Πώς να οργανώσετε τη ζωή σας με ένα πρόγραμμα μπλοκ

1
Πώς να οργανώσετε τη ζωή σας με ένα πρόγραμμα μπλοκ
Πίνακας περιεχομένων[Hide][Show]

Ας δούμε αν κάποια από αυτές τις ερωτήσεις χτυπάει το καμπανάκι:

 • Κατακλύζεστε αμέσως από τον τεράστιο αριθμό των αντικειμένων στη λίστα υποχρεώσεων σας;
 • Οι εκκρεμότητες και τα ραντεβού ξεφεύγουν;
 • Είσαι μαμά που φορά πολλά καπέλα και προσπαθείς να κρατήσεις τον εαυτό σου στη σωστή κατεύθυνση;
 • Έχετε αρκετή ευελιξία στη ζωή/σχολείο/εργασία σας και πρέπει να δημιουργήσετε τη δική σας δομή;
 • Νιώθετε ηττημένοι στο τέλος της ημέρας, της εβδομάδας ή του μήνα;

Αν απαντήσατε ναι σε κάποιο από τα παραπάνω, μην ανησυχείτε… ήμουν κι εγώ! Τότε συνειδητοποίησα ότι αν επρόκειτο να είμαι τόσο αποτελεσματικός στο σπίτι όσο και στις επιχειρήσεις, χρειαζόμουν καλύτερα συστήματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό: τα επίπεδα άγχους μου μειώθηκαν δραματικά την ημέρα που έμαθα να μπλοκάρω το πρόγραμμα.

Μπόνους: Αυτή η λύση που καταπολεμά το άγχος είναι απλή και φθηνή στη χρήση. Χρειάζεστε μόνο λίγο χαρτί και ένα σκεύος γραφής!

Γιατί ένα χρονοδιάγραμμα μπλοκ είναι τόσο ισχυρό

Λοιπόν, τι είναι αυτός ο προγραμματισμός μπλοκ και πώς ακριβώς θα σώσει τη λογική σας αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγικότητά σας;

Ο προγραμματισμός αποκλεισμού είναι απλώς ένας τρόπος για να πάρετε τη λίστα υποχρεώσεων σας και να την οργανώσετε με παρόμοιες εργασίες. Στη συνέχεια, συνδυάζετε παρόμοιες εργασίες μαζί σε ένα μπλοκ για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητά σας και να σας επιτρέψετε να ολοκληρώσετε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο.

Σκεφτείτε όλα τα καπέλα που φοράτε κάθε εβδομάδα: σύζυγος, μαμά, καμαριέρα, σεφ, οδηγός ταξί, στέλεχος, δάσκαλος, καθαριστής, δρομέας, προσωπική βοηθός… η λίστα συνεχίζεται.

Τι θα γινόταν αν προγραμματίζατε τη λίστα εργασιών σας σε χρονικά τετράγωνα που συνδύαζαν τις εργασίες σε τμήματα της εβδομάδας σας που ήταν απολύτως λογικά; Δεν υπάρχουν άλλα περίεργα κενά στη μέρα σας που απορρίπτουν ολόκληρη τη ροή σας και σας αφήνουν εξουθενωμένους, απλώς αποφασίζετε τι θα κάνετε στη συνέχεια.

Εδώ είναι η δύναμη ενός χρονοδιαγράμματος μπλοκ:

Σταματά την κούραση απόφασης

Μελέτες έχουν δείξει ότι καθώς παίρνουμε όλο και περισσότερες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταναλώνουμε τον αυτοέλεγχό μας (ναι, υπάρχει περιορισμένη ποσότητα διαθέσιμη!) και τείνουμε να κάνουμε πιο βιαστικές, λιγότερο επιθυμητές επιλογές. Μόλις εξαντλήσουμε αυτές τις εξουσίες λήψης αποφάσεων, ο εγκέφαλός μας θέλει απλώς να πάρει τον εύκολο δρόμο!

Κάθε μαμά ξέρει ακριβώς πώς είναι. Ολοκληρώνετε μια εργασία και σκέφτεστε τα βήματα για το επόμενο πράγμα στη λίστα, και στη συνέχεια ένας σύζυγος ή ένα παιδί κάνει μια ερώτηση. Μπαμ… είσαι αμέσως συγκλονισμένος και απογοητευμένος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή ο εγκέφαλός σας έχει πάρα πολλές ανοιχτές καρτέλες!

Δίνοντας στον εαυτό σας μια ευέλικτη ρουτίνα, αποκτάτε τη δομή που όλοι επιθυμούμε χωρίς τις άκαμπτες απαιτήσεις που φυσικά παλεύουμε.

Προστατεύει τις προτεραιότητές σας

Το να έχω ένα στημένο μπλοκ εξόδου έχει εξοικονομήσει τόσο πολύ χρόνο και απογοήτευση μόνο για μένα. Όταν με ρωτούν πότε είμαι διαθέσιμος για ένα ραντεβού, έχω πάντα μια απάντηση 1:30-4:30 με προτιμώμενη MWF, αν και αν προσπαθώ να μπω σε ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα, έχω κάνει ένα T-Th και μόλις άλλαξα το 1 :30-4:30 μπλοκ για άλλη μια μέρα της εβδομάδας.

Ο προγραμματισμός αποκλεισμού δεν αντικαθιστά τη λίστα υποχρεώσεων σας, την καθιστά πιο αποτελεσματική και διαχειρίσιμη.

Κερδίζει χρόνο

Ο προγραμματισμός μπλοκ μού επιτρέπει όχι μόνο να νιώθω ότι καταφέρνω κάτι σε κάθε τομέα της ζωής μου όλη την εβδομάδα, αλλά και να το κάνω πραγματικά! Ξοδεύω πολύ λιγότερο χρόνο για να καταλάβω πότε θα κάνω νέα πράγματα που θα εμφανιστούν.

Ξεφορτώνεται τις ενοχές

Παρόμοια με έναν οικονομικό προϋπολογισμό, ο προϋπολογισμός χρόνου εξοικονομεί ενοχές επειδή δεν αισθάνομαι πλέον ότι χάνω πολύτιμο χρόνο κάνοντας μια μάσκα μαλλιών και βάψιμο των νυχιών μου. Είναι στο πρόγραμμα τελικά!

Πώς να δημιουργήσετε ένα χρονοδιάγραμμα μπλοκ

Είστε έτοιμοι να πείτε αντίο στον εγκέφαλο του σκίουρου, όπως μου αρέσει να τον αποκαλώ; Φοβερό, πιάσε ένα χαρτί, ένα στυλό και ένα highlighter ή μαρκαδόρο. Στη συνέχεια, διαβάστε για να ξεκινήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού σας!

Βήμα 1: Brain Dump

Για να ξεκινήσετε, θα θέλετε να καθίσετε και να κάνετε μια λίστα με όλες τις ευθύνες σας. Σκεφτείτε γενικά, όπως „πληρωμή λογαριασμών“ έναντι „πληρωμή λογαριασμού ρεύματος“.

Στη συνέχεια, επισημάνετε τυχόν δραστηριότητες ή αντικείμενα που έχουν καθορισμένη ημέρα/ώρα.

Ναι, είναι 100% συντριπτικό να το βλέπεις γραμμένο σε χαρτί, αλλά σου υπόσχομαι ότι κάνει το πρόγραμμα σου τέλειο την πρώτη φορά πολύ πιο εύκολο. Εάν γνωρίζουμε όλα όσα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε τακτική βάση, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε κατάματα.

Υπόδειξη: Αυτή η λίστα μπορεί να σας πάρει μερικές μέρες για να βγείτε πραγματικά στο σφυρί. Με την ησυχία σου!

Βήμα 2: Ταξινόμηση σε μπλοκ

Στη συνέχεια θέλουμε να ταξινομήσουμε αυτά τα στοιχεία σε μπλοκ ή κατηγορίες. Τα μπλοκ σας θα είναι διαφορετικά από αυτά κάποιου άλλου, ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειάς σας.

Ακολουθεί ένα δείγμα των μπλοκ μου και τους τύπους δραστηριοτήτων που ολοκληρώνω κατά τη διάρκεια κάθε μπλοκ:

 • Πρωινό μπλοκ – Άσκηση, ντους, πρωινό, στρώστε το κρεβάτι, νερό/κήπος ζιζανίων
 • Μπλοκ παραγωγικότητας – Αυτό είναι το τμήμα όπου εστιάζουμε ως ομάδα στην εκπαίδευση στο σπίτι, τα έργα, τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τους φυσικούς στόχους. Έχω ρυθμίσει τα πράγματα για να επιτρέπω στα παιδιά μου να είναι ανεξάρτητα τον περισσότερο χρόνο και να συνεργάζονται με δασκάλους ή δασκάλους συνεργατών, αφήνοντάς με ελεύθερο να ηχογραφώ podcast ή να λαμβάνω χρόνο μαθήματος 1 προς 1 με τα παιδιά.
 • Μπλοκ εξόδου – Ραντεβού, ψώνια παντοπωλείου, θελήματα, μεταφορά παιδιών από ή προς δραστηριότητες όπως τα οικογενειακά μας μαθήματα άλματος επί κοντώ.
 • Μπλοκ επιχειρηματικής ανάπτυξης – Πάρτε μαθήματα στο διαδίκτυο, κάντε έρευνα, διαβάστε βιβλία για επιχειρήσεις και κατ’ οίκον εκπαίδευση, ακούστε podcast που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις.
 • Μπλοκ αυτοφροντίδας/αυτοανάπτυξης – Πάρτε έναν υπνάκο, διαβάστε ένα βιβλίο για διασκέδαση, κάντε μια μάσκα προσώπου, βάψτε τα νύχια μου, σάουνα, πάρτε ένα μάθημα για να μάθετε μια νέα δεξιότητα, αφιερώστε χρόνο στη δημιουργικότητα, προσκαλέστε έναν φίλο σας.
 • Μπλοκ διαχείρισης νοικοκυριών – Προγραμματισμός γευμάτων, πληρωμή λογαριασμών, προετοιμασία γευμάτων, πλύσιμο ρούχων, τακτοποίηση, απορρόφηση.
 • Αποκλεισμός Catch-All – Το όνομα τα λέει όλα!
 • Μπλοκ σύνδεσης – Για κάποιους αυτό θα μπορούσε απλώς να ονομαστεί οικογενειακός χρόνος. Αυτός είναι ο χρόνος που ξοδεύουμε κάνοντας τέχνη, παρακολουθώντας μια ταινία ή απλώς επανασυνδεόμαστε μεταξύ μας ως οικογένεια.
 • Μπλοκ ώρας ύπνου – Μπάνιο/ντους, ετοιμάστε τα παιδιά για ύπνο, διαβάστε δυνατά.
 • Εβδομαδιαία ώρα ισχύος – Όπως λέει η Γκρέτσεν Ρούμπιν, «Κάτι που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, γίνεται συχνά σε καμία περίπτωση». Αυτά τα αντικείμενα τοποθετούνται σε αυτήν την ώρα ισχύος για να με βοηθήσουν να μην πέφτουν τα πράγματα από τις ρωγμές. Αυτό περιλαμβάνει εργασίες όπως η παραγγελία επαφών, η επισκευή του ζευγαριού των γυαλιών που κάθεται στον πάγκο του μπάνιου μου για μέρες, η κλήση για προγραμματισμό ή επαναπρογραμματισμό οδοντιατρικών καθαρισμών κ.λπ.

Βήμα 3: Λήψη αποθέματος μπλοκ

 • Less is more όταν εξετάζουμε τον αριθμό των μπλοκ. Προσωπικά, πιστεύω ότι τα 12 μπλοκ είναι ό,τι περισσότερο πρέπει να κάνετε ποτέ. Προσωπικά στοχεύω να το κρατήσω στο 10 ή λιγότερο.
 • Βρήκα ότι ο βέλτιστος χρόνος ανά μπλοκ είναι 90-180 λεπτά. Αυτό σας δίνει αρκετό χρόνο για να μπείτε σε μια καλή ροή και να ολοκληρώσετε πολλές μικρότερες εργασίες ή μια μεγαλύτερη εργασία, ενώ είναι αρκετά σύντομος για να αποφύγετε την πλήξη, την απόσπαση της προσοχής ή την καταπόνηση.
 • Ενώ μπορείτε να έχετε διαφορετικά μπλοκ για διαφορετικές ημέρες, δεν προτείνω να έχετε περισσότερα από 2 διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, όπως ένα πρόγραμμα MWF και ένα T-Th, έτσι έχω ρυθμίσει το δικό μου.
 • Θεωρώ επίσης ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο να υπάρχουν εκείνα τα μπλοκ που εναλλάσσονται με ημέρες τα ίδια χρονικά μπλοκ. Δείτε το δείγμα μου παρακάτω και σημειώστε πώς τα μπλοκ Αυτο-φροντίδας και εκδρομών εκτελούνται από τις 1:30 έως τις 4:30 κάθε μέρα. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχω μόνο ποιο μπλοκ, όχι τι ώρα.
 • Δεν μπλοκάρω τα Σαββατοκύριακα. Αν βρεθώ με ελεύθερο χρόνο το Σαββατοκύριακο (με ποιον κοροϊδεύω χα!) απλά επιλέγω όποια ημέρα λειτουργεί καλύτερα για αυτό που θέλω να πετύχω και ακολουθώ αυτό το σύνολο μπλοκ.

Βήμα 4: Τακτοποιήστε τα μπλοκ σας

Δείτε τι επισημάνατε στο βήμα 1, τα μη διαπραγματεύσιμα στοιχεία που επισυνάπτονται σε μια ώρα. Συνδέστε αυτά τα μπλοκ και, στη συνέχεια, προσαρμόστε τα άλλα μπλοκ σας γύρω από αυτά.

Όταν είναι δυνατόν, βάλτε μπλοκ που θέτουν μεγάλη ζήτηση στο μυαλό σας στις ώρες της ημέρας που είστε πιο παραγωγικοί. Για κάποιους που μπορεί να είναι από τις 8-10 το βράδυ, για μένα είναι απόγευμα.

Τοποθετήστε τα τετράγωνα χαμηλότερης προτεραιότητας σε περιόδους που δεν είστε οι καλύτεροί σας, όπως η ύφεση πριν το δείπνο.

Εδώ είναι ένα δείγμα από αυτό που κατέληξα:

Δείγμα χρονοδιαγράμματος μπλοκ

Βήμα 5: Εφαρμογή στη λίστα εργασιών σας!

Εάν έχετε κολλήσει μαζί μου ως εδώ και εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι πώς αυτό θα σώσει τη λογική σας και θα αυξήσει την παραγωγικότητά σας, περιμένετε, είμαστε στη μαγεία!

Κάθε μέρα αντί να κοιτάτε την πλήρη λίστα υποχρεώσεων σας, κάντε τα εξής:

 • Χρωματίστε τη λίστα σας, χρησιμοποιώντας ένα χρώμα για κάθε μπλοκ
 • Τοποθετήστε τα στοιχεία υποχρεώσεων στη σελίδα του μπλοκ που έχει εκχωρηθεί

Τώρα, κοιτάξτε κάθε μικρή λίστα υποχρεώσεων όταν βρίσκεστε σε αυτό το χρονικό μπλοκ και επιλέξτε το πιο πιεστικό στοιχείο κατά τη διάρκεια κάθε μπλοκ.

Εκεί που δυσκολεύομαι περισσότερο ως μαμά (συναισθηματικά και ψυχικά) είναι να αποφασίσω ποιο είναι πιο πιεστικό μεταξύ οικογένειας και επιχείρησης και εαυτού. Ο προγραμματισμός μπλοκ αφαιρεί αυτή τη διανοητική διελκυστίνδα αποφασίζοντας για μένα. Όταν βρίσκομαι στο επαγγελματικό μου μπλοκ, έχω μόνο ένα σύνολο εργασιών για ταξινόμηση και οι πιο σημαντικές εκκρεμότητες έρχονται στην κορυφή εύκολα.

Μπλοκάρετε το δρόμο σας προς την ισορροπία

Κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα σας βοηθά επίσης να δείτε πόσο λίγο χρόνο αφιερώνετε στον εαυτό σας – κάτι που όλες εμείς οι μαμάδες πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα για να μπορέσουμε να προσφέρουμε σε όσους εξαρτώνται από εμάς.

Έχω συμπεριλάβει μερικά φύλλα εργασίας για να ξεκινήσετε, αλλά μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε απλώς αυτό που έχετε. Μόλις ρυθμίσετε τα μπλοκ σας, θα λαμβάνετε στοιχεία από τη λίστα υποχρεώσεων σας σε χρόνο ρεκόρ.

Κατεβάστε αυτά τα δωρεάν εκτυπώσιμα φύλλα για να ξεκινήσετε και να αρχίσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη του προγραμματισμού μπλοκ!

Μπλοκάρετε το πρόγραμμα; Ποιες είναι οι καλύτερες συμβουλές σας για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού χρόνου;

Schreibe einen Kommentar