Οφέλη & Πώς να το κάνετε με τον σωστό τρόπο

68
Οφέλη & Πώς να το κάνετε με τον σωστό τρόπο
Πίνακας περιεχομένων[Hide][Show]

Μάλλον βουρτσίζετε τα μαλλιά σας και τα δόντια σας (ελπίζουμε με φυσική οδοντόκρεμα), αλλά βουρτσίζετε το δέρμα σας; Και γιατί να το κάνεις;

Αυτή η πρακτική έχει αποκτήσει δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό και δικαιολογημένα. Έχω παρατηρήσει ακόμη και το «στεγνό βούρτσισμα» ως προσφορά στο μενού στα σπα σε ξενοδοχεία. Το στεγνό βούρτσισμα έχει πολλά πιθανά οφέλη, από πιο λείο δέρμα μέχρι τη βοήθεια της λεμφικής παροχέτευσης.

Τι είναι λοιπόν και γιατί πρέπει να σκεφτείτε να το κάνετε;

Οφέλη του στεγνού βουρτσίσματος για το δέρμα

Το στεγνό βούρτσισμα είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται… βούρτσισμα του δέρματος με ένα συγκεκριμένο μοτίβο με μια στεγνή βούρτσα, συνήθως πριν από το ντους.

Στο στεγνό βούρτσισμα, το δέρμα βουρτσίζεται συνήθως προς την καρδιά, ξεκινώντας από τα πόδια και τα χέρια και βουρτσίζοντας προς το στήθος.

Βουρτσίζω το δέρμα μου με στεγνό βούρτσισμα εδώ και χρόνια, κυρίως επειδή έχει υπέροχη αίσθηση και κάνει το δέρμα μου πιο απαλό, αλλά υπάρχουν και άλλα οφέλη:

1. Λεμφική Υποστήριξη

Το λεμφικό σύστημα είναι ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Αποτελείται από όργανα και λεμφαδένες, αγωγούς και αγγεία που μεταφέρουν λέμφο σε όλο το σώμα. Πολλά από αυτά τα λεμφαγγεία τρέχουν ακριβώς κάτω από το δέρμα. Οι υποστηρικτές του στεγνού βουρτσίσματος υποστηρίζουν ότι το τακτικό βούρτσισμα του δέρματος βοηθά στην τόνωση της κανονικής ροής της λέμφου μέσα στο σώμα και βοηθά το σώμα να αποτοξινωθεί φυσικά.

2. Απολέπιση

Αυτό το όφελος παρατηρείται συχνά την πρώτη φορά που ένα άτομο στεγνώνει τις βούρτσες. Η διαδικασία του τρεξίματος μιας σταθερής, φυσικής βούρτσας με τρίχες πάνω από το δέρμα βοηθά στη χαλάρωση και την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, απολεπίζοντας φυσικά το δέρμα. Παρατήρησα λιγότερο ξηρό δέρμα και πολύ πιο απαλό δέρμα τις πρώτες μέρες και εβδομάδες μετά το βούρτσισμα με ξηρό δέρμα. Το δέρμα μου έχει παραμείνει απαλό χάρη σε αυτόν τον ενσωματωμένο τρόπο απολέπισης.

3. Καθαρίστε τους πόρους (& Μικρότερους πόρους!)

Το πρόσθετο πλεονέκτημα της απολέπισης του δέρματος είναι ο καθαρισμός της λιπαρότητας, της βρωμιάς και των υπολειμμάτων από τους πόρους. Χρησιμοποιήστε μια μικρότερη, πιο απαλή στεγνή βούρτσα για το πρόσωπο (μην χρησιμοποιείτε την πιο σκληρή βούρτσα σώματος εδώ… ωχ!). Παρατηρώ ότι το πρόσωπό μου είναι πιο απαλό και οι πόροι μου είναι πολύ λιγότερο αντιληπτοί.

4. Μειώνει την κυτταρίτιδα

Αν και τα στοιχεία είναι ανέκδοτα, έχω βρει πολλές αναφορές ανθρώπων που ισχυρίστηκαν ότι το τακτικό στεγνό βούρτσισμα βοηθά σημαντικά στη μείωση της κυτταρίτιδας. Μίλησα για αυτό και για άλλες θεραπείες για την κυτταρίτιδα εδώ. Δεν υπάρχει πολλή έρευνα για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς για την κυτταρίτιδα, αλλά το στεγνό βούρτσισμα έχει υπέροχη αίσθηση και κάνει το δέρμα πιο απαλό, επομένως δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα στη δοκιμή του!

5. Φυσική Ενίσχυση Ενέργειας

Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί, αλλά το στεγνό βούρτσισμα μου δίνει πάντα μια φυσική ώθηση ενέργειας. Για αυτόν τον λόγο, δεν θα συνιστούσα το στεγνό βούρτσισμα το βράδυ, αλλά είναι υπέροχο το πρωί. Μια θεωρία είναι ότι επειδή αυξάνει την κυκλοφορία, αυξάνει και την ενέργεια. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το κάνω μόνο νωρίς την ημέρα ως μέρος της πρωινής μου ρουτίνας.

Επιλέγοντας μια στεγνή βούρτσα

Χρησιμοποιώ μια σφιχτή, φυσική βούρτσα με τρίχες με μακριά λαβή, η οποία μου επιτρέπει να φτάνω σε όλη την πλάτη μου και να βουρτσίζω εύκολα το κάτω μέρος των ποδιών μου και το πίσω μέρος των ποδιών μου. Αυτό το σετ πινέλων είναι το αγαπημένο μου γιατί περιλαμβάνει ένα πινέλο προσώπου και δύο βούρτσες σώματος με διαφορετική σφριγηλότητα.

Όταν ξεκίνησα το στεγνό βούρτσισμα, το δέρμα μου ήταν πολύ πιο ευαίσθητο και προτιμούσα το πιο απαλό, και τώρα προτιμώ πολύ το πιο σφριγηλό βουρτσάκι. Με το σετ έχω επιλογές.

Πώς να στεγνώσετε το πινέλο: Η μέθοδος

Το στεγνό βούρτσισμα μπορεί να γίνει καθημερινά σε όλο το σώμα, κατά προτίμηση το πρωί πριν το ντους. Ξεκινήστε με ένα απαλό πινέλο και απαλή πίεση. Δουλέψτε μέχρι ένα πιο σφιχτό πινέλο και πιο σταθερή πίεση με την πάροδο του χρόνου.

Δείτε πώς να στεγνώσετε το δέρμα:

  1. Ξεκινώντας από τα πόδια, βουρτσίζω το κάτω μέρος των ποδιών μου και μέχρι τα πόδια μου με μακριές, απαλές κινήσεις. Συνήθως βουρτσίζω κάθε τμήμα δέρματος 10 φορές. Για τη ροή της λέμφου, βουρτσίζω πάντα προς την περιοχή της καρδιάς/του θώρακα όπου παροχετεύεται το λεμφικό σύστημα.
  2. Ως καλός εμπειρικός κανόνας, βουρτσίζετε πάντα προς το κέντρο του σώματος.
  3. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τα χέρια, ξεκινώντας από τις παλάμες των χεριών και βουρτσίζοντας το χέρι προς την καρδιά. Και πάλι, βουρτσίζω κάθε τμήμα δέρματος 10 φορές.
  4. Στο στομάχι και τις μασχάλες, βουρτσίστε με κυκλική κίνηση δεξιόστροφα.
  5. Στη συνέχεια επαναλαμβάνω τη διαδικασία στην κοιλιά και την πλάτη μου και μετά αλλάζω στο πρόσωπό μου με την πιο λεπτή βούρτσα.

Σημείωση: Μην βουρτσίζετε πολύ δυνατά! Ένα απαλό και ομαλό κτύπημα λειτουργεί συχνά καλύτερα. Το δέρμα μου είναι ελαφρώς ροζ μετά το βούρτσισμα, αλλά δεν πρέπει ποτέ να είναι κόκκινο ή να τσιμπάει. Αν πονάει καθόλου, βάλε λιγότερη πίεση!

Βουρτσίζω πριν το ντους και χρησιμοποιώ μια φυσική λοσιόν μετά το ντους.

Αντικαταστήστε τη βούρτσα κάθε 6-12 μήνες καθώς οι τρίχες θα φθαρούν τελικά. Συνιστώ επίσης να πλένετε τη βούρτσα κάθε λίγες εβδομάδες για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Όμως, το βούρτσισμα του δέρματος λειτουργεί πραγματικά;

Προσωπικά βουρτσίζομαι με στεγνό βούρτσισμα εδώ και χρόνια και παρατήρησα ότι το δέρμα μου είναι πιο απαλό (και πιθανώς πιο σφριγηλό, αν και αυτό είναι δύσκολο να μετρηθεί) από το στεγνό βούρτσισμα. Το βούρτσισμα του δέρματος είναι πολύ αναζωογονητικό, εύκολο και μια μικρή επένδυση χρόνου και χρημάτων, γι‘ αυτό συνεχίζω τη συνήθεια.

Ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, *προσωπικά* διαπίστωσα ότι το στεγνό βούρτσισμα φαινόταν να με βοηθά να μην έχω ραγάδες και επίσης φαινόταν να βοηθά στη σύσφιξη του δέρματος μετά την εγκυμοσύνη.

Εδώ είναι το θέμα:

Δεν προορίζεται να είναι ιατρική θεραπεία και δεν πρέπει να θεωρείται. Οι δερματολόγοι ισχυρίζονται επίσης ότι η κυτταρίτιδα είναι γενετική και ότι δεν υπάρχει θεραπεία, ενώ η καλεσμένη στο podcast Dr. Cate Shanahan θα διαφωνούσε και θα έδειχνε το δάχτυλο στα πολυακόρεστα ωμέγα-6 λιπαρά στη διατροφή μας.

Τι λένε τα επιστημονικά στοιχεία

Τα στοιχεία είναι διχασμένα και αρκετές πηγές επισημαίνουν το προφανές γεγονός – δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες σχετικά με το στεγνό βούρτσισμα. Πολλά από τα στοιχεία, ειδικά σχετικά με το όφελος της κυτταρίτιδας, είναι ανέκδοτα. Θα χρειαζόταν πολύ περισσότερη έρευνα προτού οι δερματολόγοι το θεωρήσουν ως νόμιμη ιατρική θεραπεία.

Οι υποστηρικτές του στεγνού βουρτσίσματος ισχυρίζονται ότι μπορεί να τονώσει το λεμφικό σύστημα, να βοηθήσει το σώμα να απελευθερωθεί από τις τοξίνες και να αυξήσει την κυκλοφορία ή την ενέργεια. Ακόμη και οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι το απαλό βούρτσισμα του δέρματος έχει οφέλη απολέπισης και μπορεί να ξεπεράσει την περιποίηση του δέρματος, διεγείροντας το σώμα με τρόπο παρόμοιο με το μασάζ, το οποίο σίγουρα έχει καλά τεκμηριωμένα οφέλη.

Δεν έχω πουληθεί εντελώς για όλα αυτά τα οφέλη, αλλά σίγουρα ανήκει στην κατηγορία „δεν βλάπτω“, με μια εξαίρεση…

Μια προειδοποίηση για το ευαίσθητο δέρμα

Πάντα, η συμβουλή μου είναι να προσέχετε τι λειτουργεί για εσάς και το σώμα σας. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή ιστορικό εκζέματος ή άλλων δερματικών παθήσεων, αυτή είναι μια συνήθεια υγείας που μπορεί να θέλετε να παραλείψετε. Όπως διαπίστωσε η Σάρα από το Healthy Home Economistτο επιθετικό βούρτσισμα του δέρματος θα μπορούσε να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, εφόσον δεν αγνοείτε προειδοποιητικά σημάδια όπως ενόχληση, κνησμός, ερυθρότητα ή ακόμα και πόνος, γίνεται με τον σωστό τρόπο ένα στεγνό βούρτσισμα θα ωφελήσει τους περισσότερους ανθρώπους. Αποφύγετε τις ευαίσθητες περιοχές, μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά σφιχτές τρίχες και σταματήστε εάν εμφανιστούν ενοχλητικά συμπτώματα.

Ως πιο ήπια επιλογή αποτοξίνωσης για ευαίσθητο δέρμα, δοκιμάστε ένα λουτρό αποτοξίνωσης αντί για το βούρτσισμα του δέρματος.

Η κατώτατη γραμμή για το βούρτσισμα του δέρματος: Βρείτε αυτό που λειτουργεί για εσάς

Στο τέλος της ημέρας, οι ερευνητές πιθανότατα δεν θα κάνουν ποτέ μελέτες σχετικά με το στεγνό βούρτσισμα, επομένως δεν έχουμε σταθερά επιστημονικά στοιχεία για τα οφέλη του. Δεν υπάρχει κίνητρο για να κάνετε μια τέτοια μελέτη όταν ένα σετ βούρτσας καλής ποιότητας κοστίζει περίπου 20 $ και είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, είναι γενικά αποδεκτό ότι η πρακτική είναι αβλαβής και στη χειρότερη αναποτελεσματική.

Όπως κάθε πτυχή της υγείας (ή της ζωής), είναι σημαντικό να κάνετε τη δική σας έρευνα και να ακολουθείτε αυτό που λειτουργεί για εσάς.

Αυτό το άρθρο εξετάστηκε ιατρικά από Madiha Saeed, MD, πιστοποιημένος οικογενειακός ιατρός. Όπως πάντα, αυτή δεν είναι προσωπική ιατρική συμβουλή και σας συνιστούμε να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Έχετε βουρτσίσει ποτέ στεγνό; Θα το δοκιμάσετε;

Το στεγνό βούρτσισμα είναι μια παλιά διαδικασία βουρτσίσματος του δέρματος με μια φυσική βούρτσα για την τόνωση της ροής της λέμφου, τη βελτίωση της κυκλοφορίας, την απολέπιση του δέρματος και τη βοήθεια της κυτταρίτιδας.

Schreibe einen Kommentar