Η μαγεία που αλλάζει τη ζωή της τακτοποίησης για πραγματικές οικογένειες

58
Πίνακας περιεχομένων[Hide][Show]

Ως μαμά στο σπίτι και ιδιοκτήτρια μικρής επιχείρησης, ξέρω πώς είναι να είσαι απασχολημένος. Μάλλον το κάνεις κι εσύ. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες των παιδιών, τη δουλειά και την τήρηση των οικιακών ευθυνών, οι μαμάδες έχουν πολλά πιάτα που περιστρέφονται. (Το ξέρω, το newsflash της χρονιάς.) Υποθέτω ότι δεν είμαι μόνος που νιώθω ότι η καθαριότητα του σπιτιού είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που υποφέρω όταν κάτι πρέπει να πάει.

Εκτός κι αν ζείτε κάτω από έναν βράχο, πιθανότατα έχετε ακούσει για το βιβλίο (και το σόου) Η μαγεία που αλλάζει τη ζωή της τακτοποίησης. Κάθε μαμά που ξέρω έχει ένα αντίγραφο στο ράφι της και είναι ένα υπέροχο μικρό βιβλίο που άλλαξε το παιχνίδι για μένα προσωπικά.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η μέθοδος φαίνεται μη πρακτική… ακόμη και γελοία… όταν την εφαρμόζετε στην οικογενειακή ζωή. Μαθαίνω στα παιδιά μου να διπλώνουν τα ρούχα τους ώστε να σηκώνονται; Ή να αγγίξουν με αγάπη κάθε παιχνίδι και να αποφασίσουν αν θέλουν να το χαρίσουν; (Μπορώ να μαντέψω αυτή την απάντηση.) Κι αν δεν βρω ούτε δύο κάλτσες που ταιριάζουν, πόσο μάλλον να τις κυλήσω;

Ευτυχώς, μπορείτε ακόμα να έχετε μεγάλη αξία από τη μέθοδο KonMari, ακόμα κι αν ορισμένες πτυχές της δεν λειτουργούν για την οικογένειά σας.

Τι είναι η μέθοδος KonMari;

Η Marie Kondo, επαγγελματίας διοργανώτρια από την Ιαπωνία, διδάσκει μια πολύ λεπτομερή μέθοδο οργάνωσης του σπιτιού σας. Εδώ είναι μερικές από τις βασικές αρχές:

Η εκκαθάριση είναι πιο σημαντική από την οργάνωση

Η μέθοδος KonMari δεν αφορά την εύρεση λύσεων αποθήκευσης. Επικεντρώνεται στο να συντονιστείτε σε ό,τι στο σπίτι σας σας φέρνει «χαρά» και να κρατάτε μόνο αυτά τα αντικείμενα. Αυτό προϋποθέτει ότι θα αφήσετε πολλά αντικείμενα που δεν σας δίνουν χαρά και μειώνουν τα αποθέματα στο σπίτι σας. Η Marie Kondo προτείνει επίσης συγκεκριμένους τρόπους οργάνωσης και τιμής των υπαρχόντων που έχουν απομείνει.

Είναι θέμα νοοτροπίας

Ενώ αυτή η μέθοδος αφορά την αποσυμφόρηση, η κύρια εστίαση είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αποκτήσουν μια νοοτροπία που τους εμποδίζει να αποκτήσουν τόση ακαταστασία στην αρχή. Η Kondo τονίζει ότι οι πελάτες της αρκούν μόνο μία φορά. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί επίσης την οπτικοποίηση για να έχετε κατά νου τον τελικό στόχο ενώ αποσυμφορείτε.

Τακτοποιημένο ανά κατηγορία

Ο Kondo συνιστά επίσης να τακτοποιείτε και να τακτοποιείτε ανά κατηγορία αντί για τοποθεσία. Έτσι, αντί να γεμίζετε την ντουλάπα σας, παίρνετε όλα τα ρούχα σας από όλες τις τοποθεσίες και τα εργάζεστε ταυτόχρονα.

Το σκεπτικό είναι να μειωθεί η σύγχυση σχετικά με την αποσυμφόρηση αντικειμένων που βρίσκονται σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες.

Ο Kondo προτείνει επίσης μια συγκεκριμένη σειρά με την οποία θα πρέπει να τακτοποιείτε (τα ρούχα είναι πρώτα… Ξεκίνησα με τις παιδικές ντουλάπες) και συγκεκριμένη σειρά σε αυτές τις κατηγορίες (πρώτα τα μπλουζάκια).

Declutter Όλα με τη μία

Ο Kondo συνιστά να απορρίπτετε μια κατηγορία αντικειμένων με μία κίνηση αντί για μικρά βήματα. Λέει ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθά τους πελάτες να σταθεροποιήσουν τη νοοτροπία τους ενάντια στη συσσώρευση ακαταστασίας ξανά. Συνιστά επίσης να ξεκινήσετε με τα εύκολα πράγματα για ένα καλό ξεκίνημα και ώθηση νοοτροπίας.

Σπινθηρίζει χαρά;

Αυτή η μέθοδος εστιάζει στα πράγματα που θέλετε να κρατήσετε αντί στα πράγματα από τα οποία θέλετε να απαλλαγείτε. Υποτίθεται ότι κρατάτε τα πάντα στα χέρια σας και αναρωτιέστε αν αυτό το αντικείμενο προκαλεί χαρά. Αν όχι, αναμένεται να απαλλαγείτε από αυτό. Ενώ κρατάτε τα αντικείμενά σας, πρέπει επίσης να τους μιλήσετε και να τους ευχαριστήσετε για την εξυπηρέτησή τους προς εσάς.

Είναι μια ατομική δραστηριότητα

Ο Kondo λέει ότι πρέπει να τακτοποιείτε χωρίς να αφήνετε την οικογένειά σας να σας δει, αλλά επίσης δεν πρέπει να απαλλαγείτε από οτιδήποτε ανήκει σε κάποιον άλλο χωρίς την άδειά του. Ο Kondo πιστεύει ότι η απορρόφηση των δικών σας αντικειμένων θα εμπνεύσει την οικογένειά σας να κάνει τη δική της απορρόφηση.

Η μέθοδος Konmari είναι αυστηρή

Αυτή δεν είναι μια μέθοδος τακτοποίησης που σας δίνει το περιθώριο κινήσεων για να το κάνετε δικό σας. Αναμένεται να το ακολουθήσετε σε ένα Τ.

Ο Kondo λέει ότι παρά τους διαφορετικούς λόγους για την απόκτηση ακαταστασίας, η λύση είναι η ίδια. Ο Kondo διδάσκει ακόμη και έναν συγκεκριμένο τρόπο διπλώματος ρούχων (φωτογραφία παραπάνω).

Πως να φτιάξεις Η μαγεία που αλλάζει τη ζωή της τακτοποίησης Εργασία για οικογένειες

Η μέθοδος τακτοποίησης και απορρόφησης της Marie Kondo έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, αλλά δεν είναι πάντα πρακτική για οικογένειες. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που προσωπικά βρήκα χρήσιμες και μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα και στη ζωή της μαμάς:

Αγνοήστε την αυστηρότητά του

Ως γενικός κανόνας για να λειτουργεί αυτή η μέθοδος για οικογένειες, θα πρέπει να αγνοήσετε την αυστηρότητά της. Η αλήθεια είναι ότι όταν έχετε παιδιά διαφορετικών ηλικιών, ίσως χρειαστεί να κάνετε προσαρμογές ώστε η μέθοδος να λειτουργήσει για εσάς. Μην ανησυχείτε να το κάνετε τέλεια. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να εστιάσετε στα μέρη που λειτουργούν για εσάς και μην ανησυχείτε για τα μέρη που δεν λειτουργούν.

Δεν χρειάζεται να ξεκουράζεστε με μία κίνηση

Με τα μικρά παιδιά τριγύρω, είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε χρόνο για να ξεφορτωθείτε, για να μην αναφέρουμε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα όπου μαζεύετε κάθε ρούχο στο κρεβάτι και συλλογίζεστε κάθε αντικείμενο. Αντίθετα, εστιάστε σε διαχειρίσιμα ποσά μιας κατηγορίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψετε τη μια μέρα στη συρταριέρα και την επόμενη στην ντουλάπα. Για να συμβαδίσει με το πνεύμα του τι Η μαγεία που αλλάζει τη ζωή της τακτοποίησης διδάσκει, κρατήστε μια λίστα με τα αντικείμενα που κρατάτε από τη συρταριέρα, ώστε να ξέρετε τι μπορείτε να πετάξετε από τη ντουλάπα.

Δεν χρειάζεται να βρίσκετε χαρά σε όλα όσα κρατάτε

Υπάρχουν πολλά αντικείμενα που έχουν οι μαμάδες που δεν προκαλούν απαραιτήτως χαρά αλλά και δεν μπορούν να πεταχτούν. Για παράδειγμα, πάνες, μαντηλάκια, θήλαστρα, παιδικά ρούχα που δεν ταιριάζουν ακόμα, πιπίλες, παιχνίδια που δεν σας αρέσουν (αλλά το παιδί σας αρέσει) κ.λπ.

Αντί να σκέφτεστε μόνο αν προκαλεί χαρά, ρωτήστε αν το αντικείμενο έχει σκοπό και λειτουργία που διευκολύνει τη ζωή.

Δεν υπάρχει ένας τρόπος αναδίπλωσης

Η μέθοδος KonMari υποστηρίζει έναν συγκεκριμένο τρόπο αναδίπλωσης, και αν λειτουργεί για εσάς, υπέροχο! Εάν όχι, μην ανησυχείτε γι‘ αυτό, χρησιμοποιήστε ό,τι αναδιπλώστε λειτουργεί για εσάς. Αυτή είναι μια από εκείνες τις φορές που δεν θέλετε να αφήσετε το τέλειο να είναι ο εχθρός του καλού. Και ας είμαστε ειλικρινείς, μερικές μέρες το folding απλά δεν συμβαίνει καθόλου!

Το νόημα της μεθόδου διπλώματος KonMari είναι ότι διπλώνετε και αποθηκεύετε τα ρούχα σας έτσι ώστε να είναι οπτικά ελκυστικά και εύκολα προσβάσιμα. Εάν έχετε άλλο τρόπο διπλώματος που το κάνει αυτό, προχωρήστε!

Δεν χρειάζεται να μιλήσετε με τα πράγματά σας

Ενώ το να έρθετε πολύ κοντά και προσωπικά με τα υπάρχοντά σας μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο ευγνώμονες για αυτά που έχετε, δεν χρειάζεται να μιλάτε με τα πράγματά σας. Εάν αισθάνεστε ανόητο και δεν λειτουργεί για εσάς, αφήστε το να φύγει. Από την άλλη πλευρά, αν η συζήτηση με τα υπάρχοντά σας βοηθάει τη νοοτροπία σας γύρω από την ακαταστασία, συνεχίστε με κάθε τρόπο. Αν ανακαλύψετε κάτι άλλο που σας βοηθά να γίνετε πιο σκόπιμοι με τα υπάρχοντά σας, είναι επίσης υπέροχο.

Δεν χρειάζεται να ζητήσετε την άδεια των παιδιών σας!

Φυσικά, θα πρέπει να σέβεστε τα πράγματα των παιδιών σας, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα όριο. Ξέρω ότι αν ρωτούσα τα παιδιά μου αν μπορώ να απαλλαγώ από ένα παιχνίδι (που κανείς δεν έχει χρησιμοποιήσει εδώ και μήνες) θα γινόταν ξαφνικά το πολύ αγαπημένο τους παιχνίδι (για περίπου 10 λεπτά). Τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία, μπορεί να μην μπορούν να αποχωριστούν από τα υπάρχοντά τους, ακόμα και αυτά που δεν χρησιμοποιούν ποτέ. Ένας καλός τρόπος για να το αποφύγετε αυτό είναι να βάλετε στην αποθήκευση ένα παιχνίδι που δεν πιστεύετε ότι θα χάσετε. Εάν δεν το χάσουν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, τότε μπορείτε να το ξεφορτωθείτε.

Μην αποθαρρύνεστε όταν χρειαστεί να ξεφορτωθείτε ξανά

Η Kondo λέει ότι οι πελάτες της δεν χρειάζεται ποτέ να ξεκουραστούν ξανά όταν χρησιμοποιούν τη μέθοδό της. Αλλά αν είστε μαμά, πιθανότατα θα το κάνετε, και να γιατί:

  • Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα! Χρειάζονται τακτικά νέα ρούχα και διαφορετικά παιχνίδια και παιχνίδια. Είναι δύσκολο να συμβαδίσεις.
  • Οι άνθρωποι αγαπούν να δίνουν πράγματα σε παιδιά (ή οικογένειες με παιδιά). Η καλύτερη συμβουλή για να μείνετε μακριά από την ακαταστασία είναι να την αρνηθείτε εξαρχής. Αλλά πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να το κάνουμε αυτό όταν μας δίνουν δώρα και δώρα από καλοπροαίρετους φίλους και μέλη της οικογένειας. Προσπαθήστε απαλά να καθοδηγήσετε τα μέλη της οικογένειας να δείξουν αγάπη μέσω εμπειριών αντί υλικών δώρων, αλλά αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, μπορείτε να εκφράσετε ευγνωμοσύνη και να αφήσετε τα αντικείμενα να φύγουν.

Συμπέρασμα, είναι μια συνεχής διαδικασία όταν έχεις παιδιά και όσο πιο μικρά είναι (και όσο περισσότερα έχεις!) τόσο περισσότερα πράγματα αποκτούν. Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας για αυτό!

Αν χρειάζεστε λίγο γέλιο για να συνεχίσετε:

KonMari για πραγματικές μαμάδες

Η Marie Kondo έχει πολλές υπέροχες ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των πολυάσχολων μαμάδων, να γίνει πιο οργανωμένος και ίσως ακόμη λιγότερο αγχωμένος και καταπονημένος. Υπάρχουν όμως κάποιες τακτικές που απλά δεν είναι πρακτικές για τις μαμάδες. Ωστόσο, με μερικές μικρές προσαρμογές, η μέθοδος KonMari μπορεί να δώσει ώθηση σε διαρκή αλλαγή ακόμα και στο πιο ταραχώδες σπίτι.

Εάν δεν έχετε ελεγμένο Η μαγεία που αλλάζει τη ζωή της τακτοποίησης Ωστόσο, το προτείνω ανεπιφύλακτα και η παράσταση είναι εξαιρετική και για έμπνευση!

Ίσως η Μαρί θέλει να έρθει στο σπίτι μου μετά; 🙂

Περισσότεροι πόροι

Έχετε διαβάσει το The Life-Changing Magic of Tidying Up; Πώς λειτούργησε για εσάς;

Schreibe einen Kommentar