Ο κανόνας ενός γονέα που έσωσε τη λογική μου

2
Πίνακας περιεχομένων[Hide][Show]

Δεν μπορώ καν να μετρήσω πόσες φορές έχω ακούσει τη φράση, «Δεν ξέρω πώς τα κάνεις όλα με έξι παιδιά!» Και το μυστικό είναι…. Δεν το κάνω. Τουλάχιστον όχι όλα. Και σίγουρα όχι όλη την ώρα. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά μαθήματα που μου δίδαξε η μητρότητα και οδήγησε σε έναν απλό γονεϊκό κανόνα που κάνει τη ζωή όλων μας πιο εύκολη.

Από ανάγκη, τα παιδιά μου έμαθαν νωρίς να κάνουν πολλά πράγματα μόνα τους. Δεν θα μπορούσα να κάνω τα πάντα για αυτούς αν προσπαθούσα. Σε αυτήν την ανάρτηση, μοιράζομαι τη μία κατευθυντήρια γραμμή που ακολουθώ προσωπικά, η οποία βοήθησε στη μείωση του επιπέδου άγχους μου και στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας στα παιδιά μου. Μοιράζομαι επίσης μερικά παραδείγματα τρόπων με τους οποίους λειτουργεί καλύτερα για την οικογένειά μας. Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και υπάρχουν, φυσικά, εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα στην οικογένειά μου και μπορεί να μην λειτουργεί για όλους.

Ο κανόνας γονικής μέριμνας που με έσωσε

Ως νέα μαμά, συνήθιζα να κάνω πολύ περισσότερα για τα παιδιά μου γιατί ήταν πιο εύκολο. Με το πρώτο μου παιδί και ακόμα και όταν έφτασε το δεύτερο, μπορούσα να κάνω τα πάντα για όλους. Κατά κάποιο τρόπο, ήταν πιο εύκολο να ξεφορτώσεις το πλυντήριο πιάτων παρά να τους μάθεις να το κάνουν. Πιο εύκολο να τα ντύσεις παρά να τα αφήσεις να πάρουν για πάντα και να καταλήξουν σε ένα αταίριαστο ντύσιμο. (Αν και τελικά γίναμε έξυπνοι και εξημερώσαμε αυτό το πρόβλημα με τις ντουλάπες κάψουλας για τα παιδιά).

Αλλά καθώς μεγάλωναν και προστέθηκαν περισσότερα στο πιάτο μου, συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν ένα βιώσιμο μοντέλο. Περισσότερο από αυτό, με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι ο στόχος μου είναι να μεγαλώσω ενήλικες, όχι παιδιά ενηλίκων, και ότι ενώ δεν ήταν σπουδαίο να τους πλένω τα πιάτα και να τους πλένω σε νεαρή ηλικία, θα ήταν σε κάποια σημείο.

Αξιολόγησα πότε θα ήταν η καλύτερη στιγμή για να τους διδάξω κάθε μία από αυτές τις δεξιότητες και συνειδητοποίησα ότι υπήρχε μόνο μία λογική απάντηση:

Από τη στιγμή που ήταν ικανοί να κάνουν αυτά τα πράγματα μόνοι τους.

Συνειδητοποίησα ότι έκανα πολλά πράγματα για αυτούς που θα μπορούσαν να κάνουν μόνοι τους. Όχι μόνο αυτό ήταν ένα επιπλέον βάρος για μένα… δεν τους βοήθησε ούτε μακροπρόθεσμα. Αποφάσισα να δώσω στα παιδιά μου περισσότερη ελευθερία δίνοντάς τους την ευκαιρία να μάθουν τις δεξιότητες που χρειάζονταν για να λειτουργήσουν μόνα τους.

Νομίζω ότι η ικανότητα και η ωριμότητα διαφέρουν ανάλογα με το παιδί. Μερικά από τα παιδιά μου έχουν αναλάβει ορισμένες δουλειές νωρίτερα από άλλα, αλλά συχνά με εξέπληξαν με την ικανότητά τους να μάθουν και να αποκτήσουν μια δεξιότητα σε μικρότερη ηλικία από ό,τι περίμενα. Για παράδειγμα, μια από τις κόρες μου έμαθε να πλένει τα ρούχα της όταν ήταν πέντε και το κάνει από τότε.

Χτίζοντας μια ομαδική νοοτροπία

Καθώς άλλαξα νοοτροπία και άρχισα να εγκαταλείπω τα καθήκοντα που μπορούσαν να κάνουν τα παιδιά μου, συνέβη ένα άλλο όμορφο πράγμα… ενθάρρυνε μια ομαδική νοοτροπία στην οικογένειά μας και ένιωθαν υπέροχα που πραγματικά συνέβαλλαν στην οικογένειά μας.

Συνειδητοποίησα σε αυτό το σημείο ότι υπάρχουν πολλοί συσχετισμοί μεταξύ επιχειρηματικών ομάδων και οικογενειών. Είχα κατακτήσει τη μία (επιχείρηση) αλλά συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να μεταφέρω αυτές τις δεξιότητες στην άλλη.

Πριν από χρόνια, στο απόγειο του άγχους μου και πριν μάθω να το εφαρμόζω με την οικογένειά μου, νομίζω ότι έφτασα πολύ κοντά σε νευρικό κλονισμό. Είχα μια απίστευτη ομάδα στο Wellness Mama για να βασιστώ. Είχαμε στόχους και συστήματα που βοήθησαν την επιχείρηση να λειτουργήσει ομαλά και ως εκ τούτου, δεν ένιωθα συχνά άγχος στην επαγγελματική μου ζωή.

Στο σπίτι, από την άλλη, προσπαθούσα να διαχειρίζομαι όλα τα προγράμματά μας και το νοικοκυριό σε μεγάλο βαθμό μόνος μου και σχεδόν εντελώς στο κεφάλι μου. Σε αντίθεση με τα αποτελεσματικά επιχειρηματικά μου συστήματα, πετούσα δίπλα στο παντελόνι μου στο σπίτι και ένιωθα το άγχος ως αποτέλεσμα.

Η αλλαγή στο να μπορούν όλοι στο σπίτι μας να κάνουν τις εργασίες που ήταν ικανοί και να αισθάνονται σαν μια ομάδα άλλαξε τη ζωή. Από την άλλη πλευρά, όταν χειριζόμουν τα πάντα μόνος μου και έλυνα προβλήματα για τα παιδιά μου, ουσιαστικά τους έστελνα το μήνυμα ότι δεν ήταν ικανά να κάνουν αυτά τα πράγματα μόνα τους. Τους αντιμετώπιζα σαν μακροχρόνια ανίκανους επισκέπτες στο σπίτι μου, όχι ως ουσιαστικό μέρος της οικογενειακής μας ομάδας.

Φυσικές Συνέπειες

Το άλλο μεγάλο μέρος αυτής της προσέγγισης για την παράδοση δεξιοτήτων είναι η ενσωματωμένη χρήση των φυσικών συνεπειών. Για παράδειγμα, τα παιδιά μου χειρίζονται τα δικά τους ρούχα. Αν ξεμείνουν από καθαρά ρούχα, μαντέψτε… έχουν μάθει πόσο σημαντικό είναι να συμβαδίζουν με τα ρούχα.

Σε άλλα παραδείγματα, τα περισσότερα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι ικανά να φτιάξουν τα δικά τους σχολικά γεύματα ή να κάνουν τις δικές τους εργασίες. Αν ξεχάσουν κάποιο από αυτά τα πράγματα, αντί να τους σώσει ένας γονέας, μαθαίνουν από την προσωρινή πείνα ή έναν κακό βαθμό να θυμούνται αυτά τα πράγματα στο μέλλον.

Μην με παρεξηγείτε… Καταλαβαίνω πλήρως την επιθυμία να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη δυσφορία, αλλά η ενόχληση των φυσικών συνεπειών μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο όφελος.

Να τι κατάλαβα:

Ένας στους τέσσερις ενήλικες σε ηλικία κολεγίου και πτυχιούχο κολεγίου εξακολουθεί να ζει στο σπίτι. Οι ψυχολόγοι γράφουν για τον αυξανόμενο αριθμό ενηλίκων που δυσκολεύονται να ενταχθούν στην ενήλικη ζωή έξω από τους γονείς τους. Και αποδεικνύεται ότι τα παιδιά μας είναι πιο ευτυχισμένα μακροπρόθεσμα όταν μαθαίνουν την ανεξαρτησία.

Από άρθρο του 2014 σε The Journal of Child and Family Studies:

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με υπερεμπλεκόμενους γονείς έχουν περισσότερο άγχος και λιγότερη ικανοποίηση από τη ζωή και ότι όταν τα παιδιά παίζουν χωρίς επίβλεψη, χτίζουν κοινωνικές δεξιότητες, συναισθηματική ωριμότητα και εκτελεστική λειτουργία.

Όσο και αν μερικές μέρες εύχομαι να μπορούσα να παγώσω τον χρόνο και να κρατήσω τα παιδιά μου σε αυτές τις ηλικίες για πάντα, επιμένουν να μεγαλώσουν και πρέπει να είναι προετοιμασμένα για την ενήλικη ζωή. Ως ενήλικες, αντιμετωπίζουμε συνεχώς φυσικές συνέπειες. Οδηγείτε πολύ γρήγορα; Μπορεί να πάρεις εισιτήριο. Ξεχάστε να πληρώσετε έναν λογαριασμό; Θα πληρώσετε τόκους ή θα κλείσετε το ρεύμα.

Οι φυσικές συνέπειες είναι ένα πολύ πραγματικό μέρος της ζωής. Κατά τη γνώμη μου, τα παιδιά μας πρέπει να έχουν το χάρισμα να μαθαίνουν από αυτά νωρίς, όταν τα διακυβεύματα δεν είναι τόσο μεγάλα.

Πώς να εφαρμόσετε τον κανόνα (χωρίς ανταρσία)

Όταν αποφάσισα να σταματήσω να κάνω πράγματα που τα παιδιά μου μπορούσαν να κάνουν μόνα τους, συνειδητοποίησα ότι δεν το είχαν συνηθίσει και δεν θα γινόταν εν μία νυκτί ή χωρίς αντίσταση. Στην πραγματικότητα, ήμουν κοντά στην κατάσταση ενός από τα αγαπημένα μου αποσπάσματα από Φουλ μαμάδες:

Μερικές μαμάδες τρέχουν ένα στενό καράβι. Διαχειρίζομαι ένα πειρατικό πλοίο. Υπάρχουν βρισιές, λίγο ποτό και ένα άγγιγμα ανταρσίας από το πλήρωμα που δημιούργησα.

Πέρα από τα αστεία, ήξερα ότι χρειαζόμουν μια διαδικασία για να κάνω αυτή τη μετάβαση εύκολη. Χρειάστηκαν κάποιες δοκιμές και σφάλματα, αλλά τελικά συμβιβάστηκα σε ένα σύστημα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτήν την ανάρτηση, αλλά για τη μετάβαση, χρησιμοποίησα αυτό το σύστημα:

The Four Check Hand-Off

Στην αρχή, ήξερα ότι δεν θα ήταν αρκετό (ή δίκαιο απέναντί ​​τους) να τους πω να αρχίσουν να κάνουν αυτές τις νέες εργασίες. Για να λειτουργήσει καλά αυτή η μέθοδος, έπρεπε να τους δώσω τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση για να είναι αποτελεσματικοί σε αυτές.

Χρησιμοποίησα ένα hand-off τεσσάρων βημάτων:

 1. Κάντε το για αυτούς: Το έκανα ήδη αυτό. Στην αρχή τους άφησα να δουν και τους εξήγησα.
 2. Κάντε το μαζί τους: Στη συνέχεια, κάναμε την εργασία μαζί μερικές φορές για να μάθουν και να κάνουν ερωτήσεις.
 3. Επιβλέψτε τους: Τις πρώτες δύο φορές που καταπιάστηκαν με κάτι μόνοι τους, έμεινα κοντά για να παρακολουθήσω και να απαντήσω σε ερωτήσεις.
 4. Αστο να πάει: Μόλις είχαμε ένα σχέδιο και ήξεραν πώς να κάνουν το έργο, το άφησα να πάει και έγινε δική τους ευθύνη.

Αφήστε την τελειότητα

Ένας από τους κύριους λόγους που κρατιόμουν να κάνω τα πάντα; Νόμιζα ότι ήμουν καλύτερος σε αυτό και δεν ήθελα να γίνει με τον «λάθος τρόπο».

Έκανα ένα βήμα πίσω και συνειδητοποίησα ότι ήταν καλύτερο να γίνονται πράγματα (έστω και ατελώς) μέσω της κοινής ευθύνης μιας ομάδας παρά να το κάνω μόνος μου και να αγχώνομαι συνεχώς. Το είχα μάθει και στις επιχειρήσεις πριν από χρόνια, αφού προσέλαβα ανθρώπους και δεν τους άφησα να κάνουν τη δουλειά τους γιατί πίστευα ότι θα μπορούσα να το κάνω καλύτερα.

Ενώ συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να κάνω καθεμία από τις εργασίες καλύτερα μόνος μου, σίγουρα δεν θα μπορούσα να τις κάνω όλες καλύτερα αν έπρεπε να κάνω τα πάντα.

Το ίδιο ίσχυε και στο σπίτι. Θα μπορούσα να κάνω κάθε εργασία καλύτερα από ό,τι το παιδί μου, τουλάχιστον στην αρχή, αλλά σε βάρος του να έχει μια ήρεμη και χαρούμενη μαμά. Και σε βάρος τους να μάθουν ανεξαρτησία!

Ναι, μερικά πουκάμισα τραυματίστηκαν κατά την κατασκευή αυτής της διαδικασίας και μερικοί λεκέδες έζησαν για να δουν άλλη μια μέρα, αλλά μακροπρόθεσμα άξιζε τον κόπο!

Ενθαρρύνετε την Προσπάθεια

Καθώς τα παιδιά μου μάθαιναν νέες εργασίες, προσπάθησα να επικεντρωθώ στην ενθάρρυνση της προσπάθειας και όχι στο αποτέλεσμα. Δεν ήθελα να φοβούνται να προσπαθήσουν αν δεν ήταν εξαιρετικοί σε κάτι στην αρχή. Στην πραγματικότητα, ελπίζω τα παιδιά μου να μάθουν ότι η αποτυχία είναι συχνά μέρος της μαθησιακής διαδικασίας και τελικά να μην τη φοβούνται καθόλου.

Αυτό σήμαινε να δώσω πρακτικό έπαινο για τη διαδικασία και να τους πω ότι είμαι περήφανος που δούλεψαν σκληρά και ότι θα γίνονταν καλύτεροι με την εξάσκηση.

Η Carol Dwek, η ερευνήτρια που πρωτοστάτησε σε αυτή την ιδέα του «νοοτροπία ανάπτυξης,” προσφέρει μερικούς πρακτικούς τρόπους έκφρασης αυτών των πραγμάτων που ενθαρρύνουν μια μακροπρόθεσμη θετική νοοτροπία:

 • Το θέμα δεν είναι να τα πάρεις όλα αμέσως. Το θέμα είναι να γίνεσαι καλύτερος βήμα-βήμα. Τι μπορείτε να δοκιμάσετε στη συνέχεια;
 • Αν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται ή να λέει ότι δεν είσαι καλός σε αυτό, απλώς πρόσθεσε τη λέξη «ακόμα» στο τέλος της πρότασης.
 • Η αίσθηση ότι είναι δύσκολο είναι η αίσθηση ότι μεγαλώνει η ικανότητά σου!

Προφανείς Εξαιρέσεις

Τώρα, πριν κάποιος σηκωθεί στα χέρια ή νομίσει ότι είμαι μια άκαρδη μαμά γιατί δεν θα κάνω τίποτα για τα παιδιά μου, θα πρέπει να το διευκρινίσω. Όπως κάθε τι στη ζωή, υπάρχουν περιστασιακές και προφανείς εξαιρέσεις. Για παράδειγμα:

 • Όλες οι κόρες μου είναι ικανές να βουρτσίζουν και να περιποιούνται τα μαλλιά τους, αλλά εξακολουθώ να τους πλέκω ή να τους το φτιάχνω μερικές φορές και απολαμβάνω να περνάω αυτόν τον χρόνο μαζί τους.
 • Τα πέντε μεγαλύτερα παιδιά μου μπορούν όλα να διαβάσουν, αλλά μερικές φορές θα συνεχίσω να τους διαβάζω.
 • Εάν κάποιο από τα παιδιά μου είναι άρρωστο ή προκύψει κάποια άλλη ασυνήθιστη περίσταση, αναλαμβάνω τα καθήκοντά του μέχρι να γίνουν καλύτερα.

Είμαι ακόμα μαμά και χαίρομαι να κάνω πράγματα για τα παιδιά μου, αλλά έχω πολύ μεγαλύτερη επίγνωση του μακροπρόθεσμου στόχου προς τον οποίο εργαζόμαστε.

Πρακτικά Παραδείγματα

Όπως ανέφερα, οι ιδιαιτερότητες των εργασιών που είναι κατάλληλες για την ηλικία διαφέρουν ανάλογα με το παιδί. Θα χρειαστεί να φτιάξετε μια λίστα με τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε στο σπίτι σας και να καταλάβετε ποιες μπορούν να χειριστούν τα παιδιά σας σε ποια ηλικία.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για να ξεκινήσετε (απλά από τη δική μου εμπειρία… προσθέστε τη δική σας!):

Καθήκοντα για νήπια (ηλικίες 2+):

 • Απομάκρυνση των παιχνιδιών αφού παίξετε μαζί τους
 • Κρεμάστε μια πετσέτα μετά το μπάνιο και βάζετε ρούχα στο βρώμικο πλυντήριο
 • Καθαρίζει το δικό του πιάτο μετά τα γεύματα
 • Καθαρισμός ακαταστασίας και μικρές διαρροές
 • Στρώνοντας το κρεβάτι κάθε πρωί
 • Σκούπισμα τραπεζιών ή ντουλαπιών μετά τα γεύματα
 • Τοποθετώντας τα παπούτσια μακριά αφού τα φορέσετε
 • Να ντύνονται και να γδύνονται
 • Βουρτσίζω τα δόντια (ακόμα ελέγχω σε αυτή την ηλικία)
 • Πάρτε το δικό τους νερό (συμβουλή: κρατήστε άθραυστα φλιτζάνια όπως αυτά σε ένα κάτω ντουλάπι μπορούν να φτάσουν)

Εργασίες προσχολικής ηλικίας:

 • Καθαρίζει το δωμάτιό του
 • Δίπλωμα και αφαίρεση ρούχων
 • Κρεμάστε ρούχα (εάν οι κρεμάστρες είναι προσβάσιμες)
 • Στρώσιμο τραπεζιού για τα γεύματα
 • Βοηθά στη φόρτωση του πλυντηρίου πιάτων
 • Ξεσκόνισμα δωματίου
 • Λήψη τροφής ή νερού για ένα κατοικίδιο
 • Σκούπισμα του νεροχύτη και του πάγκου του μπάνιου μετά το βούρτσισμα των δοντιών
 • Πότισμα φυτών που είναι σε κοντινή απόσταση

Ηλικίες 5+:

 • Βοηθώντας στην προετοιμασία γευμάτων (Συνιστώ το μάθημα Kids Cook Real Food Course για τη διδασκαλία αυτού)
 • Πλύσιμο ρούχων: Διδάσκω σε στάδια ταξινόμησης, διπλώματος, επεξεργασίας λεκέδων και στη συνέχεια πραγματικού πλυσίματος
 • Φόρτωση πλυντηρίου πιάτων
 • Εκφόρτωση πλυντηρίου πιάτων
 • Σκούπισμα δωματίου
 • Πλύσιμο καθρεφτών και παραθύρων
 • Σκούπισμα
 • Συσκευασία μεσημεριανού γεύματος για το σχολείο
 • Φτιάχνοντας πρωινό
 • Απάντηση στο τηλέφωνο και λήψη μηνυμάτων
 • Κάποιες βασικές εργασίες στην αυλή
 • Καθαρισμός και οργάνωση του δικού του δωματίου και ντουλάπας
 • Γράψτε ευχαριστήρια σημειώματα για δώρα
 • Είναι υπεύθυνος για την εργασία από μόνος του
 • Παραγγελίες σε εστιατόρια
 • Καθαρισμός λουτρών

Ηλικίες 10+:

Ο τελικός στόχος: Ανατροφή ενηλίκων!

Στο τέλος της ημέρας, πιθανώς όλοι συμμεριζόμαστε τον στόχο να μεγαλώσουμε ευγενικούς ενήλικες που συμβάλλουν στην κοινωνία με θετικό τρόπο. Αυτή η κατευθυντήρια γραμμή γονέων έχει βοηθήσει πάρα πολύ την οικογένειά μας και ελπίζω ότι βοηθά στην προετοιμασία των παιδιών μου για τη ζωή. Βρήκα και το βιβλίο Πώς να μεγαλώσετε έναν ενήλικα πραγματικά χρήσιμο και θα το συνιστούσα αν ψάχνετε για περαιτέρω ανάγνωση.

Τι νομίζετε; Πώς το κάνετε αυτό με την οικογένειά σας;

Schreibe einen Kommentar