Γιατί οι σημειώσεις ευχαριστιών εξακολουθούν να είναι σημαντικές

14
Πίνακας περιεχομένων[Hide][Show]

Είτε παίρνουμε μια μέρα άδεια από την τεχνολογία είτε γράφουμε ευχαριστήρια σημειώματα, η επανασύνδεση με παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας έχει αποδειχθεί (επιστημονικά!) ως ένα εξαιρετικό μέσο για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας μας. Οι χειρόγραφες σημειώσεις είναι επίσης ένας τρόπος σύνδεσης σε πιο αυθεντικό επίπεδο.

Ας είμαστε ειλικρινείς, όταν βρίσκω ένα χειρόγραφο γράμμα ή κάρτα μέσα στο σωρό από λογαριασμούς και ανεπιθύμητη αλληλογραφία, χαίρομαι πάρα πολύ! Είναι συναρπαστικό να λαμβάνετε κάτι στο ταχυδρομείο που είναι διασκεδαστικό και ενδιαφέρον, αντί να είναι αγχωτικό και βαρετό.

5 λόγοι για χειρόγραφες σημειώσεις ευχαριστιών Κανόνας

Προφανώς, η αποστολή ευχαριστήριων σημειώσεων για δώρα ή ευγενικές χειρονομίες είναι απλώς το σωστό. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς πιθανώς τείνουμε να στέλνουμε απλώς τις ευχαριστίες μας ψηφιακά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταβάλουμε προσπάθεια σε μια χειρόγραφη σημείωση, ας πούμε, μέσω ενός γρήγορου κειμένου, email ή μηνύματος στο Facebook.

1. Βελτιώνει τη διάθεση

Είναι λογικό ότι το να είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε θα μπορούσε να τονώσει τη διάθεσή μας. Αν εστιάζουμε σε αυτά που έχουμε αντί σε αυτά που δεν έχουμε, έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση όλων για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Η ευγνωμοσύνη είναι αυτοπροβολή στο ότι όσο περισσότερο την ασκείτε, τόσο πιο εύκολο είναι να δείτε τι έχουμε. Καθώς η ευγνωμοσύνη γίνεται συνήθεια, είναι σχεδόν αδύνατο να μην παρατηρήσετε ακόμη και μικρές ευλογίες. Ωστόσο, πηγαίνει πιο βαθιά από την κοινή λογική: η επιστημονική έρευνα δείχνει επίσης ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να έχει θετική επίδραση στη συνολική ευημερία αυξάνοντας την ευτυχία και μειώνοντας την κατάθλιψη.

2. Καλό για τη σωματική υγεία

Όταν η ψυχολογική υγεία αυξάνεται, η σωματική υγεία δεν είναι πολύ πίσω. Μελέτη του 2013 σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ ευγνωμοσύνης και σωματικής υγείας δείχνει ότι όσοι εξέφρασαν ευγνωμοσύνη είχαν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν πόνους και αισθάνονταν πιο υγιείς συνολικά. Επί πλέον, μια μικρή πιλοτική μελέτη του 2016 σε ασθενείς με καρδιακή νόσο διαπιστώθηκε ότι η τήρηση ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης μπορεί να «βελτιώσει τους βιοδείκτες που σχετίζονται με τη νοσηρότητα (καρδιακή ανεπάρκεια), όπως η μειωμένη φλεγμονή».

Οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι ευγνώμονες άνθρωποι τείνουν προς πιο υγιεινές δραστηριότητες και να αναζητούν βοήθεια για προβλήματα υγείας. Η ιδέα είναι ότι όταν είστε πιο ευτυχισμένοι στη ζωή (που μπορεί να σας προσφέρει η ευγνωμοσύνη), μπορείτε να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές (όπως η άσκηση και το να μην καπνίζετε).

3. Σας βοηθά να ξεχωρίζετε

Είτε πρόκειται για αναγνώριση ενός δώρου από τη γιαγιά σας είτε ως τακτική οικοδόμησης σχέσεων μετά από μια συνέντευξη για δουλειά, η αποστολή ενός ευχαριστήριου σημειώματος μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε μεταξύ των υπολοίπων. Οι χειρόγραφες ευχαριστήριες σημειώσεις είναι τόσο σπάνιες στην ψηφιακή μας εποχή που όταν τις λαμβάνουμε, κάνουν μια δήλωση. Το θέμα δεν είναι να προσπαθείς να είσαι ο αγαπημένος της γιαγιάς (αν και αυτό είναι ένα ωραίο μπόνους!), αλλά η αποστολή μιας χειρόγραφης σημείωσης λέει ότι εκτιμάς πραγματικά το άλλο άτομο.

4. Προωθεί τη σύνδεση

Η τεχνολογία μας έδωσε τη δυνατότητα να είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι, αλλά μπορεί να είναι εις βάρος των πραγματικών σχέσεων. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χτίσετε μια σχέση και να διατηρήσετε την επικοινωνία ανοιχτή είναι να εκφράσετε ευγνωμοσύνη.

Είναι τόσο εύκολο να στείλετε ένα γρήγορο μήνυμα κειμένου ή ένα μήνυμα στο Facebook για να δείξετε την εκτίμησή σας (και αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να μην εκφράσετε καθόλου ευγνωμοσύνη), αλλά μια χειρόγραφη σημείωση λέει πολλά περισσότερα. Λέει „ευχαριστώ“, φυσικά, αλλά λέει επίσης, „Ξόδεψα τον επιπλέον χρόνο για να γράψω αυτό το σημείωμα με το χέρι γιατί εκτιμάται πολύ η γενναιοδωρία σας.“

5. Αναβιώνει μια χαμένη τέχνη

Η σύνταξη σημειώσεων και επιστολών γίνεται εξαιρετικά σπάνια καθώς εφευρίσκουμε νέους τρόπους ψηφιακής επικοινωνίας, αλλά όλοι εκτιμούμε και απολαμβάνουμε μια χειρόγραφη σημείωση στους λογαριασμούς μας. Τα χειρόγραφα ευχαριστήρια σημειώματα έχουν επίσης μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από την ψηφιακή επικοινωνία. Τα email συχνά διαγράφονται αμέσως μετά την ανάγνωση, αλλά οι ευχαριστήριες κάρτες μπορούν να εμφανίζονται και να τις απολαμβάνετε για εβδομάδες, μήνες… ή ακόμα και μια ζωή!

Πώς να γράψετε μια ευχαριστήρια κάρτα (που ξεχωρίζει)

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη σύνταξη ευχαριστήριων καρτών και σημειώσεων, αλλά πώς μπορείτε πραγματικά να γράψετε ένα; Αν και (ελπίζω) οι περισσότεροι ενήλικες εξακολουθούν να γνωρίζουν τα βασικά για τη σύνταξη ενός σωστού ευχαριστήριου σημείωμα, δεν είναι κάτι που διδάσκεται στο σχολείο αυτές τις μέρες, επομένως εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πώς να το κάνετε σε περίπτωση που θέλετε να διδάξετε τα δικά σας παιδιά (ή χρειάζεται επίσης μια προσωπική ανανέωση).

 1. Πιάσε λίγο χαριτωμένα χαρτικά. Η ωραία γραφική ύλη στέλνει το μήνυμα ότι ο παραλήπτης είναι αρκετά ξεχωριστός ώστε να πάρει μια ειδική σημείωση. (Μπόνους αν βρείτε χαρτικά από ανακυκλωμένο χαρτί. Δεν τα έχω δοκιμάσει σπαρμένες κάρτες σημειώσεων αλλά μου αρέσει η ιδέα!)
 2. Σκεφτείτε τι θέλετε να πείτε πριν ξεκινήσετε. Μια πτυχή της συγγραφής σημειώσεων είναι ότι είναι μόνιμες. (Δεν υπάρχει κλειδί διαγραφής σε χαρτί!)
 3. Ξεκινήστε με έναν χαιρετισμό που θα χρησιμοποιούσατε αυτοπροσώπως αλλά λάβετε υπόψη και τους παραλήπτες. Αν είναι παλιομοδίτικα, μπορεί να είναι καλύτερο να τους χαιρετήσουν με τον αγαπητό κύριο και την κυρία Φανή, ενώ ένα ευχαριστήριο σημείωμα προς μια καλύτερη φίλη θα μπορούσε να ξεκινά με το μικρό της όνομα.
 4. Στη συνέχεια, ευχαριστήστε τον παραλήπτη για το δώρο, τη χειρονομία ή άλλον λόγο που τον ευχαριστείτε. Ακόμα καλύτερα, εξηγήστε γιατί σας αρέσει ή πώς σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε. Αν ήταν χειρονομία ή χάρη, εξηγήστε τι σήμαινε για εσάς.
 5. Εξατομικεύστε το μήνυμά σας. Είναι εύκολο να γράψετε ένα ευχαριστήριο έντυπο, ειδικά αν γράφετε πολλά ταυτόχρονα (όπως μετά από γάμο ή ντους μωρών), αλλά προσθέτοντας κάποια προσωπικότητα και μια πρόσκληση για να συνεχίσετε να διατηρείτε επαφή θα δείξει την εκτίμηση και την επιθυμία να συνεχίσετε σχέση. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια πρόσκληση για δείπνο ή μια προειδοποίηση για το πότε θα είστε ξανά στην πόλη (και ότι θα θέλατε να τους δείτε).
 6. Χρησιμοποίησε την καλύτερη τεχνοτροπία σου. Η καλή γραφή μπορεί να μην είναι μια δεξιότητα που εκτιμάται τόσο πολύ σε μια ψηφιακή κοινωνία, αλλά έχει το διπλό αποτέλεσμα να κάνει το μήνυμα της σημείωσης ευανάγνωστο και να συμβάλλει στη συνολική παρουσίαση ή το «δώρο» του σημειώματος. Το χειρόγραφο κάθε ατόμου είναι μοναδικό δικό του και αυτό προσθέτει κάποια προσωπικότητα στην κάρτα.
 7. Μην είσαι πολύ τυπικός. Χρησιμοποιήστε χιούμορ, ιδιωματισμούς ή αργκό αν ταιριάζει στην προσωπικότητά σας και στον αποδέκτη σας.

Ευχαριστώ Σημείωση Γράψιμο για παιδιά

Χρειάστηκε ποτέ να γράψετε ευχαριστήρια σημειώματα ως παιδί; Θυμάμαι ότι το μισούσα. Ήταν βαρετό, απλό και απλό. Αλλά ως ενήλικας, εκτιμώ ότι έμαθα να εκφράζω ευγνωμοσύνη. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που εκφράζουν ευγνωμοσύνη αναφέρουν λιγότερο φθόνο, υλισμό και κατάθλιψη, καθώς και καλύτερους βαθμούς και σχέσεις.

Λοιπόν, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν να γράφουν ευχαριστήρια σημειώματα χωρίς να τα βαρεθούμε μέχρι θανάτου; Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

 • Κάντε το διασκεδαστικό! Βγάλτε ειδικά χρώματα, αυτοκόλλητα και άλλα διακοσμητικά που προορίζονται μόνο για ευχαριστήρια κάρτες. Πάρτε μερικά σνακ και κάντε το διασκεδαστικό.
 • Μην ενοχλείτε τα παιδιά να τα κάνουν. Προσφέρετε βοήθεια εάν χρειάζεται και να είστε ενθαρρυντικοί. Μην το κάνεις αγγαρεία.
 • Δώστε το παράδειγμα. Κάντε μια μεγάλη συμφωνία για να καθίσετε για να γράψετε ένα ευχαριστήριο σημείωμα για ένα δώρο που λάβατε. Εξηγήστε πώς επηρεάζει την ευτυχία σας και τι θα σημαίνει για τον αποδέκτη.
 • Για μικρά παιδιά, χρησιμοποιήστε ή δημιουργήστε ένα πρότυπο ευχαριστήριων σημειώσεων σαν αυτό που απαιτεί μόνο να γράψουν μερικές λέξεις ή να σχεδιάσουν μια εικόνα του αντικειμένου.
 • Εάν είναι δυνατόν, ζητήστε από τα παιδιά να παραδώσουν αυτοπροσώπως ευχαριστήρια σημειώματα ή δείτε τον δέκτη να τα ανοίγει σε μια βιντεοκλήση, ώστε να μπορούν να δουν την επίδραση που έχει η ευγνωμοσύνη που μοιράζονται οι άλλοι!

Χαίρομαι πολύ που η πρακτική της έκφρασης ευγνωμοσύνης και της συγγραφής σημειώσεων εκτίμησης προς τους άλλους ενστάλαξε μέσα μου από μικρή ηλικία. Αν ψάχνετε για μια θετική νέα συνήθεια να υιοθετήσετε φέτος, θα σας συνιστούσα να εξετάσετε το ενδεχόμενο να την ακολουθήσετε, καθώς κάνει τη ζωή όλων λίγο πιο ευτυχισμένη!

Κατώτατη γραμμή: Απλώς στείλτε το!

Είτε πρόκειται για ένα γαμήλιο δώρο, για baby shower, είτε απλά επειδή… ένα ευχαριστήριο σημείωμα (ακόμη και καθυστερημένο) είναι μια αριστοκρατική κίνηση και δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα.

Γράφετε ευχαριστήρια σημειώματα; Ποιες είναι οι συμβουλές σας για να τα κάνετε ξεχωριστά (και να τα κάνετε);

Schreibe einen Kommentar