Πότε να χρησιμοποιείτε και πότε δεν πρέπει

55
Πότε να χρησιμοποιείτε και πότε δεν πρέπει
Πίνακας περιεχομένων[Hide][Show]

Είμαι λάτρης του λαδιού καρύδας εδώ και πολύ καιρό. Είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό λάδι με εκατοντάδες χρήσεις και τελευταία έχω συναντήσει πολλές πηγές που διαφημίζουν τα οφέλη του λαδιού καρύδας για τα μαλλιά. Μπορεί σίγουρα να είναι ευεργετικό για ορισμένους τύπους μαλλιών όταν χρησιμοποιείται σωστά, αλλά πολλές πηγές συνιστούν τη χρήση του με τρόπους που μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Πριν πάτε, ρίξτε λάδι καρύδας σε όλο σας το κεφάλι, φροντίστε να ξέρετε πώς να το χρησιμοποιείτε σωστά για να έχετε τα οφέλη χωρίς να βλάψετε τα μαλλιά σας!

Γιατί να χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας για τα μαλλιά;

Η ιδέα να βάλετε λάδι απευθείας στα μαλλιά μπορεί να φαίνεται αντιφατική, ειδικά σε οποιονδήποτε έχει φυσικά λιπαρά μαλλιά. Ωστόσο, οι θεραπείες με θρεπτικό λάδι μαλλιών χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Χρησιμοποιώντας μια ορισμένη αναλογία ευεργετικών ελαίων, το λάδι μαλλιών μπορεί να προσθέσει ζωή και υγρασία στα μαλλιά. Επίσης, δεν προορίζεται να είναι ένα καθημερινό προϊόν.

Γιατί όμως λάδι καρύδας;

Το λάδι καρύδας είναι η πλουσιότερη φυσική πηγή λιπαρών οξέων μέσης αλυσίδας (MCFAs), ειδικών τύπων λιπαρών οξέων με αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που είναι πολύ θρεπτικές για τον οργανισμό. Είναι ιδιαίτερα υψηλό στην αλυσίδα C12 των MCFA που είναι γνωστά ως λαυρικό οξύ.

Οι ιδιότητες του λαδιού καρύδας του επιτρέπουν να διεισδύει στα μαλλιά με τρόπους που άλλα λάδια δεν μπορούν, γι‘ αυτό μερικοί άνθρωποι παρατηρούν εκπληκτικά αποτελέσματα σχετικά γρήγορα όταν χρησιμοποιούν λάδι καρύδας για μαλλιά.

Αυτό συμβαίνει λόγω του χαμηλού μοριακού βάρους και της δομής της ευθύγραμμης αλυσίδας, η οποία μειώνει την απώλεια πρωτεΐνης τόσο για τα άθικτα όσο και για τα κατεστραμμένα μαλλιά.

Για καλύτερα αποτελέσματα, οι μελέτες δείχνουν ότι το λάδι καρύδας χρησιμοποιείται καλύτερα πριν ή μετά το λούσιμο.

Μπορεί το λάδι καρύδας να βλάψει τα μαλλιά;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένα έλαια μπορούν να είναι ευεργετικά για τα μαλλιά. Ωστόσο, πολλοί από εμάς αφαιρούμε τα ευεργετικά έλαια από το υπερβολικό λούσιμο, οδηγώντας το σώμα να αυξήσει την παραγωγή φυσικού ελαίου για να το αντισταθμίσει. Αυτός είναι ένας λόγος για την άνοδο των λεγόμενων μεθόδων no-poo.

Λόγω του υπερβολικού λούσιμου και της κακής διατροφής, σε πολλούς από εμάς λείπουν επίσης ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να χτίσουμε υγιή μαλλιά καταρχήν, αλλά είναι η προσθήκη λαδιού στα μαλλιά η λύση;

Οχι απαραίτητα!

Ορισμένα έλαια φαίνεται να είναι σχεδόν γενικά ευεργετικά για τα μαλλιά, αλλά το λάδι καρύδας δεν είναι πάντα ένα από αυτά. Για παράδειγμα, το καστορέλαιο είναι ένα πανάρχαιο μυστικό ομορφιάς για την αύξηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Το χρησιμοποιώ στα μαλλιά και τις βλεφαρίδες μου και έχω δει εκπληκτικά αποτελέσματα και εκατοντάδες σχολιαστές είχαν μια παρόμοια εμπειρία.

Το λάδι καρύδας, από την άλλη πλευρά, έχει μικτά αποτελέσματα. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν αμέσως πιο υγιή και λεία μαλλιά, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι τα μαλλιά τους έπεσαν κατά μια χούφτα μετά τη χρήση τους.

Λοιπόν, πώς μπορεί ένα άτομο να γνωρίζει εάν το να βάλει λάδι καρύδας στα μαλλιά του θα είναι ευεργετικό ή θα προκαλέσει προβλήματα;

Το λάδι καρύδας δεν είναι για κάθε τύπο μαλλιών

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι διαφορετικοί τύποι μαλλιών ανταποκρίνονται διαφορετικά στα έλαια. Το λάδι καρύδας δεν θα λειτουργήσει για κάθε τύπο μαλλιών.

Επειδή βοηθά τα μαλλιά να διατηρήσουν τη φυσική τους πρωτεΐνη, μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους δεν έχουν αρκετή φυσική πρωτεΐνη στους θύλακες των τριχών.

Συνήθως, όσοι έχουν λεπτά έως μέτρια λαμπερά μαλλιά θα δείτε καλά αποτελέσματα από το λάδι καρύδας και θα παρατηρήσετε πιο δυνατά, πιο λαμπερά μαλλιά με περισσότερο όγκο.

Αυτοί με τραχιά ή ξηρά μαλλιά μπορεί να μην παλεύει καθόλου με χαμηλή πρωτεΐνη και το λάδι καρύδας μπορεί να οδηγήσει σε πιο εύθραυστα μαλλιά και απώλεια μαλλιών.

Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από άλλα είδη λαδιού όπως το λάδι marula ή το έλαιο argan.

Πρέπει να είναι αυτονόητο, αλλά όποιος έχει αλλεργία ή αντίδραση στην καρύδα ή το λάδι καρύδας δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αυτά τα προϊόντα στα μαλλιά, ανεξάρτητα από τον τύπο μαλλιών.

Πώς να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια το λάδι καρύδας για τα μαλλιά

Όσοι πιστεύουν ότι το λάδι καρύδας μπορεί να είναι ωφέλιμο για τους τύπους μαλλιών τους μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση του, αλλά υπάρχουν μερικές βέλτιστες πρακτικές όταν χρησιμοποιείτε λάδι καρύδας για τα μαλλιά:

  • Αποφύγετε το τριχωτό της κεφαλής: Αν και το λάδι καρύδας φαίνεται να είναι ωφέλιμο για όσους παλεύουν με την πιτυρίδα που έχει ένα μυκητιακό συστατικό, άλλοι μπορεί να δουν αρνητικά αποτελέσματα από τη χρήση λαδιού καρύδας απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής. Το λάδι καρύδας μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει ερεθισμούς σε ορισμένους τύπους τριχωτού της κεφαλής (όπως ακριβώς συμβαίνει σε ορισμένους τύπους δέρματος) και χρησιμοποιείται καλύτερα απευθείας στα μαλλιά και όχι στο τριχωτό της κεφαλής (αυτών με τον σωστό τύπο μαλλιών).
  • Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες: Έχετε ακούσει πιθανώς το ρητό «πολύ καλό πράγμα» και αυτό ισχύει απολύτως όταν πρόκειται για τη χρήση λαδιού καρύδας στα μαλλιά. Ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα και δείτε πώς ανταποκρίνονται τα μαλλιά σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε απλώς να τρίψετε μια μικρή ποσότητα λαδιού καρύδας ανάμεσα στα χέρια σας για να τη ζεστάνετε και να δουλέψετε απαλά στα μαλλιά. Αυτό θα βοηθήσει να μειώσει το φριζάρισμα και να κάνει τα μαλλιά λαμπερά χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις.
  • Προσθέστε άλλα συστατικά: Η προσθήκη άλλων ελαίων μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το λάδι καρύδας επηρεάζει τα μαλλιά. Για παράδειγμα, το λάδι καρύδας δεν φαίνεται να κάνει τα μαλλιά ξηρά ή εύθραυστα όταν συνδυάζεται με τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα από το ελαιόλαδο ή όταν αναμιγνύεται με έλαιο argan ή marula (και τα δύο είναι εξαιρετικά για τα μαλλιά). Τα απλά σάκχαρα στο μέλι μπορούν να θρέψουν τα μαλλιά και να τα κάνουν φυσικά λεία και χωρίς φριζάρισμα. Ως βαθιά θεραπεία, η ανάμειξη λαδιού καρύδας με μέλι και γιαούρτι μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη από το λάδι καρύδας μόνο.
  • Συνδυάστε με τα σωστά προϊόντα μαλλιών: Πολλά σπιτικά προϊόντα μαλλιών δεν περιέχουν τα χημικά απορρυπαντικά και τασιενεργά που περιέχουν πολλά σαμπουάν και προϊόντα του εμπορίου, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για αυτά να απομακρύνουν τα περιττά λιπαρά από τα μαλλιά, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες. Προτείνω για το σκοπό αυτό ένα καθαριστικό σαμπουάν από το κατάστημα, όπως το δικό μου Wellness σαμπουάν για όλους τους τύπους μαλλιών ή αυτό το βιολογικό καθαριστικό σαμπουάν.

Καλύτερη συμβουλή περιποίησης μαλλιών: Φάτε λάδι καρύδας!

Τα μαλλιά δεν έχουν την ικανότητα να αφομοιώνουν ή να μεταβολίζουν το λάδι καρύδας όπως το πεπτικό σύστημα. Για αυτόν τον λόγο, δοκιμάστε να τρώτε λάδι καρύδας αντί να το βάζετε στα μαλλιά σας για το μέγιστο όφελος. Τα φυσικά οφέλη του λαδιού καρύδας για την υγεία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης των μαλλιών από μέσα προς τα έξω.

Τέλος, όπως και το δέρμα, έτσι και τα μαλλιά είναι μια αντανάκλαση της εσωτερικής υγείας. Οι ορμόνες μπορούν να το επηρεάσουν (ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες χάνουν μαλλιά μετά την εγκυμοσύνη). Εστιάστε στην εξισορρόπηση των ορμονών και στη θρέψη του σώματος για να βελτιώσετε τα μαλλιά. Αντιμετωπίστε παράγοντες όπως η διατροφή, τα συμπληρώματα διατροφής και ο ύπνος και ίσως βρείτε το σώμα σας να σας ευχαριστεί με πιο υγιή, δυνατά και λαμπερά μαλλιά!

Αυτό το άρθρο εξετάστηκε ιατρικά από Madiha Saeed, MD, πιστοποιημένος οικογενειακός γιατρός. Όπως πάντα, αυτή δεν είναι προσωπική ιατρική συμβουλή και σας συνιστούμε να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Χρησιμοποιείτε λάδι καρύδας στα μαλλιά σας; Τι αποτελέσματα έχετε βιώσει; Κοινοποιήστε παρακάτω!

Πηγές:

  1. Rele AS, Mohile RB. Επίδραση του ορυκτέλαιου, του ηλιελαίου και του λαδιού καρύδας στην πρόληψη της βλάβης των μαλλιών. J Cosmet Sci. 2003;54(2):175-192.
  2. Wallace TC. Επιπτώσεις του λαδιού καρύδας στην υγεία – Μια αφηγηματική ανασκόπηση των τρεχόντων αποδεικτικών στοιχείων. J Am Coll Nutr. 2019; 38 (2): 97-107. doi:10.1080/07315724.2018.1497562
  3. Keis K, Persaud D, Kamath YK, Rele AS. Διερεύνηση των ικανοτήτων διείσδυσης διαφόρων ελαίων στις ίνες της ανθρώπινης τρίχας. J Cosmet Sci. 2005, 56 (5): 283-295.
  4. Mhaskar S, Kalghatgi B, Chavan M, Rout S, Gode V. Δείκτης θραύσης μαλλιών: ένα εναλλακτικό εργαλείο για την εκτίμηση της βλάβης των ανθρώπινων μαλλιών. J Cosmet Sci. 2011; 62 (2): 203-207.
  5. Gavazzoni Dias MF. Καλλυντικά μαλλιών: μια επισκόπηση. Int J Trichology. 2015; 7 (1): 2-15. doi: 10.4103/0974-7753.153450

Schreibe einen Kommentar