώμα και παίζει σημαντικό ρόλο σε ορισμένες λειτουργίες του σώματος. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα νιτρικού οξειδίου στο σώμα οδηγεί σε φλεγμονές και χρόνιες ασθένειες. Οι ερευνητές διερευνούν πώς η αναστολή του μονοξειδίου του αζώτου θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο θετικά αποτελέσματα σε ασθένειες.

Υποστήριξη ήπατος και προστάτη

Τα καροτενοειδή και τα αντιοξειδωτικά στις μπανάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν άλλα συστήματα οργάνων. Σε μια μελέτη του 2016 στο Πειραματική και Θεραπευτική Ιατρική, Οι ερευνητές εξέτασαν τις φλούδες της μπανάνας για προστασία του ήπατος.

Οι πολυφαινόλες από τις φλούδες της μπανάνας αύξησαν τη γλουταθειόνη, την κύρια ορμόνη αποτοξίνωσης του σώματος. Οι φλούδες μείωσαν επίσης τη φλεγμονή και προστάτευσαν τα ηπατικά κύτταρα.

Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, είναι σύνηθες φαινόμενο ο αδένας του προστάτη να μεγεθύνεται, προκαλώντας προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Η έρευνα δείχνει ότι το εκχύλισμα φλούδας μπανάνας μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του προστάτη.

Ένας νόστιμος τρόπος για αποτοξίνωση

Οι επιστήμονες εξερευνούν τις μπανανόφλουδες ως τρόπο καθαρισμού του νερού. Θεωρείται ότι δρουν ως προσροφητικό και συνδέονται με βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα, όπως ο άνθρακας.

Το 2013, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μπανανόφλουδες για να αφαιρέσουν τα φυτοφάρμακα από το νερό. Ένα άρθρο του 2020 στο BMC Chemistry Επίσης, βρέθηκε ότι η σκόνη φλούδας μπανάνας αφαιρεί το τοξικό βαρύ μέταλλο χρώμιο από το νερό.

Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά για εμάς; Αν και δεν θα βάλω μπανανόφλουδες στο φίλτρο νερού μου σύντομα, η κατανάλωση μπανανόφλουδων θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτοξίνωση.

Μπανανόφλουδα για καλύτερο ύπνο

Τόσο η μπανάνα όσο και η φλούδα περιέχουν αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας για να παράγει τη μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. Σύμφωνα με έναν άρθρο στο Forbes:

«Το κάλιο και το μαγνήσιο είναι φυσικά μυοχαλαρωτικά και οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή και των δύο. Περιέχουν επίσης το αμινοξύ L-τρυπτοφάνη, το οποίο μετατρέπεται σε 5-HTP στον εγκέφαλο. Το 5-HTP στη συνέχεια μετατρέπεται σε σεροτονίνη (ένας χαλαρωτικός νευροδιαβιβαστής) και μελατονίνη».

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις μπανανόφλουδες

Το μεγάλο ερώτημα φυσικά είναι πώς εκμεταλλευόμαστε τα οφέλη της μπανανόφλουδας; Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να τρώτε ωμές, μη αποφλοιωμένες μπανάνες για να δείτε αποτελέσματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και μπανανόφλουδες σε έναν βιολογικό κήπο ή για κατοικίδια.

Μπανάνες για τον κήπο

Δεδομένου ότι οι φλούδες μπανάνας είναι τόσο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, έχουν μερικές χρήσιμες χρήσεις στον κήπο. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να εντάξετε τις φλούδες μπανάνας στην κηπουρική σας:

 • Τροφή για σπορόφυτα – Προσθέστε κομμάτια φλούδας μπανάνας στην τρύπα όταν φυτεύετε δενδρύλλια. Αυτό τους δίνει μια διατροφική ώθηση όταν ξεκινούν για πρώτη φορά.
 • Αποτροπή αφίδων – Τοποθετήστε φλούδες μπανάνας γύρω από τη βάση των τριαντάφυλλων και άλλων φυτών όπως αφίδες (δείτε αυτήν την ανάρτηση για περισσότερα). Καλύψτε με λίγο χώμα για να αποφύγετε την επίσκεψη των τροφοσυλλεκτών.
 • Λίπασμα – Ανακατέψτε τις αποξηραμένες, αλεσμένες φλούδες μπανάνας στο χώμα ή απλώστε από πάνω. Τα σκουλήκια λατρεύουν επίσης να τα τρώνε.
 • Προσελκύστε πεταλούδες – Προσθέστε μερικές μπανανόφλουδες σε έναν κήπο με πεταλούδες για να προσελκύσετε αυτά τα όμορφα έντομα.
 • Τσάι κήπου – Φτιάξτε ένα τσάι κομπόστ με μπανανόφλουδες και ζεστό νερό. Αφού βράσετε για λίγες μέρες, χρησιμοποιήστε το τσάι μπανάνας για να ποτίσετε τα φυτά στον κήπο σας.
 • ξύδι μπανάνας – Μερικά φυτά, όπως τα βατόμουρα, ευδοκιμούν σε πιο όξινο έδαφος. Μπορείτε να ζυμώσετε φλούδες μπανάνας και στη συνέχεια να αραιώσετε το μείγμα που προκύπτει με νερό. Χρησιμοποιήστε το μείγμα για να ποτίσετε φυτά που αγαπούν τα οξέα. Η μέθοδος είναι ίδια με την παρασκευή μηλόξυδου, αλλά με μπανάνα αντί για φλούδες μήλου.
 • Κομποστ – Όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, οι μπανάνες εμπλουτίζουν το κομπόστ. Δείτε πώς να ξεκινήσετε.

Πηγαίνετε μπανάνες για ζωοτροφή

Επειδή είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, οι επιστήμονες μελετούν τις μπανανόφλουδες για ζωοτροφές. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φλούδα μπανάνας θα μπορούσε να αντικαταστήσει με ασφάλεια έως και το 100% της τυπικής διατροφής των κουνελιών με βάση τα δημητριακά.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε φλούδες μπανάνας στη τροφή κοτόπουλου. Ενώ ορισμένοι ιδιοκτήτες κοτόπουλου ταΐζουν τα φρούτα μπανάνας, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη φλούδα. Τα κοτόπουλα μπορεί να μην πάνε για ολόκληρες μπανανόφλουδες, αλλά η φλούδα μπορεί να τεμαχιστεί, να στεγνώσει και να προστεθεί στην κανονική τους διατροφή.

Συνταγές με φλούδα μπανάνας

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες μπανάνες υφίστανται μεγάλη επεξεργασία με φυτοφάρμακα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Αν και δεν μπαίνουν στη λίστα Dirty Dozen του EWG, σίγουρα δεν είναι καθαρά. Δεδομένου ότι η φλούδα είναι το μέρος που ψεκάζεται, είναι καλύτερο να επιλέξετε βιολογικές μπανάνες εδώ. Ευτυχώς είναι ευρέως διαθέσιμα και πολύ προσιτά.

Ακολουθούν μερικοί ακόμη τρόποι για να εντάξετε περισσότερες φλούδες μπανάνας στη διατροφή σας.

Smoothie με φλούδα μπανάνας

Αυτό είναι ωραίο και απλό: Μπορείτε να προσθέσετε λίγη μπανανόφλουδα (μαζί με τα φρούτα!) σε μια συνταγή smoothie!

Αλεύρι από φλούδες μπανάνας

Η αποξηραμένη και αλεσμένη μπανανόφλουδα κάνει ένα αλεύρι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Προσθέστε το σε σχεδόν οποιοδήποτε ψητό για να αντικαταστήσετε λίγο από το αλεύρι της συνταγής. Ωστόσο, το πολύ αλεύρι μπανάνας μπορεί να προσθέσει μια πικρή γεύση, σύμφωνα με έρευνα του 2018 στο Journal of Science and Food Agriculture.

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ή να αποκτήσετε αλεύρι από μπανανόφλουδα εδώ. Αυτή η πλούσια σε αντιοξειδωτικά σκόνη λειτουργεί καλά σε μάφιν και κέικ όπως:

Τσάι με φλούδα μπανάνας

Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να αποκτήσετε περισσότερη μπανανόφλουδα στη ζωή σας είναι να φτιάξετε τσάι μπανάνας. Η ψιλοκομμένη φρέσκια ή αποξηραμένη μπανανόφλουδα θα λειτουργήσει. Λάβετε υπόψη ότι οι πράσινες φλούδες έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, αλλά επίσης ξηραίνουν περισσότερο. Εδώ είναι ένα συνταγή τσαγιού με φλούδα μπανάνας.

Μπέικον με φλούδα μπανάνας

Ναι, αυτό είναι πραγματικά ένα πράγμα! Μουλιασμένο σε μαρινάδα και μετά ψημένο, μπέικον μπανάνας είναι γλυκό, καπνιστό και μαστιχωτό.

Τσάτνεϊ με φλούδα μπανάνας

Κοινό στις τροπικές καλλιέργειες, το τσάτνεϊ με φλούδα μπανάνας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βγάλετε περισσότερα χιλιόμετρα από τις μπανάνες σας. Εδώ είναι μια συνταγή για ένα αυθεντικό chutney από φλούδα μπανάνας.

Ασυνήθιστες χρήσεις για μπανανόφλουδες

Όπως μπορείτε να δείτε, οι μπανανόφλουδες έχουν πολλές εκπληκτικές χρήσεις για κήπους, φυτά, έντομα και φυσικά ανθρώπους. Γεμάτο με θρεπτικά και οφέλη για την υγεία, ίσως τώρα να σκεφτούμε δύο φορές πριν πετάξουμε αυτή τη φλούδα!

Τι χρησιμοποιεί η μπανανόφλουδα θα δοκιμάσετε πρώτα; Κάποια άλλη συμβουλή με μπανανόφλουδα που μας έλειψε; Αφήστε μας ένα σχόλιο και ενημερώστε μας!

Πηγές:
 1. Akamine, K., Koyama, T., & Yazawa, K. (2009). Το εκχύλισμα φλούδας μπανάνας κατέστειλε τη διεύρυνση του προστάτη αδένα σε ποντίκια που έλαβαν τεστοστερόνη. Βιοεπιστήμη, βιοτεχνολογία και βιοχημεία, 73(9), 1911–1914.
 2. Anhwange, B., Ugye, J., & Nyiatagher, T. (2009). Χημική Σύνθεση Φλούδων Musa sepientum (Μπανάνας). Electronic Journal of Environment, Agriculture and Food Chemistry. 8. 437-4442.
 3. Badessa , TS , Wakuma , E. , & Yimer , AM (2020). Βιο-προσρόφηση για αποτελεσματική απομάκρυνση του χρωμίου (VI) από τα λύματα χρησιμοποιώντας σκόνη σπόρων Moringa stenopetala (MSSP) και σκόνη φλούδας μπανάνας (BPP). BMC χημεία, 14(1), 71.
 4. Bediako, JK, Sarkar, AK, Lin, S., Zhao, Y., Song, MH, Choi, JW, Cho, CW, & Yun, YS (2019). Χαρακτηρισμός των υπολειμματικών βιοχημικών συστατικών βιομάζας από φλούδα μπανάνας με διαδοχική εκχύλιση και οι εφαρμογές περιβαλλοντικής αποκατάστασης τους. Διαχείριση απορριμμάτων (Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη), 89141–153.
 5. Carvalho, VS, & Conti-Silva, AC (2018). Μπάρες δημητριακών που παράγονται με αλεύρι από φλούδα μπανάνας: αξιολόγηση αποδοχής και αισθητηριακό προφίλ. Εφημερίδα της επιστήμης των τροφίμων και της γεωργίας, 98(1), 134–139.
 6. Falcone , DB , Klinger , A. , de Toledo , G. , & da Silva , LP (2020). Απόδοση, χαρακτηριστικά κρέατος και οικονομική βιωσιμότητα κουνελιών που τρέφονται με δίαιτα που περιέχουν φλούδα μπανάνας. Υγεία και παραγωγή τροπικών ζώων, 52(2), 681–685.
 7. Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. (ν). Διαχείριση φυτοφαρμάκων στη βιομηχανία μπανάνας. Παγκόσμιο Φόρουμ Μπανάνας.
 8. Kamel, NA, Abd El-Messieh, SL, & Saleh, NM (2017). Νανοσύνθετα υλικά σε σκόνη χιτοζάνης/μπανάνας για επικάλυψη πληγών: Παρασκευή και χαρακτηρισμός. Επιστήμη & Μηχανική Υλικών. Γ, Υλικά για βιολογικές εφαρμογές, 72543–550.
 9. Langle , YV , Balarino , NP , Belgorosky , D. , Morgado Crest , PD , Sandes , EO , Marino , L. , Bilbao , ER , Zambrano , M. , Lodillinsky , C. , & Eijan , AM (20). Επίδραση της αναστολής του μονοξειδίου του αζώτου στη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης Bacillus Calmette-Guerin. Οξείδιο του αζώτου: βιολογία και χημεία, 9850–59.
 10. Martins, A., Pasquali, M., Schnorr, CE, Martins, J., de Araújo, GT, & Rocha, A. (2019). Ανάπτυξη και χαρακτηρισμός μιγμάτων με φλούδα μπανάνας και πολτό μπανάνας για την παραγωγή μιγμάτων σκόνης πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιοδικό Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, 56(12), 5289–5297.
 11. http://dx.doi.org/10.1037/0021-843X.111.2.203 Phuaklee, P., Ruangnoo, S., & Itharat, A. (2012). Αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις εκχυλισμάτων από φλούδα Musa sapientum. Journal of the Medical Association of Thailand = Chotmaihet thangphaet, 95 Παράρτημα 1S142 – S146.
 12. Silva, CR, Gomes, TF, Andrade, GC, Monteiro, SH, Dias, AC, Zagatto, EA, & Tornisielo, VL (2013). Φλούδα μπανάνας ως προσροφητικό για την απομάκρυνση της ατραζίνης και της αμετρίνης από τα νερά. Περιοδικό Χημείας Γεωργίας και Τροφίμων, 61(10), 2358–2363.
 13. Stahl, W., & Sies, H., (2012, Νοέμβριος). Β-καροτίνη και άλλα καροτενοειδή για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, Το American Journal of Clinical Nutrition, 96 (5), 1179S–1184S.
 14. Subagio, Α., Morita, Ν., & Sawada, S. (1996). Τα καροτενοειδή και οι εστέρες τους με λιπαρά οξέα στη φλούδα μπανάνας. Journal of Nutrition Science and Vitaminology, 42(6), 553–566.
 15. Sundaram, S., Anjum, S., Dwivedi, P., & Rai, GK (2011). Αντιοξειδωτική δράση και προστατευτική δράση της φλούδας μπανάνας κατά της οξειδωτικής αιμόλυσης των ανθρώπινων ερυθροκυττάρων σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης. Εφαρμοσμένη βιοχημεία και βιοτεχνολογία, 164(7), 1192–1206.
 16. Vu, H. T, Scarlett, C. J, & Vuong, QV (2018). Οι φαινολικές ενώσεις στη φλούδα μπανάνας και οι πιθανές χρήσεις τους: Μια ανασκόπηση. Εφημερίδα λειτουργικών τροφίμων, 40, 238-248. doi: 10.1016/j.jff.2017.11.006
 17. Wang, R., Feng, X., Zhu, K., Zhao, X., & Suo, H. (2016). Προληπτική δράση πολυφαινολών φλούδας μπανάνας σε πειραματική ηπατική βλάβη που προκαλείται από CCl4 σε ποντικούς Kunming. Πειραματική και θεραπευτική ιατρική, 11(5), 1947–1954.
 18. Wong, C. (2020, 22 Σεπτεμβρίου). Οφέλη για την υγεία των συμπληρωμάτων στροντίου. Πολύ καλά Υγεία.

Schreibe einen Kommentar