Οφέλη Feverfew για πυρετό, ημικρανίες και άλλα

1
Οφέλη Feverfew για πυρετό, ημικρανίες και άλλα
Πίνακας περιεχομένων[Hide][Show]

Τα φαρμακευτικά βότανα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξουν το σώμα και να ενισχύσουν την υγεία. Κάθε φορά που η οικογένειά μου χρειάζεται κάποια υποστήριξη για να αναρρώσει από μια ασθένεια ή να επισκευάσει μια πληγή, στρέφομαι σε φυτικές θεραπείες για να βοηθήσω. Το Feverfew είναι ένα από αυτά τα βότανα.

Τα οφέλη του πυρετού είναι ισχυρά, γι‘ αυτό φροντίζω να έχω λίγο πυρετό στη διάθεσή μου εάν το χρειαστώ. Η κύρια φαρμακευτική χρήση του Feverfew είναι για τη μείωση του πυρετού (όπως υποδηλώνει το όνομα), αλλά έχει πολλές άλλες χρήσεις.

Feverfew: Nature’s Fever Reducer

πυρετός (Tanacetum parthenium ή χρυσάνθεμο παρθένιο) είναι λουλούδι της οικογένειας των Asteraceae. Αυτό το φυτό είναι εγγενές στην κεντρική και νότια Ευρώπη (στα Βαλκάνια και τον Καύκασο). Τα μικρά λουλούδια (που μοιάζουν με λευκές μαργαρίτες) αναπτύσσονται σε έναν θάμνο που φτάνει περίπου τα 20 εκατοστά σε ύψος. Αυτό το φυτό καλλιεργείται τόσο για διακοσμητικές όσο και για φαρμακευτικές χρήσεις, καθιστώντας το δύο φορές πιο χρήσιμο να το έχετε γύρω σας.

Αυτό το βότανο είναι επίσης γνωστό ως πουπουλένιο, φτερόφυλλο, αλταμίζα, άγριο χαμομήλι ή κουμπιά εργένηδων.

Το Feverfew έχει επίσης χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με:

 • πονοκεφάλους
 • ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • τσιμπήματα εντόμων
 • στομαχόπονοι
 • προβλήματα στο στομάχι
 • πονόδοντους
 • αγονία
 • εργασιακά προβλήματα

Οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί το χρησιμοποιούσαν για την ανακούφιση και από τις κράμπες της περιόδου.

Σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση του 2011, το παρθενολίδιο (μια ένωση σεσκιτερπενικής λακτόνης που βρίσκεται στα φύλλα του πυρετού) είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του βοτάνου.

Οφέλη για την υγεία του Feverfew

Το Feverfew είναι ένα καταπληκτικό βότανο με μεγάλη ιστορία! Το Feverfew είναι γνωστό ως «μεσαιωνική ασπιρίνη» ή «η ασπιρίνη του 18ου αιώνα» λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

Ακολουθούν τα πιο γνωστά (και υποστηριζόμενα!) οφέλη για την υγεία του feverfew:

Μειώνει τον Πυρετό

Το Feverfew πιστεύεται ότι λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που δρουν τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, μειώνοντας τη φλεγμονή σε μείωση του πυρετού. Η παραδοσιακή βοτανοθεραπεία το έχει χρησιμοποιήσει για γενιές για αυτή τη χρήση.

Το Feverfew πιθανότατα έχει αυτό το όφελος λόγω της ικανότητάς του να αναστέλλει τη σύνθεση προσταγλανδινών, σύμφωνα με την ανασκόπηση του 2011 που αναφέρθηκε προηγουμένως. Το Feverfew περιέχει πολλές ενώσεις (συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, της παρθενολίδης και της τανετίνης) που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Ο καρκίνος είναι ένα μείζον ζήτημα στην υγειονομική περίθαλψη σήμερα. Οι ερευνητές εξετάζουν συνεχώς φυτά που μπορεί να είναι ωφέλιμα για τους καρκινοπαθείς ή εκείνους που θα ήθελαν να αποφύγουν τον καρκίνο.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, φαίνεται να υπάρχει όφελος από τη συμπερίληψη του πυρετού σε ένα καθεστώς υγείας που υποστηρίζει τη βέλτιστη υγεία των κυττάρων.

Η παραπάνω ανασκόπηση του 2011 συζητά την ικανότητα του feverfew να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία μεταξύ άλλων λειτουργιών. Ωστόσο, αυτό φυσικά δεν συνιστάται ως υποκατάστατο χημειοθεραπείας ή άλλης θεραπείας που συνιστά ο ειδικός στον καρκίνο.

Μειώνει τους πονοκεφάλους από ημικρανία

Οι πονοκέφαλοι ημικρανίας είναι πολύ χειρότεροι από έναν κανονικό πονοκέφαλο. Οι ημικρανίες μπορεί να είναι απίστευτα επώδυνες και να συνοδεύονται από ναυτία, έμετο και ευαισθησία στον ήχο ή το φως. Αλλά το feverfew μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν από ημικρανίες.

Επιπλέον, το εκχύλισμα πυρετού που χρησιμοποιείται πριν χτυπήσουν οι κρίσεις ημικρανίας μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή τους. Αυτό το όφελος πιθανότατα οφείλεται στην ικανότητα του feverfew να αναστέλλει τη σύνθεση προσταγλανδινών, να μειώνει τον σπασμό των λείων μυών των αγγείων και να εμποδίζει τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων.

Αυτό το DIY στικ ανακούφισης από τον πονοκέφαλο μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Τονώνει τη διάθεση

Ένα απροσδόκητο πλεονέκτημα του πυρετού είναι ότι μπορεί να τονώσει τη διάθεση. Αν και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για αυτή τη χρήση παραδοσιακά, η επιστήμη προτείνει ότι μπορεί να λειτουργήσει. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, ο πυρετός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη σε ποντίκια.

Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα (ιδιαίτερα στους ανθρώπους) για να δούμε αν ο πυρετός είναι μια καλή θεραπεία για αυτές τις παθήσεις, αλλά φαίνεται πολλά υποσχόμενο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Feverfew

Το Feverfew είναι ένα απλό βότανο στη χρήση. Εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες χρήσεις αυτού του βοτάνου:

 • Πονοκέφαλο – Ένα βάμμα πυρετού (βλ. παρακάτω) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε τη δύναμη αυτού του βοτάνου σε μικρότερο χρονικό διάστημα (μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό λειτουργεί όπως και το εικονικό φάρμακο, αλλά υπάρχουν ανέκδοτες ενδείξεις ότι μπορεί να αποτρέψει τις ημικρανίες).
 • Πυρετός – Τείνω να προτιμώ να αφήνω τον πυρετό να τρέχει, αλλά υπάρχουν στιγμές που η μείωση του πυρετού είναι απαραίτητη. Μπορείτε να προσθέσετε πυρετό σε ένα τσάι που καταπραΰνει τον πυρετό ή να πάρετε ένα βάμμα.
 • Καθημερινή υποστήριξη για την υγεία των κυττάρων – Πίνετε τακτικά τσάι από πυρετό για τα οφέλη του στην υγεία των κυττάρων.
 • Διαχείριση διάθεσης – Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι ένα βάμμα πυρετού βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης όταν εμφανίζονται.

Αν και δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποστηρίζει τη χρήση του πυρετού για άλλες παθήσεις, ορισμένοι άνθρωποι βρήκαν ότι είναι χρήσιμο για πεπτικά προβλήματα, καθώς και για κράμπες της περιόδου και για την επιτάχυνση του τοκετού.

Feverfew Safety

Το Feverfew θεωρείται γενικά ασφαλές. Έχει λίγες αναφερόμενες παρενέργειες, μια από τις οποίες είναι στοματικά έλκη κατά τη χρήση φρέσκων φύλλων.

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν πυρετό:

 • Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τον πυρετό καθώς μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις και απώλεια εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες που θηλάζουν δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το feverfew γιατί δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να γνωρίζουν εάν είναι ασφαλές.
 • Άτομα με αλλεργίες σε φυτά της οικογένειας Compositae ή Asteraceae (χρυσάνθεμο, αμβροσία, κατιφές κ.λπ.) δεν πρέπει να χρησιμοποιούν πυρετό σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης.
 • Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα (όπως αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα) δεν πρέπει να χρησιμοποιούν πυρετό χωρίς να μιλήσουν πρώτα με το γιατρό τους.

Πάντα να μιλάτε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να μάθετε τι είναι σωστό για εσάς, ειδικά πριν το δώσετε στα παιδιά.

Πώς να πάρετε το Feverfew

Ένας εύκολος τρόπος είναι να το καλλιεργήσετε στον κήπο σας! Στο Feverfew αρέσει ο πλήρης ήλιος έως η μερική σκιά και το καλά στραγγιζόμενο αμμώδες έως αργιλώδες έδαφος. Μπορείτε να ξεκινήσετε τους σπόρους μέσα ή να κάνετε απευθείας σπορά έξω αφού περάσει ο κίνδυνος παγετού. Το Feverfew είναι πολύ καλό στην επανασπορά και πολλοί κηπουροί δυσκολεύονται να το ελέγξουν. Παρακολουθήστε το λοιπόν για να βεβαιωθείτε ότι δεν καταλαμβάνει τον κήπο!

Φυσικά δεν μπορείς να το κάνεις φέτος, οπότε το παραγγέλνω κι εγώ από λίγες πηγές.

 • Τσάι πυρετού – Μπορείτε να πάρετε τον πυρετό ως τσάι, αλλά δεν προτιμώ τη γεύση που είναι κάπως πικρή. Επιλέξτε έναν συνδυασμό όπως αυτό το μείγμα ημικρανίας ή κάψουλες αντ‘ αυτού.
 • Πυρετός για τις ημικρανίες Αυτές οι κάψουλες μείγματος ημικρανίας περιέχουν πυρετό και προέρχονται από μια μεγάλη εταιρεία, την Designs for Health.
 • Βάμμα πυρετού – Εάν δεν είστε λάτρης της κατάποσης χαπιών, αυτό το υγρό βάμμα μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Εάν έχετε πυρετό στον κήπο, μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε το δικό σας.

Αυτό το άρθρο εξετάστηκε ιατρικά από τον Δρ Shani Muhammad, MD, πιστοποιημένο διοικητικό συμβούλιο στην οικογενειακή ιατρική και ασκεί το επάγγελμα για πάνω από δέκα χρόνια. Όπως πάντα, αυτή δεν είναι προσωπική ιατρική συμβουλή και σας συνιστούμε να μιλήσετε με το γιατρό σας ή να συνεργαστείτε με έναν γιατρό στο SteadyMD.

Έχεις δοκιμάσει το feverfew; Ποια είναι η αγαπημένη σας χρήση;

Πηγές:

 1. Pareek, A., Suthar, M., Rathore, G., & Bansal, V. (2011). Feverfew (Tanacetum parthenium L.): Μια συστηματική ανασκόπηση. Pharmacognosy Reviews, 5(9), 103. doi:10.4103/0973-7847.79105 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210009/
 2. Cardenas , J. , Reyes-Perez , V. , Hernandez-Navarro , MD , Dorantes-Barron , AM , Almazan , S. , & Estrada-Reyes , R. (2017). Αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα ενός υδατικού εκχυλίσματος Tanacetum parthenium L. Schultz-Bip (Asteraceae) σε ποντίκια. Journal of Ethnopharmacology, 200, 22-30. doi:10.1016/j.jep.2017.02.023 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28213105/

Schreibe einen Kommentar