Πώς να απλοποιήσετε τα Χριστούγεννα (και να τα απολαύσετε) φέτος

70
Πίνακας περιεχομένων[Hide][Show]

Ας το παραδεχτούμε, ενώ οι ταινίες απεικονίζουν εικόνες ευτυχισμένων οικογενειών που γελούν γύρω από το τραπέζι της κουζίνας ή μπροστά στο τζάκι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, συχνά οι μαμάδες καταλήγουν πιο αγχωμένες και πιο απασχολημένες από ποτέ. Ξέρω ότι πέφτω στην παγίδα και κάθε χρόνο πρέπει να προσπαθώ ξανά να παραμένω συγκεντρωμένος σε ό,τι έχει σημασία και να απλοποιήσω τα Χριστούγεννα.

Θέλουμε αυτή την εποχή του χρόνου να είναι γεμάτη με ζεστές αναμνήσεις για τις οικογένειες και τους φίλους μας και είναι τόσο εύκολο να εμπλακούμε (λογοπαίγνιο) στην επιχείρηση της σεζόν. Είναι εύκολο να θέλεις να είσαι παρών και να απολαμβάνεις τη στιγμή, αλλά συχνά υπάρχουν τόσα πολλά να κάνεις που είναι δύσκολο να το πετύχεις.

Πρέπει να υπάρχει καλύτερος τρόπος!

Μπορούμε να απλοποιήσουμε τα Χριστούγεννα;

Με τα χρόνια, η οικογένειά μας (όπως πολλοί) έχει αναζητήσει τρόπους για να απλοποιήσει τα Χριστούγεννα, ενώ εξακολουθεί να δίνει στα παιδιά μας τις παραδόσεις και τις αναμνήσεις που φέρνουν χαρά και χαρούμενες αναμνήσεις.

Έχω γράψει για μερικά από τα πράγματα που μας βοήθησαν, όπως η προτεραιότητα των εμπειριών έναντι των υλικών δώρων, ο περιορισμός του αριθμού των δώρων ανά άτομο και η εστίαση στο πνεύμα της προσφοράς αντί της λήψης.

Πέρα από όλα αυτά, είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε όλες τις εξωτερικές δυνάμεις που ενεργούν εναντίον μας παρά τις καλύτερες προθέσεις μας… και αναρωτιόμαστε γιατί βρισκόμαστε ξανά στο Target την παραμονή των Χριστουγέννων στις 10 μ.μ., όταν πραγματικά θα ήμασταν τόσο σκόπιμοι και απλοί. έτος!

Απορρίπτοντας την κρίση των Χριστουγέννων

Οι διαφημίσεις, οι αναρτήσεις στο Facebook και οι οθόνες των καταστημάτων φαίνεται να ξεκινούν νωρίτερα κάθε χρόνο αναφωνώντας (είδα ένα κατάστημα με χριστουγεννιάτικη οθόνη στις αρχές του τρέχοντος έτους!): „Υπάρχουν X αριθμός ημερών μέχρι τα Χριστούγεννα!“

Μετάφραση: «Γρήγορα! Λίγες μόνο μέρες για ψώνια έμειναν!»

Όλοι ξέρουμε ότι δεν πρέπει να είναι αυτό για τις διακοπές. Δεν είναι αυτό που θέλει κανείς από εμάς για τον εαυτό του ή την οικογένειά του. Αλλά κατά κάποιο τρόπο απλώς εισχωρεί. Η αίσθηση ότι δεν δίνουμε αρκετά… ή δεν κάνουμε τα σωστά πράγματα…

Ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω τα Χριστούγεννα! Και ναι, αυτή μπορεί να μην είναι η χρονιά που μεταμορφώνεστε μαγικά στη ζωντανή ενσάρκωση ενός άρθρου περιοδικού Real Simple. (Δεν θα μας άρεσε σε όλους αν ήταν πραγματικά τόσο εύκολο;)

Αυτή μπορεί να μην είναι η χρονιά που κάνετε το Konmari το σπίτι σας στην εντέλεια πριν τοποθετήσετε προσεκτικά επιλεγμένα (και φυσικά φιλικά προς το περιβάλλον) δώρα κάτω από το δέντρο.

Αλλά αυτή μπορεί να είναι η χρονιά που θα δημιουργήσετε αρκετό χώρο για εσάς και την οικογένειά σας για να συνεχίσετε να διαμορφώνετε και να απολαμβάνετε τις παραδόσεις σας. Η χρονιά που η εικόνα σου για τα «τέλεια Χριστούγεννα» γίνεται λίγο πιο ξεκάθαρη και λίγο πιο αληθινή.

Και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πάρει πολλά!

Μινιμαλισμός… Μπορεί να πάει με τα Χριστούγεννα;

Η Merriam Webster ορίζει τον «μινιμαλισμό» ως «ένα στυλ ή τεχνική που χαρακτηρίζεται από εξαιρετική φειδώ και απλότητα». Αυτό το τσιτάτο έχει απολαύσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το βιβλίο των μπεστ σέλερ Η μαγεία που αλλάζει τη ζωή της τακτοποίησης ήρθε γύρω.

Μπορώ να αγοράσω απλότητα, αλλά «φειριά»; Συμφωνεί πραγματικά με την ιδέα μας για τα Χριστούγεννα;

Πρέπει να πιστέψω ότι υπάρχει ένας τρόπος να είστε προσεκτικοί και ειρηνικοί για τα Χριστούγεννα χωρίς να φτάσετε στα άκρα. Ίσως πρόκειται περισσότερο για μια αλλαγή νοοτροπίας παρά για να ξεφύγουμε. Σχετικά με το να ρωτήσετε τον εαυτό σας – και την οικογένειά σας – τι είναι πραγματικά σημαντικό και να διαγράψετε τα υπόλοιπα από τη λίστα.

Η οικογένειά μας προσπαθεί να δώσει μόνο ένα υλικό δώρο ανά άτομο. Αυτό μπορεί να φαίνεται ακραίο σε κάποιους. Αλλά με τα χρόνια συνειδητοποιήσαμε ότι οι εμπειρίες σημαίνουν περισσότερα για εμάς (και τα παιδιά μας) από τα υλικά δώρα, και έχουμε προχωρήσει προς ένα είδος Χριστουγέννων που δίνει έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

Αυτό είναι το σωστό είδος «μινιμαλισμού» για εμάς… αλλά τι είναι σωστό για εσάς; Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε εάν νιώθετε ότι πρέπει να πατήσετε το κουμπί παύσης αυτές τις γιορτές.

Απλοποιήστε τα Χριστούγεννα βρίσκοντας το γλυκό σας σημείο

Αυτά είναι τα πράγματα που βρήκα πιο χρήσιμα για την απλοποίηση των Χριστουγέννων. Προσπαθώ να τα κρατήσω αυτά για να με βοηθήσουν να επικεντρωθώ στην οικογένειά μου και όχι σε όλα όσα πρέπει να «ολοκληρωθούν» φέτος.

Αξιολογήστε τις αγαπημένες σας Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις

Σκεφτείτε τα περασμένα Χριστούγεννα. Ποιες είναι οι πιο αγαπημένες σας αναμνήσεις; Τι πρέπει πραγματικά να είναι τα Χριστούγεννα; Αυτά μπορεί να είναι από όταν ήσασταν παιδί ή από στιγμές με τα δικά σας παιδιά.

Το πιθανότερο είναι ότι οι καλύτερες αναμνήσεις σας δεν αφορούν πράγματα, αλλά για χρόνο που αφιερώνετε με άλλους.

Σημειώστε όλα όσα σας ξεχωρίζουν ως παράδοση που θέλετε να αναδημιουργήσετε. Σημειώστε το. Μιλήστε στην οικογένεια για αυτό.

Προγραμματίστε τα απαραίτητα

Κάντε μια λίστα με τα «must-dos» χρησιμοποιώντας τη λίστα με τις αγαπημένες χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις για έμπνευση. Διατηρήστε αυτή τη λίστα σύντομη — τρία ή ίσως πέντε στοιχεία το πολύ. Εξετάστε το με αυτό που πραγματικά έχει μεγαλύτερη σημασία (απαλότητα και απλότητα!).

Αυτές οι παραδόσεις που πρέπει να κάνετε θα αλλάξουν φυσικά με τα χρόνια καθώς μεγαλώνει μια οικογένεια. Αυτή είναι η ομορφιά του.

Μπορεί να έχετε μια ειδική περίσταση για πλοήγηση (ένα νέο μωρό, σχέδια ταξιδιού, ένας άρρωστος συγγενής, ένας σφιχτός προϋπολογισμός). Επαναξιολογήστε και προσαρμοστείτε, περιορίζοντας τον εαυτό σας σε αυτό που θα δώσει τη μεγαλύτερη χαρά φέτος.

Ίσως το μαγείρεμα είναι πολύ σημαντικό για την οικογένειά σας. Ίσως το ετήσιο ταξίδι για ψώνια με τις αδερφές σου δίνει τη μεγαλύτερη χαρά. Ίσως είναι καιρός να δοκιμάσετε μια νέα παράδοση, όπως έναν οικογενειακό μαραθώνιο χριστουγεννιάτικου κινηματογράφου ή να τραγουδήσετε στη χορωδία στη Midnight Mass.

Δώστε προτεραιότητα στις παραδόσεις που σας βοηθούν να συνδεθείτε με φίλους και οικογένεια. Βάλτε τα στο ημερολόγιο τώρα και προγραμματίστε το χρόνο διακοπής λειτουργίας για να τα κάνετε.

Η κατώτατη γραμμή, σε στυλ Konmari, πείτε «ναι» σε ό,τι σας φέρνει χαρά.

Και αυτό σημαίνει να λες «όχι» σε ό,τι δεν κάνει!

Ελέγξτε τα Χριστούγεννα του παρελθόντος για παγίδες που σας αγχώνουν

Όλοι έχουμε τις μικρές μας συνήθειες που μας κλέβουν τη χαρά.

Μπορεί να είναι υπερβολική κατανάλωση, υπερκατανάλωση τροφής ή υπερβολική κατανάλωση. Θα μπορούσε να είναι διαδικτυακές αγορές μέσα στη νύχτα όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Θα μπορούσε να είναι αυτή η επιθυμία να βγείτε βιαστικά δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα και να αγοράσετε λίγο περισσότερο.

Όλα αυτά οδηγούν σε επιπλέον άγχος. Περισσότερα για αποθήκευση, περισσότερα για επιστροφή, περισσότερα για καθαρισμό και περισσότερους λογαριασμούς μετά τις διακοπές για πληρωμή.

Μην με παρεξηγείτε. Δεν είμαι κατά του να δίνουμε δώρα. Λατρεύω την αίσθηση του να δίνω και να λαμβάνω ένα καλά επιλεγμένο δώρο τα Χριστούγεννα. Έπρεπε όμως να μάθω με τον δύσκολο τρόπο που χρειαζόμουν για να απλοποιήσω τα Χριστούγεννα για να διατηρήσω το νόημα της εποχής.

Αν μπορούμε να εντοπίσουμε μόνο ένα ή δύο ή τρία πράγματα που μας αγχώνουν κάθε χρόνο και να τα εξαλείψουμε, αυτό φαίνεται σαν ένα καλό είδος μινιμαλισμού. Αποφασίστε σε τι θα πείτε «όχι» φέτος (και πείτε σε κάποιον να σας κρατήσει υπόλογους). Ίσως ζητήστε από τον σύζυγό σας να το κάνει αυτό μαζί σας!

Που πάει με το επόμενο βήμα…

Ορίστε έναν προϋπολογισμό και έναν αριθμό δώρων

Αυτή είναι μια πολύ γενική συμβουλή, το ξέρω. Αλλά μπορώ να θυμηθώ πολλά χρόνια που δεν το έκανα, ή τουλάχιστον δεν δεσμεύτηκα ποτέ σε κάτι περισσότερο από μια αόριστη ιδέα για το πόσο ήταν «πάρα πολύ».

Το δώρο δίνει χαρά και είναι άξια παράδοση. Απλά κοιτάξτε τους Τρεις Βασιλιάδες που ταξίδεψαν τόσο μακριά για να δώσουν τα δώρα τους στο Χριστό Παιδί. Αλλά μπορούσαν να κουβαλήσουν μόνο τόσα πολλά μαζί τους.

Είναι μάλλον συγκλονιστικό στατιστικό ότι στις ΗΠΑ, μόνο το 1% των προϊόντων που αγοράζουμε εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται 6 μήνες αργότερα. Ναι… μόνο 1%! Και είναι λογικό, έτσι δεν είναι; Τα νέα πράγματα μας συγκινούν μόνο για λίγο.

«Ένας από τους εχθρούς της ευτυχίας είναι η προσαρμογή», ​​λέει Δόκτωρ Τόμας Γκίλοβιτς, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell που μελετά το ζήτημα του χρήματος και της ευτυχίας για πάνω από δύο δεκαετίες. «Αγοράζουμε πράγματα για να μας κάνουν ευτυχισμένους και τα καταφέρνουμε. Αλλά μόνο για λίγο. Τα νέα πράγματα είναι συναρπαστικά για εμάς στην αρχή, αλλά μετά προσαρμόζουμε σε αυτά».

Στην πραγματικότητα, είναι πιο πιθανό να θυμόμαστε και να αγαπάμε εμπειρίες παρά υλικά πράγματα. Αυτές γίνονται οι ιστορίες που λέμε και ξαναζούμε.

Το να ορίσουμε έναν προϋπολογισμό και να είμαστε επιλεκτικοί σχετικά με τα είδη των δώρων που κάνουμε, μας βοηθά να μάθουμε πότε να πούμε «ακριβώς».

Καθορίστε μια ημέρα ή εβδομάδα «Give Back».

Το να κάνουμε χώρο για αυτό που λαμβάνουμε συχνά πονάει ιδιαίτερα τα παιδιά. Αναφέρετε ότι πρόκειται να απαλλαγείτε από κάτι και ξαφνικά αυτό το πράγμα είναι το «αγαπημένο» τους.

Είμαι σωστός?

Ο καθορισμός μιας ημέρας «Give Back» (ή ακόμα και μιας εβδομάδας, αν τη χρειάζεστε) δίνει σε όλους την ευκαιρία να αποκτήσουν τη σωστή νοοτροπία και να γνωρίσουν τις προσδοκίες. Διαβάστε ένα βιβλίο ή δείτε μια ταινία για τη γενναιοδωρία του Αγίου Νικολάου για να φτιάξετε τη διάθεση. αυτό το άρθρο έχει επίσης μερικές χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσει τα παιδιά να επιβιβαστούν.

Αν και σίγουρα μπορούμε να δώσουμε πίσω οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, θεωρώ ότι είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό πριν από τα Χριστούγεννα για να μην ξεχαστεί.

Τραβήξτε μια φωτογραφία κάθε δώρου για κριτική (πριν αγοράσετε οτιδήποτε άλλο)

Είναι τόσο εύκολο να χάσουμε τα ίχνη του τι σκοπεύουμε να δώσουμε και τι έχουμε ήδη αγοράσει όταν είναι κρυμμένο στο πίσω μέρος της ντουλάπας!

Κρατήστε ένα ψηφιακό αρχείο τραβώντας μια φωτογραφία και κρατώντας ένα άλμπουμ σε ασφαλές σημείο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές όπως το Evernote, το Remember the Milk ή ένα Dropbox ή Google Keep ντοσιέ. Παρακολουθήστε ακόμη και μικρά αντικείμενα, όπως γεμιστές κάλτσες. Μπορείτε ακόμη και να κάνετε στιγμιότυπο οθόνης σε έναν ιστότοπο για να παρακολουθείτε τα δώρα εμπειρίας.

Πριν αγοράσετε, ρίξτε μια ματιά στο άλμπουμ και δώστε στον εαυτό σας μια περίοδο χαλάρωσης για να αποφασίσετε αν είναι η σωστή επιλογή.

Μπορείτε ακόμη και να μετακινήσετε εικόνες σε ένα νέο άλμπουμ ή φάκελο για να παρακολουθείτε τις επιστροφές ή τα δώρα που δεν έκαναν την περικοπή, αλλά μπορείτε να σκεφτείτε για το επόμενο έτος.

Όταν τα πράγματα πάνε στραβά, κάντε μια πράξη ευγνωμοσύνης

Ο GK Chesterton έγραψε: «Θα υποστήριζα ότι το ευχαριστώ είναι η υψηλότερη μορφή σκέψης». Όταν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ελέγξτε αυτό που μπορείτε: τις σκέψεις σας.

Οι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις αναπτύσσονται σιγά σιγά, χρόνο με το χρόνο, και μερικές φορές χωρίς εκ των προτέρων προγραμματισμό. Μαθαίνοντας να αφήνουμε και να αφήνουμε τις αναμνήσεις να συμβαίνουν, κάνουμε χώρο για κοινές εμπειρίες με αυτούς που αγαπάμε περισσότερο.

Δείξτε ευγνωμοσύνη για ό,τι έχετε και δώστε στα παιδιά σας και στον εαυτό σας το μεγαλύτερο δώρο όλων αυτών των Χριστουγέννων — έναν ικανοποιημένο και παρόν γονέα.

Πώς μένεις προσγειωμένος στις διακοπές; Ποιες είναι οι παραδόσεις για τις οποίες θέλετε να αφήσετε χώρο;

Schreibe einen Kommentar