Οφέλη Neti Pot & Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα

1
Οφέλη Neti Pot & Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα
Πίνακας περιεχομένων[Hide][Show]

Προτιμώ πάντα φυσικές θεραπείες στο σπίτι για τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης, αν είναι δυνατόν. Χρησιμοποιούμε μια κατσαρόλα neti καθημερινά όταν πλησιάζει η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης και αυτό κάνει τεράστια διαφορά! Αυτή η αρχαία τεχνική πλύσης μύτης είναι απίστευτα ευεργετική και μπορεί να προσφέρει φυσική ανακούφιση για κρυολογήματα, αλλεργίες, ξηρότητα και πολλά άλλα.

Υπόσχομαι ότι δεν είναι τόσο περίεργο όσο νομίζετε και μάλιστα αναζωογονητικό! Σε αυτήν την ανάρτηση, θα εξετάσουμε τα οφέλη ενός δοχείου neti και πώς να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια (ακόμη και για παιδιά).

Τι είναι ένα Neti Pot;

Το neti pot αναπτύχθηκε στην αρχαία Ινδία ως αγιουρβεδικό φάρμακο για τη συμφόρηση. Είναι ένα δοχείο (μοιάζει με μια χαριτωμένη τσαγιέρα) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει τα ιγμόρεια. Γεμίζεται με διάλυμα θαλασσινού νερού και περνά μέσα από τα ρουθούνια για να καθαρίσει τις ρινικές διόδους.

Μην ανησυχείτε – δεν είναι τόσο κακό όσο ακούγεται! Μόλις το δοκιμάσετε, θα θέλετε να το κάνετε ξανά και ξανά. Είναι σαν ένα αναζωογονητικό μπάνιο ή ντους για τα ιγμόρειά σας.

Είναι ασφαλή τα Neti Pots;

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, οι γλάστρες neti είναι ένας απόλυτα ασφαλής τρόπος για το πότισμα των ρινικών οδών. Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε αποστειρωμένο νερό για να μην εισάγετε παθογόνους παράγοντες στις ρινικές οδούς.

 • Το απεσταγμένο νερό ή το αποστειρωμένο νερό που αγοράζετε από το μπακάλικο είναι μια επιλογή.
 • Μια άλλη δυνατότητα είναι να χρησιμοποιήσετε φιλτραρισμένο νερό και μετά να το βράσετε και να το κρυώσετε. Το φίλτρο πρέπει να αφαιρεί οτιδήποτε μεγαλύτερο από 1 micron. Το φίλτρο νερού που χρησιμοποιώ και αγαπώ ταιριάζει σε αυτήν την περιγραφή.

Οφέλη Neti Pot: Λειτουργούν;

Οι γλάστρες Neti είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακουφίσετε τη συμφόρηση στα ιγμόρεια. Μια μελέτη του 2016 ανακάλυψε ότι η ρινική άρδευση μείωσε τα συμπτώματα του κόλπου. Βοήθησε επίσης στη μείωση των πονοκεφάλων από κόλπους, της χρήσης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή και των επισκέψεων σε γιατρό.

Τα δοχεία Neti καθαρίζουν τα ιγμόρεια και τις ρινικές οδούς ποτίζοντας τα με αλμυρό νερό. Λειτουργεί παρόμοια με ένα σπρέι μύτης με φυσιολογικό ορό, αλλά κάνει πολύ πιο ενδελεχή δουλειά στην αφαίρεση του κολλήματος. Εδώ είναι τα οφέλη από τη χρήση ενός δοχείου neti:

 • Αφαιρεί την περίσσεια βλεννογόνου στη μύτη
 • Βοηθά σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
 • Καθαρίζει τις ρινικές οδούς για καλύτερη αναπνοή (μπορεί να βοηθήσει και με το ροχαλητό)
 • Καθαρίζει τη γύρη ή τα αλλεργιογόνα στις ρινικές οδούς
 • Βοηθά στα συμπτώματα του κρυολογήματος
 • Μπορεί να βοηθήσει στη ρινική ξηρότητα
 • Βοηθά σε προβλήματα κόλπων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη

Προσωπικά θεωρώ ότι η χρήση ενός δοχείου neti βοηθά στη συμφόρηση, ειδικά αν το κάνω πριν ή μετά από έναν ατμό προσώπου με βότανα.

Οι γλάστρες Neti είναι επίσης ιδανικές για το πλύσιμο των αλλεργιογόνων που κρέμονται στη μύτη σας, περιμένοντας απλώς να δημιουργήσουν πρόβλημα. Διπλασιάζω τη χρήση του neti pot στην εποχή των αλλεργιών, μαζί με αυτά τα άλλα φυσικά φάρμακα για την αλλεργία.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα Neti Pot

Βασικά, ένα δοχείο neti θα χρησιμοποιεί τη βαρύτητα για να τραβήξει αλμυρό νερό μέσα από τις ρινικές διόδους. Η χρήση μιας γλάστρας neti για το πότισμα των κόλπων είναι αρκετά απλή:

 1. Ανακατέψτε το διάλυμα αλμυρού νερού. Προσθέστε ½ κουταλάκι του γλυκού καθαρό θαλασσινό αλάτι σε 8 ουγκιές αποστειρωμένο νερό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε έως και ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (για να κάνετε το μείγμα πιο εύκολο στις ρινικές οδούς).
 2. Προσθέστε το διάλυμα θαλασσινού νερού σε μια καθαρή κατσαρόλα neti (το νερό σε θερμοκρασία δωματίου λειτουργεί καλύτερα).
 3. Γείρετε το κεφάλι σας στο πλάι πάνω από τον νεροχύτη.
 4. Τοποθετήστε το στόμιο της κατσαρόλας neti στο επάνω ρουθούνι και αρχίστε να ρίχνετε. Το νερό θα βγει από το κάτω ρουθούνι καθώς ποτίζει τις διόδους. Σταματήστε όταν έχετε χρησιμοποιήσει περίπου το ήμισυ του διαλύματος.
 5. Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά με το υπόλοιπο διάλυμα.
 6. Σκουπίστε ή φυσήξτε τη μύτη σας εάν χρειάζεται.
 7. Πλύνετε καλά (με αποστειρωμένο νερό) και στεγνώστε μετά τη χρήση.

Η ρινική άρδευση μπορεί να γίνεται καθημερινά (πριν από τον ύπνο είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνετε). Ωστόσο, εάν η καθημερινή χρήση ενός δοχείου neti αφήνει τις ρινικές οδούς σας πιο στεγνές, μειώστε τη χρήση σε μία φορά την εβδομάδα.

Η χρήση μιας κατσαρόλας neti μπορεί να ακούγεται περίεργη, αλλά υπόσχομαι ότι δεν βλάπτει και μάλιστα έχει ωραία αίσθηση!

Πώς να κάνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν ένα Neti Pot

Εάν το παιδί σας είναι τολμηρό και πρόθυμο να το δοκιμάσει, μπορεί να καταλήξει να λατρέψει το neti pot. Όχι μόνο θα τους δώσει αποτελέσματα, αλλά είναι ωραίο να βγάζεις νερό από τη μύτη σου! μου αρέσει αυτή η κατσαρόλα neti για παιδιά γιατί έχει το σωστό μέγεθος για μικρά χέρια και ρουθούνια.

Αλλά για πιο άκομψα παιδιά που δεν είναι έτοιμα να δοκιμάσουν ένα neti pot, ίσως χρειαστεί να κάνετε λίγο περισσότερη δουλειά. Ξεκινήστε δείχνοντάς τους πώς χρησιμοποιείτε το δικό σας και εξηγήστε πώς λειτουργεί για να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε καλύτερα. Μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε με ένα απαλό ρινικό πλύσιμο για παιδιά. Αυτό το προϊόν είναι παρόμοιο με ένα δοχείο neti, αλλά χρησιμοποιεί ελαφρά πίεση για να καθαρίσει το νερό μέσα από τα ιγμόρεια, καθιστώντας τη διαδικασία πιο γρήγορη. Απλώς σημειώστε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να το αντικαθιστάτε συχνά.

Μόλις το συνηθίσουν, μπορείτε να εισάγετε το neti pot.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα οφέλη και τη χρήση του Neti Pot

Εάν είστε νέοι στα neti pots, ίσως έχετε κάποιες ερωτήσεις. Εδώ είναι τα πιο συνηθισμένα:

Είναι ακατάστατο;

Μπορεί να είναι ακατάστατο, γι‘ αυτό είναι σημαντική η χρήση μιας κατσαρόλας neti πάνω από τον νεροχύτη. Αλλά μόλις το καταφέρετε, πιθανότατα δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με το νερό να πέσει στα ρούχα σας ή να πιτσιλάει στον πάγκο.

Θα Μπορώ να Αναπνεύσω;

Δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μύτη σας για να αναπνεύσετε ενώ χρησιμοποιείτε τη γλάστρα neti. Αλλά μπορείτε ακόμα να αναπνεύσετε από το στόμα σας.

Είναι πραγματικά σημαντικό να χρησιμοποιείτε αποστειρωμένο νερό;

Αν και οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες με τη χρήση μη αποστειρωμένου νερού σε γλάστρα neti, σας συνιστώ να είστε στην ασφαλή πλευρά και να χρησιμοποιείτε πάντα αποστειρωμένο νερό. Σας συνιστώ επίσης να είστε πολύ προσεκτικοί να καθαρίζετε καλά το δοχείο neti και τα χέρια σας μετά τη χρήση. Πάντα να στεγνώνετε το δοχείο neti στον αέρα μεταξύ των χρήσεων.

Χρειάζομαι το δικό μου Neti Pot;

Ναί. Οι γλάστρες Neti δεν πρέπει να μοιράζονται καθώς αποτελούν αντικείμενο προσωπικής υγιεινής. Είναι σχετικά φθηνά, επομένως είναι εύκολο να αποκτήσετε κάθε μέλος της οικογένειας το δικό του neti pot.

Σε ποια ηλικία πρέπει τα παιδιά μου να αρχίσουν να χρησιμοποιούν γλάστρες Neti;

Οι γλάστρες Neti δεν συνιστώνται για βρέφη. Θα χρησιμοποιούσα μόνο ένα δοχείο neti σε ένα παιδί που ήταν αρκετά μεγάλο για να καταλάβει τι επρόκειτο να ζήσει. Επίσης, δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ μια κατσαρόλα neti σε ένα παιδί που φοβόταν ή το αρνήθηκε.

Πού να βρείτε ένα καλό Neti Pot

Μπορείτε να βρείτε γλάστρες neti στα περισσότερα φαρμακεία ή φαρμακεία, αν και πολλά από αυτά θα είναι πλαστικά.

Εάν δεν είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε ένα δοχείο neti, ένα σπρέι φυσιολογικού ορού μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για το neti pot. Αγαπάμε το σπρέι φυσιολογικού ορού της Genexa γιατί είναι απαλό και φυσικό.

Γιατί όχι ένα Neti Pot;

Πραγματικά δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα στο να δοκιμάσετε ένα neti pot, εάν τα ιγμόρειά σας είναι βουλωμένα. Δεν υπάρχουν παρενέργειες όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Διατηρώ το neti pot μου διαθέσιμο όλο το χρόνο για να βοηθήσω με την εποχική συμφόρηση, τα κρυολογήματα και οτιδήποτε άλλο με κάνει να νιώθω βουλωμένος.

Αυτό το άρθρο εξετάστηκε ιατρικά από Madiha Saeed, MD, πιστοποιημένος οικογενειακός γιατρός. Όπως πάντα, αυτή δεν είναι προσωπική ιατρική συμβουλή και σας συνιστούμε να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Έχετε δοκιμάσει να χρησιμοποιήσετε ένα neti pot; Ποια ήταν η εμπειρία σας;

Πηγές:

 1. Rabago, D., Hayer, S., & Zgierska, A. (2009). Ρινική άρδευση για παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού. Ολοκληρωτική Ιατρική. doi: 10.1016/b978-0-323-35868-2.00113-4
 2. Little, P., Stuart, B., Mullee, M., Thomas, T., Johnson, S., Leydon, G., … Moore, M. (2016). Αποτελεσματικότητα της εισπνοής ατμού και της ρινικής άρδευσης για χρόνια ή υποτροπιάζοντα συμπτώματα ιγμορείων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη: μια πραγματιστική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. Canadian Medical Association Journal, 188(13), 940–949. doi: 10.1503/cmaj.160362

Schreibe einen Kommentar