Πώς να παραμείνετε παρακινημένοι για καλύτερη υγεία

1
Πίνακας περιεχομένων[Hide][Show]

Συχνά το πρόβλημα είναι να μην θέλεις να αλλάξεις, ή ακόμα και να κάνεις το πρώτο βήμα. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να βρεις τρόπο διαμονή παρακινούνται όταν ο αρχικός μας ενθουσιασμός εξασθενήσει ή συναντήσουμε αναποδιές. Αυτός είναι ένας λόγος που πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να τηρήσουμε τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς!

Δεν είμαι γκουρού κινήτρων και σίγουρα είχα πολλές φορές που ήθελα να τα παρατήσω, να αλλάξω πορεία ή απλώς να συρθώ ξανά στο κρεβάτι. Ταυτόχρονα, είμαι (λίγο) μεγαλύτερος και ελπίζω σοφότερος και αποφάσισα ότι ένα πράγμα πρέπει να ισχύει: η ίδια η πρόοδος – είτε στην απώλεια βάρους είτε στη φυσική κατάσταση ή στη γενική υγεία – είναι ο πιο σημαντικός κινητήριος παράγοντας.

Λοιπόν, πώς να σταματήσετε να περιμένετε την τέλεια στιγμή ή το τέλειο σχέδιο και να ξεκινήσετε; Καλή ερώτηση!

Ο μονόδρομος για να αποκτήσετε και να παραμείνετε κίνητροι

Στο μυαλό μου, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ξεκινήσετε: Λάβετε μέτρα, ακόμα κι αν είναι μικρή. Αυτός είναι ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος για να δημιουργήσετε περισσότερη ενέργεια και κίνητρο. Ο ενθουσιασμός μεγαλώνει και πιάνει όταν βλέπουμε πρόοδο.

Επαναλαμβάνει:

Η δράση γεννά κίνητρα και όχι το αντίστροφο.

Αν θέλετε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να βελτιώσετε την υγεία σας και θέλετε να αποκτήσετε (και να παραμείνετε) κίνητρα, έχετε επιλέξει έναν αξιόλογο σκοπό! Ανεξάρτητα από τη συνήθεια που έχετε επιλέξει να ακολουθήσετε, ανακάλυψα ότι αυτά τα επτά βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ισχυρά τα κίνητρα:

1. Έχετε ένα ξεκάθαρο όραμα για το στόχο σας και το «γιατί» σας

Αυτό φαίνεται πολύ κοινή λογική, αλλά είναι ένα βήμα που πολλοί από εμάς παραλείπουμε. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, ειδικά στον κόσμο της μαμάς, όπου είναι τόσο δύσκολο να βρεις χρόνο να σκεφτείς χωρίς διακοπή!

Κάντε ό,τι χρειάζεται: κρυφτείτε στο μπάνιο, στη ντουλάπα, στο ντους, στο αυτοκίνητο ή ακόμα καλύτερα προγραμματίστε λίγο χρόνο και μάθετε τον ακριβή λόγο που κάνετε αλλαγές στη ζωή σας. Οραματιστείτε τι θέλετε να πετύχετε και αφήστε το να διαδραματιστεί στο μυαλό σας.

Σημειώστε ότι δεν είπα «πώς θέλετε να φανείτε τελικά». Ας πάρουμε για παράδειγμα την απώλεια βάρους: οι αισθητικοί στόχοι από μόνοι τους σπάνια αρκούν για να κρατήσουν κάποιον παρακινημένο. Τελικά, το cheesecake, ή ζυμαρικά, ή η σόδα ή ό,τι άλλο είναι το μειονέκτημά σας, θα φαίνονται πολύ καλά και θα αποφασίσετε ότι μισείτε περισσότερο τη δίαιτα παρά το να είστε παχύσαρκοι και θα ενδώσετε.

Υπόδειξη: Αντίθετα, βρείτε έναν στόχο που σχετίζεται με την υγεία, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει αισθητικές πτυχές, και γράψτε τον. Εστιάστε στα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία και κάντε ένα σαφές σχέδιο για το πώς θα φτάσετε εκεί.

2. Ορίστε βήματα δράσης προς τον στόχο σας

Σχεδόν ποτέ δεν λειτουργεί να μπείτε σε μια νέα δίαιτα, ένα πρόγραμμα φυσικής κατάστασης και έναν φυσικό τρόπο ζωής ταυτόχρονα. Βρείτε μερικούς μικρότερους στόχους και βάλτε τους σε χαρτί. Μόλις φτάσετε έναν στόχο, ξεκινήστε με έναν άλλο.

Οι στόχοι πρέπει να είναι μετρήσιμοι και συγκεκριμένοι για να επιτευχθούν. Μόλις καταλάβετε τον ξεκάθαρο στόχο, χρειάζεστε ένα συγκεκριμένο και μετρήσιμο σχέδιο δράσης για να φτάσετε εκεί.

 • Εάν θέλετε να βελτιώσετε τη διατροφή σας για λόγους υγείας… ξεκινήστε τον προγραμματισμό γευμάτων.
 • Εάν προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία και το βάρος… μετρήστε τον εαυτό σας και τραβήξτε πριν τις φωτογραφίες.
 • Εάν χρειάζεται να βελτιώσετε την ευαισθησία στην ινσουλίνη… παρακολουθήστε τη γλυκόζη.

Όσο πιο συγκεκριμένος και μετρήσιμος ο στόχος σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να τον τηρείτε. Εάν πρέπει να μειώσετε τους υδατάνθρακες ή να τρώτε περισσότερα λαχανικά, ξεκινήστε ένα ημερολόγιο παρακολούθησης της υγείας ή μια εφαρμογή παρακολούθησης συνήθειας. Η παρακολούθηση αυξάνει δραστικά τις πιθανότητες επιτυχίας όταν πρόκειται για νέες συνήθειες.

Υπόδειξη: Ανεξάρτητα από τον στόχο σας, σκεφτείτε τον προγραμματισμό γευμάτων. Υπάρχουν πολλά καταπληκτικά εργαλεία για να το κάνετε πιο εύκολο (αυτό είναι το αγαπημένο μου). Ο προγραμματισμός γευμάτων θα εξοικονομήσει χρόνο, χρήματα και ψυχική ενέργεια μακροπρόθεσμα και θα βοηθήσει να τηρήσουμε τον στόχο.

Δωρεάν πόρος: Χρησιμοποιήστε αυτό Mini Wellness Challenge Εκτυπώσιμο για να σχεδιάσετε και να καταγράψετε τα βήματα δράσης σας!

3. Δημιουργήστε σημεία ελέγχου

Αυτή είναι μια ιδέα που προτείνει ο Martin στο LeanGains και νομίζω ότι είναι εξαιρετική. (Συστήνει επίσης διαλείπουσα νηστεία, που είναι άλλη μια εξαιρετική ιδέα!)

Βασικά, αντί να έχετε εβδομαδιαίες ζυγίσεις ή καθημερινή παρακολούθηση, δοκιμάστε περιοδικά «σημεία ελέγχου» κάθε λίγες εβδομάδες ή και μήνες. Αυτό ενθαρρύνει μια αίσθηση εσωτερικής ανταγωνιστικότητας χωρίς να εστιάζουμε σε μικρές λεπτομέρειες. Σας δίνει επίσης αρκετό χρόνο για να δείτε μετρήσιμα αποτελέσματα (αντί να αποθαρρύνεστε ότι δεν τρέχετε τρίαθλο ή δεν εφαρμόζετε τζιν μεγέθους 4 μετά την πρώτη εβδομάδα της προπόνησής σας).

 • Για παράδειγμα, εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε τη σωματική διάπλαση ή τη δύναμή σας, το σημείο ελέγχου σας θα μπορούσε να ζυγίζει τον εαυτό σας και να δοκιμάζει την ικανότητά σας σε μερικές βασικές ασκήσεις (σπριντ, σπριντ, κ.λπ.).
 • Εάν εργάζεστε για τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, μπορεί να είναι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας νηστείας.
 • Εάν εργάζεστε για αλλεργίες ή έκζεμα, θα μπορούσε να είναι η συχνότητα των συμπτωμάτων σας για το καθένα.

Υπόδειξη: Ορίστε πολλαπλά σημεία ελέγχου σε βήματα των 8 εβδομάδων στο ημερολόγιο ή το τηλέφωνό σας (διαφορετικά, θα το ξεχάσετε!). Αυτό είναι αρκετό για να βουλιάξει πραγματικά μια νέα συνήθεια, για να μην αναφέρουμε ότι θα κολλήσει. Συγκρίνετε κάθε σημείο ελέγχου με το τελευταίο και προσπαθήστε να το νικήσετε.

4. Συνεχίστε να μαθαίνετε

Για να διατηρήσετε το κίνητρό σας ψηλά και εστιασμένο σε έναν στόχο, είναι συχνά χρήσιμο να θυμάστε γιατί διαμορφώσατε τον στόχο εξαρχής. Η λήψη νέων πληροφοριών – είτε σχετίζονται με την υγεία, τη διατροφή ή τη φυσική κατάσταση – τροφοδοτεί την επιθυμία και διατηρεί τη φλόγα αναμμένη!

Τα αγαπημένα μου συγκινητικά βιβλία είναι:

Βιβλία

Επίσης (αν δεν είναι πολύ αντιπαθητικό) θα πρέπει απλώς να αναφέρω ότι το βιβλίο μου The Wellness Mama 5-Step Lifestyle Detox έχει όλες τις καλύτερες προτάσεις και συνταγές μου για να κάνω μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές προς μια πιο υγιεινή ζωή. Εάν το φαγητό είναι το επίκεντρό σας, The Wellness Mama Cookbook έχει και τις καλύτερες συνταγές φαγητού μου.

Αλλά προχωράμε!

Ταινίες & Ντοκιμαντέρ

Υπόδειξη: Κάντε πολλές εργασίες και ακούστε ένα ηχητικό βιβλίο ή podcast ενώ κάνετε ντους, οδηγείτε ή καθαρίζετε. (Μπόνους: Η οικογένεια μπορεί να ακούσει και να πάρει κάποιες νέες γνώσεις και κίνητρα για την υγεία!) Μερικά από τα αγαπημένα μου είναι:

Podcasts

5. Buddy Up for Accountability

Εάν είναι δυνατόν, ζητήστε από τον σύζυγό σας ή έναν φίλο σας να κάνει αυτές τις αλλαγές μαζί σας. Όχι μόνο θα έχετε το όφελος κάποιας εταιρείας στην πορεία, αλλά αυτό έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη συμμόρφωση με ένα σχέδιο.

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που κάνουν τη λογοδοσία ακόμα πιο εύκολη. Το αγαπημένο μου (επειδή είμαι πολύ ανταγωνιστική) είναι μια εφαρμογή που ονομάζεται Spar.

Υπόδειξη: Βεβαιωθείτε ότι εσείς και ο σύντροφός σας είστε στην ίδια σελίδα σχετικά με το ποιος είναι ο στόχος και πώς να φτάσετε εκεί, ώστε να μην εκτροχιαστείτε ο ένας τον άλλον συζητώντας τις μικρές λεπτομέρειες στην πορεία!

6. Δώστε ανταμοιβές στον εαυτό σας

Για να βοηθήσετε, εξετάστε το ενδεχόμενο να δώσετε στον εαυτό σας ανταμοιβές που δεν σχετίζονται με τρόφιμα όταν επιτυγχάνετε είτε τον γενικό σας στόχο είτε ένα από τα βήματα δράσης σας. Ανυπομονώντας για ένα νέο παντελόνι σε μικρότερο μέγεθος, μια βραδινή έξοδο με τον σύζυγό σας ή μια χαλαρωτική μέρα κάποιου είδους μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε στα μακροπρόθεσμα οφέλη του στόχου σας και όχι στον βραχυπρόθεσμο αγώνα.

Μερικές άλλες ιδέες για παρακινητικές (αλλά υγιείς) ανταμοιβές είναι:

 • Εγγραφείτε σε έναν τοπικό βοτανικό κήπο, μουσείο ή πάρκο (για όλα τα οφέλη της φύσης)
 • Επενδύστε σε ένα σετ βουρτσίσματος δέρματος για στεγνό βούρτσισμα
 • Προγραμματίστε μια ημερήσια εκδρομή κάπου που συνήθως δεν θα σκεφτόσασταν να πάτε
 • Αναβαθμίστε το γυμναστήριο του σπιτιού σας με νέο εξοπλισμό
 • Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με λίγη περιποίηση φυσικά προϊόντα ομορφιάς κανονικά δεν θα χαζεύατε
 • Πηγαίνετε για το χρυσό υγείας – βάλτε έναν μεγάλο στόχο και εξοικονομήστε χρήματα για τη δική σας σάουνα ή μια συσκευή θεραπείας με κόκκινο φως
 • Ή, το πραγματικό έπαθλο… μια μέρα άδεια! (στρατολογήστε τον σύζυγό σας, ένα μέλος της οικογένειας ή μια μπέιμπι σίτερ… ό,τι χρειαστεί!)

Υπόδειξη: Κάντε μια λίστα με μερικούς νέους τρόπους για να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας και δοκιμάστε έναν από αυτούς. Είτε παίρνετε ένα μάθημα για να μάθετε μια νέα δεξιότητα (Συνιστώ την κατάδυση!) είτε, τέλος, για αυτό το Instant Pot και μαθαίνετε τα σχοινιά (αλλάζει τη ζωή!), το πιθανότερο είναι ότι μόλις ξεπεράσετε τη ζώνη άνεσής σας, θα είστε χαρούμενοι.

7. Επαναλάβετε μέχρι μια συνήθεια

Λένε ότι χρειάζονται 21 ημέρες για να δημιουργηθεί μια συνήθεια, και θα έλεγα ότι χρειάζονται λιγότερες από αυτό εάν έχετε ένα σύστημα και μια ρουτίνα σε εφαρμογή. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες πτυχές της ζωής, η υγιεινή ζωή είναι πολύ πιο εύκολη εάν είναι μέρος μιας κανονικής και τακτικής ρουτίνας. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι μια πρόκληση για να ξεκινήσετε.

Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην άρση της νοοτροπίας της «δίαιτας» που συνεπάγεται ένα τελικό σημείο μόλις επιτευχθεί ένας στόχος και θα ενθαρρύνει τη νοοτροπία μιας μόνιμης και υγιεινής αλλαγής τρόπου ζωής. Η ζάχαρη δεν θα είναι υγιεινή τώρα ή όταν ζυγίζετε το βάρος που θέλετε… ούτε τα δημητριακά, ούτε τα φυτικά έλαια, ούτε τα εμπορικά αποσμητικά… καταλαβαίνετε.

Υπόδειξη: Κάντε τους στόχους οπτικούς για να τους κρατήσετε στην πρώτη γραμμή του μυαλού σας. Γράψτε το γιατί, τους στόχους σας, τα βήματα του μωρού σας και δημοσιεύστε τα παντού για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να παραμείνετε παρακινημένοι και να κολλήσετε σε μια νέα συνήθεια.

Αναλάβετε δράση σήμερα με μια μίνι πρόκληση ευεξίας!

Πριν φτιάξετε ένα μεγάλο master plan, δοκιμάστε μια μίνι πρόκληση ή πείραμα! Επιλέξτε μία από αυτές τις περιοχές, μεταβείτε στην κορυφή αυτής της ανάρτησης και σχεδιάστε τα 7 σας βήματα! Προτείνω ανεπιφύλακτα να γράψετε το σχέδιό σας και να το δημοσιεύσετε σε κάποιο σημείο ορατό. Κατεβάστε το δωρεάν σχέδιο Mini-Challenge μου με δυνατότητα εκτύπωσης εδώ!

Από πού να αρχίσω? Ακολουθεί μια λίστα πιθανών τομέων υγείας που πρέπει να λάβετε υπόψη:

 1. Φάτε αληθινό φαγητό – Ξεκινήστε να καταναλώνετε μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αν δεν το κάνετε ήδη και αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
 2. Πίνετε και χρησιμοποιήστε καθαρό νερό – Αποφύγετε τις χημικές ουσίες στο πόσιμο νερό με ποιοτικό φίλτρο νερού και εξουδετερώστε τις χημικές ουσίες στο νερό του μπάνιου ή του ντους.
 3. Αναπνεύστε καθαρό αέρα – Καθαρίστε τον αέρα απλώς ψωνίζοντας μερικά φυτά του σπιτιού ή βγαίνετε περισσότερο έξω.
 4. Κάντε περισσότερη άσκηση – Δεν ασκείσαι; Ξεκινήστε με μόλις 10 λεπτά.
 5. Μειώστε το στρες – Θέστε κάποιους στόχους για να μειώσετε το άγχος μέσω διαλογισμού/προσευχής, διατροφής, άσκησης ή του αγαπημένου μου, ημερολογίου.
 6. Αποφύγετε τις τοξίνες – Αποφασίστε ποια προϊόντα σπιτιού, καθαρισμού ή ομορφιάς θα μπορούσατε να ανταλλάξετε με φυσικές εκδοχές.
 7. Κοιμήσου καλύτερα – Αν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, ξεκινήστε εδώ! Ο καλός ύπνος είναι το θεμέλιο και από πολλές απόψεις πιο σημαντικό από τη διατροφή ή την άσκηση!

Θυμηθείτε, δεν υπάρχει λάθος μέρος για να ξεκινήσετε… η δράση σε έναν τομέα τις περισσότερες φορές θα οδηγήσει σε κίνητρα σε έναν άλλο!

Κατώτατη γραμμή: Baby Steps το κάνουν να συμβεί!

Όταν οι λίστες είναι μεγάλες και οι εργασίες πολλές, είναι εύκολο να χάσεις το κίνητρο (ειδικά όταν το μικρό παιδί έχει μια κατάρρευση στα πόδια σου), αλλά η αδράνεια είναι το χειρότερο μέρος. Κάντε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση (σήμερα) και δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να παραμείνετε παρακινημένοι, συγκεντρωμένοι και ελπίζουμε λίγο πιο υγιείς!

Πώς παραμένετε παρακινημένοι; Έχετε παλέψει με αυτό στο παρελθόν; Ξεχνώ κάποιους πόρους; Παρακαλώ προσθέστε τα στα σχόλια παρακάτω!

Πώς να παραμείνετε παρακινημένοι

Schreibe einen Kommentar