Πώς να προγραμματίσετε τις διακοπές τώρα

63
Πώς να προγραμματίσετε τις διακοπές τώρα
Πίνακας περιεχομένων[Hide][Show]

Είτε λόγω παγκόσμιας πανδημίας, είτε λόγω μιας δύσκολης χρονιάς, είτε λόγω του χρόνου που μόλις πέρασε, μερικές φορές οι γιορτές μας πέφτουν κρυφά και φέρνουν μαζί τους πολύ άγχος! Πριν από χρόνια άρχισα να απλοποιώ και να σχεδιάζω τις διακοπές εκ των προτέρων, ώστε να αγχώνομαι λιγότερο και είμαι πολύ χαρούμενος που το έκανα!

Η απλοποίηση των γιορτών κάνει επίσης τα αδύνατα χρόνια να αισθάνονται λιγότερο αγχωτικά (επειδή δεν υπάρχει καμία προσδοκία για πολλά δώρα) και διευκολύνει τη λίστα υποχρεώσεων για τις μαμάδες (που συνήθως είναι υπεύθυνες για όλα). Ένας τρόπος με τον οποίο απλοποιώ τις διακοπές είναι προγραμματίζοντας και προετοιμάζοντας πολύ εκ των προτέρων. Εδώ είναι οι τρόποι που σχεδιάζω για τις διακοπές τώρα (και να σώσω τα λογικά μου!).

Δημιουργήστε έναν προϋπολογισμό

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να ξεκινήσετε τον προγραμματισμό για τις γιορτές είναι να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό. Αν είστε κάτι σαν εμένα, οι διακοπές καταλήγουν να είναι πιο ακριβές από το αναμενόμενο! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δημιουργία ενός προϋπολογισμού είναι μια τόσο υπέροχη ιδέα. Έτσι, αντί να αγοράζετε απλώς πράγματα όπως τα βλέπετε, έχετε μια καλύτερη ιδέα για το τι χρειάζεστε και τι ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας, οπότε δεν υπάρχει τόσο μεγάλη έκπληξη (ή ενοχές τον Ιανουάριο!).

Δημιουργώ τον προϋπολογισμό μου αποφασίζοντας πρώτα πόσα μπορούμε λογικά να αντέξουμε οικονομικά για όλα όσα έχουν να κάνουν με τις διακοπές. Στη συνέχεια δημιουργώ υποπροϋπολογισμούς για κάθε κατηγορία:

 • Δώρα – για παιδιά, μεγάλη οικογένεια και δώρα οικοδέσποινας.
 • Διακοσμήσεις – Αν υπάρχει διακόσμηση που πρέπει να αντικατασταθεί ή κάτι καινούργιο θέλω, το βάζω σε αυτή τη λίστα.
 • Γεύματα – Προσπαθώ να έχω κατά νου ότι πρέπει να τρώμε ανεξάρτητα από το αν είναι διακοπές, αλλά η δημιουργία ενός προϋπολογισμού με βοηθά να καταλάβω αν θα σερβίρουμε φιλέτο μινιόν ή γαλοπούλα για το χριστουγεννιάτικο δείπνο.
 • Δραστηριότητες – Εξετάστε τυχόν δραστηριότητες που χρειάζονται προϋπολογισμό. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα άσχημο πάρτι με πουλόβερ, την κατασκευή σπιτιών από μελόψωμο ή την κατασκευή χειροτεχνιών για διακοπές.

Αφού έχετε ορίσει έναν προϋπολογισμό, μπορείτε να προχωρήσετε στον προγραμματισμό άλλων διακοπών.

Αξιολογήστε τις ανάγκες διακόσμησης σας

Εάν η διακόσμηση του σπιτιού είναι ένα μεγάλο μέρος της γιορτής των διακοπών σας, είναι καλή ιδέα να αξιολογήσετε τι έχετε και τι μπορεί να χρειαστείτε. Εάν τα κεφάλαια είναι περιορισμένα φέτος, αυτό είναι ένα εύκολο μέρος για να μειώσετε το κόστος. Απλώς σχεδιάστε να χρησιμοποιήσετε αυτό που έχετε ήδη στο υπόγειό σας.

Αλλά αν θέλετε να αγοράσετε νέα διακοσμητικά, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθετε τι πρέπει να αντικαταστήσετε ή ποια διακοσμητικά θέλετε να ενημερώσετε φέτος. Μου αρέσει να διατηρώ μια λίστα απογραφής των διακοσμήσεών μας, ώστε να μπορώ εύκολα να δω τι έχουμε και να σημειώνω εάν κάτι είναι χαλασμένο ή χρειάζεται ενημέρωση.

Σχεδιάστε χριστουγεννιάτικες κάρτες

Εάν είστε άτομο με χριστουγεννιάτικες κάρτες, η προετοιμασία και η αποστολή των χριστουγεννιάτικων καρτών σας μπορεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της σεζόν για εσάς. Εάν είστε εσείς, φροντίστε να σχεδιάσετε τώρα, ώστε να μην είναι υπερβολικό. Εδώ είναι οι προτάσεις μου:

 • Δημιουργήστε μια λίστα με παραλήπτες και ενημερωμένες διευθύνσεις αλληλογραφίας.
 • Αποφασίστε τι είδους χριστουγεννιάτικη κάρτα θα στείλετε – χρειάζεται να τραβήξετε μια οικογενειακή φωτογραφία;
 • Σημειώστε στο ημερολόγιο την ημέρα που θέλετε να στείλετε τις κάρτες. Η αποστολή τους την πρώτη πλήρη εβδομάδα του Δεκεμβρίου είναι ένα καλό στοίχημα για να παραδοθούν στην ώρα τους, αλλά όχι πολύ νωρίς.
 • Λάβετε φωτογραφίες ή οικογενειακές ενημερώσεις ολοκληρωμένες και έτοιμες για αποστολή πριν Ημέρα των Ευχαριστιών, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτές κατά τη διάρκεια των διακοπών της Ημέρας των Ευχαριστιών ή την επόμενη εβδομάδα.

Αν όμως οι κάρτες των διακοπών σας γίνονται βάρος, είναι επίσης εντάξει να τις αφήσετε να φύγουν φέτος. Μπορείτε να ανακατευθύνετε αυτήν την ενέργεια και τα χρήματα σε άλλες δραστηριότητες διακοπών, όπως δώρο ή οικογενειακές παραδόσεις.

Κάντε μια λίστα δώρων

Αν είστε κάτι σαν εμένα, όταν αγοράζετε δώρα τα βάζετε στο πίσω μέρος μιας ντουλάπας και ξεχνάτε τα μισά από αυτά πριν καν τα τυλίξετε. Εάν έχετε πιο περιορισμένο προϋπολογισμό φέτος (ή θέλετε απλώς να απλοποιήσετε τις διακοπές), η δημιουργία μιας λίστας δώρων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε οργανωμένοι και να μην κάνετε υπερβολικές αγορές. Ξεκινάω φτιάχνοντας μια λίστα με αντικείμενα που θα ήθελα να αγοράσω για τα μέλη της οικογένειας.

Επειδή η πίεση για αγορά πολλών δώρων συχνά κάνει τις μαμάδες να καταπονούνται και να καούν, ξεκινήσαμε μια νέα παράδοση. Ακολουθούμε τη φιλοσοφία της προσφοράς δώρων «θέλω, χρειάζομαι, φοράω, διαβάζω». Παίρνουμε στα παιδιά ένα υλικό δώρο (θέλω) και μετά δίνουμε επίσης δώρα εμπειρίας (ανάγκη), νέες πιτζάμες ή κάτι άλλο που χρειάζονται για τις καψουλές τους ντουλάπες (φόρεμα) και τέλος ένα βιβλίο για να διαβάσουν.

Αυτό το απλοποιημένο δώρο έχει κάνει τεράστια διαφορά στο επίπεδο άγχους κατά τη διάρκεια των διακοπών καθώς και στο πώς τα παιδιά μας εκτιμούν τα πράγματα που έχουν και βιώνουν.

Έτσι, ξεκινώ φτιάχνοντας μια λίστα με ιδέες για δώρα για κάθε παιδί καθώς και τι θα ήθελα να πάρω για άλλα μέλη της οικογένειας. Η δημιουργία μιας λίστας και στη συνέχεια η αγορά όσων περιέχονται στη λίστα είναι ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγετε τις υπερβολικές δαπάνες ή να μπείτε στην παγίδα να αναρωτιέμαι αν αγόρασα αρκετά.

Συγκεντρώστε ιδέες για δώρα και σεμινάρια DIY

Μου αρέσει να φτιάχνω σπιτικά δώρα για να τα δώσω σε μέλη της ευρύτερης οικογένειας, καθώς τα σπιτικά δώρα αισθάνονται πάντα πιο ξεχωριστά. Αλλά μπορεί να διπλασιαστεί ως διασκεδαστική δραστηριότητα διακοπών και για την οικογένεια. Τα σπιτικά δώρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το κόστος, εάν χρειαστεί, χωρίς να θυσιάσετε τον παράγοντα wow.

Αν σκοπεύετε να κάνετε σπιτικά δώρα φέτος, τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να οργανωθείτε. Ορισμένα δώρα χρειάζονται λίγο χρόνο για να γίνουν έτοιμα, επομένως μπορεί να χρειαστεί να τα ξεκινήσετε νωρίς. Να τι προτείνω:

 • Διαλέξτε ποια δώρα θα κάνετε.
 • Μάθετε πόσο χρόνο χρειάζονται για να είναι έτοιμα (όχι μόνο ο χρόνος ενεργοποίησης αλλά και ο χρόνος σκλήρυνσης/στεγνώματος/έγχυσης).
 • Σημειώστε στο ημερολόγιο πότε πρέπει να ξεκινήσετε το έργο για να είναι έτοιμο για συσκευασία και αποστολή (αν χρειάζεται). Τα γυρίσματα για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας για τα δώρα που πρέπει να ταχυδρομήσετε. Μπορείτε να περιμένετε μια εβδομάδα περίπου, αν δεν χρειάζεται να ταχυδρομήσετε τα δώρα σας.
 • Δημιουργήστε μια λίστα αγορών με προμήθειες (φροντίστε να κάνετε check in και με τον προϋπολογισμό σας).
 • Σημειώστε μια μέρα στο ημερολόγιό σας που θα αγοράσετε τις προμήθειες που χρειάζεστε για τα δώρα και στη συνέχεια θα συνεχίσετε!

Πάντα περνάμε διασκεδαστικά συγκεντρώνοντας μερικές από τις αγαπημένες μας DIY συνταγές (όπως το Luxurious Sugar Scrub Recipe ή Homemade Lotion Bars) που λατρεύουν οι οικογένειες και οι φίλοι να λαμβάνουν.

Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων

Μόλις έχετε τα δώρα και τα διακοσμητικά έξω από το δρόμο, ήρθε η ώρα να προγραμματίσετε διασκεδαστικές δραστηριότητες διακοπών. Θέλω να προγραμματίσω τις δραστηριότητες των διακοπών, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουμε σε μερικές από τις αγαπημένες μας δραστηριότητες διακοπών μαζί. Είναι διασκεδαστικό να καθίσετε με την οικογένεια και να συζητήσετε ιδέες μαζί επίσης. Εδώ είναι μερικά πράγματα που συνήθως μπαίνουν στη λίστα:

 • Ψήσιμο εορταστικών λιχουδιών
 • Πηγαίνοντας στο ετήσιο πάρτι διακοπών ενός φίλου
 • Διαλέγοντας ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο
 • Διακόσμηση σπιτιού και δέντρου

Προσπαθώ να κάνω αυτό το καταιγισμό ιδεών και τον προγραμματισμό περίπου μία ή δύο εβδομάδες πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών σε περίπτωση που υπάρχουν δραστηριότητες για την Ημέρα των Ευχαριστιών που θέλω να προγραμματίσω. Θα προσπαθήσω επίσης να προγραμματίσω τις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς όπως είναι προγραμματισμένες. Σε χρόνια που υπάρχουν λίγες κοινοτικές εκδηλώσεις, παραμένουμε με οικογενειακές δραστηριότητες στο σπίτι ή στην αυλή μας.

Προγραμματίστε γεύματα διακοπών

Το τελευταίο πράγμα που σχεδιάζω για τις διακοπές είναι τα γεύματα. Αν φιλοξενώ, προφανώς θα προγραμματίσω ένα ολόκληρο γεύμα. Εάν επισκεπτόμαστε την οικογένεια, θα προγραμματίσω ένα ή δύο πιάτα να φέρουμε μαζί μας. Να τι κάνω:

 • Επιλέξτε συνταγές
 • Φτιάξτε λίστες αγορών με βάση τις συνταγές

Κάνοντας λίστες νωρίς, μπορώ να πάρω επιπλέον βούτυρο τη μια εβδομάδα και σιρόπι σφενδάμου την επόμενη. Αυτό βοηθά στην κατανομή των αγορών σε μερικές εβδομάδες ή μήνες αντί για ένα ταξίδι για ψώνια (μειώνει επίσης τη λίστα μου όταν χρειάζεται να πάρω φρέσκα πράγματα λίγο πριν τις διακοπές).

Σχεδιάστε από νωρίς για απλές διακοπές!

Τόσες πολλές μαμάδες (ειδικά) καταλήγουν να ανυπομονούν να τελειώσουν οι διακοπές λόγω του άγχους όλων. Το να αφιερώνω χρόνο για να προγραμματίσω νωρίς ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για μένα να απολαύσω πραγματικά τη σεζόν με την οικογένειά μου και να μην είμαι συγκλονισμένος και αγχωμένος.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας τρόποι να προγραμματίζετε νωρίς για να απολαύσετε τις διακοπές;

Schreibe einen Kommentar