Γιατί ξεκίνησα μια εβδομαδιαία ψηφιακή ημέρα άδειας

5
Πίνακας περιεχομένων[Hide][Show]

Θυμάμαι ότι είδα μια σειρά από φωτογραφίες ανθρώπων σε κάποιες από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους (όπως ημέρες γάμου, κρατώντας νέα μωρά κ.λπ.). Αντίθετα, ήταν όλοι στα τηλέφωνά τους. Όχι να απολαμβάνουμε τη στιγμή, να μην μιλάμε μεταξύ μας, αλλά να κοιτάμε τηλέφωνα.

Από μια λιγότερο δραματική προοπτική, έχω επίσης ένοχη που κοιτούσα το τηλέφωνό μου σε στιγμές που θα έπρεπε να είναι μερικές από τις πιο σημαντικές στη ζωή μου: γεύματα με την οικογένειά μου, χρόνο με τα παιδιά μου, χρόνο με τον σύζυγό μου.

Αυτό με ενέπνευσε να μοιραστώ κάτι που έκανα εδώ και λίγο καιρό και το οποίο πραγματικά βοήθησε να φέρω κάποια ισορροπία στη ζωή μου: μια εβδομαδιαία ψηφιακή ημέρα άδειας από όλη την τεχνολογία.

Digital Day Off; Μα γιατί?

Το καταλαβαίνω… η τεχνολογία είναι απίστευτο πράγμα. Ζούμε σε έναν κόσμο με περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες από αυτές που ήταν διαθέσιμες σε όλο τον ανθρώπινο πολιτισμό πριν από λίγο καιρό. Στην πραγματικότητα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, φέρεται να είπε ότι κάθε δύο ημέρες, συλλογικά δημιουργούμε τόσες πληροφορίες όσες έχουν δημιουργηθεί από την αυγή του πολιτισμού μέχρι το 2003.

Αυτό είναι ένα απίστευτο όφελος από την προοπτική της κοινωνικής προόδου, αλλά μπορεί επίσης να είναι κατάρα.

Ενώ οι κοινωνικοί μας κύκλοι κάποτε περιορίζονταν σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που ήταν γεωγραφικά κοντά μας, τώρα έχουμε τη δυνατότητα να συνδεόμαστε με φίλους και οικογένεια σε όλο τον κόσμο, ανά πάσα στιγμή. Έχουμε συνεχή νέα για νέα μωρά που μόλις γεννήθηκαν από τους φίλους μας, τι έφαγε ένα μέλος της οικογένειας για δείπνο ή για τις συνεχώς μυστηριώδεις ενημερώσεις κατάστασης που μας αφήνουν να αναρωτιόμαστε για τη συναισθηματική κατάσταση κάποιου που αγαπάμε.

Σε μία μόνο γενιά, έχουμε προσαρμοστεί στο να ακολουθούμε μια τεράστια ψηφιακή δίαιτα κάθε μέρα. Το πώς μας επηρεάζει είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό και ένας από τους λόγους που επέλεξα να κάνω την ψηφιακή αποτοξίνωση ένα από τα βήματα του βιβλίου μου The Wellness Mama 5-Step Lifestyle Detox.

Δείτε πώς συσσωρεύεται η έρευνα…

Ψυχικές αλλαγές από την τεχνολογία

«Συνδέουμε» ψηφιακά πολύ περισσότερο, αλλά σύμφωνα με πολλές πηγές, στην πραγματικότητα συνδέουμε σε ανθρώπινο επίπεδο πολύ λιγότερο.

Εκτός από το γεγονός ότι δεν θέλω τα παιδιά μου να με θυμούνται όπως πάντα έλεγξα το τηλέφωνό μου, νέα έρευνα δείχνει ότι η συνεχής χρήση ηλεκτρονικών ειδών μας αλλάζει πραγματικά, ψυχικά και σωματικά.

αυτό το άρθρο Αναφορές:

Τα αποτελέσματα από τις λίγες μελέτες που έχουν γίνει είναι ανησυχητικά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να προωθούν τον ναρκισσισμό, τα smartphone μπορεί να προκαλούν αϋπνία και οι οθόνες φαίνεται να κάνουν τα παιδιά μας λιγότερο ενσυναίσθητα.

Συνεχίζει λέγοντας ότι επιπλέον, με περισσότερες από 4 τρισεκατομμύρια αναζητήσεις Google την ημέρα, νέα έρευνα υποδηλώνει ότι «το Google Effect» αλλάζει πραγματικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ότι στην πραγματικότητα αναθέτουμε τις αναμνήσεις μας στο Διαδίκτυο:

Η νευροαπεικόνιση συχνών χρηστών του Διαδικτύου δείχνει διπλάσια δραστηριότητα στη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε σχέση με τους σποραδικούς χρήστες κατά τη διάρκεια διαδικτυακών εργασιών. Βασικά, ο εγκέφαλός μας μαθαίνει να αγνοεί τις πληροφορίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο και αυτή η σύνδεση γίνεται ισχυρότερη κάθε φορά που την βιώνουμε. Έτσι, όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το Google, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να διατηρήσουμε αυτό που βλέπουμε.

Όλα αυτά για να πούμε ότι η τεχνολογία κυριολεκτικά αλλάζει τον εγκέφαλό μας.

Μάλιστα το βιβλίο Αλλαγή μυαλού υποστηρίζει ότι η τεχνολογία αποτελεί απειλή για τον ίδιο τον τρόπο που λειτουργεί και προσαρμόζεται ο εγκέφαλός μας. Ο συγγραφέας παραθέτει μελέτες που δείχνουν ότι η χρήση τεχνολογίας, ειδικά στα παιδιά, δημιουργεί αντιδράσεις ντοπαμίνης παρόμοιες με τα ναρκωτικά ή το πρόχειρο φαγητό, μειώνει την προσοχή, μειώνει την ενσυναίσθηση και δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα.

Ως μαμά, αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς τα παιδιά μου εξακολουθούν να αναπτύσσουν αυτές και πολλές άλλες ικανότητες και με κάνει να αναρωτιέμαι για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε ολόκληρη τη γενιά τους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο σύζυγός μου και εγώ ήμασταν αρκετά προσεκτικοί για να περιορίσουμε την έκθεση των παιδιών μας στην τεχνολογία, ειδικά σε νεαρές ηλικίες, και ένας από τους λόγους που Ο Steve Jobs δεν άφηνε τα παιδιά του να χρησιμοποιούν iPad.

Φυσικές αλλαγές από την τεχνολογία

Τι γίνεται με τις αλλαγές στο σώμα;

Εκτός από τις ψυχικές πτυχές, η συνεχής έκθεση στην τεχνολογία μπορεί να μας αλλάζει και σωματικά. Πολλά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και υπολογιστές εκπέμπουν μπλε φως, το οποίο τώρα καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να επηρεάσει τους κανονικούς κιρκάδιους ρυθμούς μας και να μειώσει τη σωστή παραγωγή ορμονών ύπνου.

Αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά μας δεν έχουν νυχτερινά φώτα και περιορίζουμε την έκθεσή τους σε συσκευές μπλε φωτός μετά το σκοτάδι. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που φοράω πορτοκαλί γυαλιά ηλίου και τρέχω προγράμματα όπως το f.lux όταν χρησιμοποιώ τον υπολογιστή μου μετά το σκοτάδι.

Η χρήση της τεχνολογίας έχει οδηγήσει ακόμη και σε νέες συνθήκες που υπάρχουν εξ ολοκλήρου λόγω χρήσης υπολογιστή, βιντεοπαιχνιδιών ή τηλεόρασης:

 • e-θρόμβωση: μια μορφή εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης που προκύπτει από μακροχρόνια καθιστική συμπεριφορά των χρήσεων υπολογιστή
 • Nintendoitis: μια πάθηση στον τένοντα του αντίχειρα από τη χρήση βιντεοπαιχνιδιών
 • Σύνδρομο Computer Vison: Κόπωση των ματιών από την παρατεταμένη ματιά στους υπολογιστές

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να αλλάζει τη στάση μας, να συμβάλλει στην παχυσαρκία και στα προβλήματα ύπνου και να οδηγεί σε άλλα προβλήματα επίσης.

Τα καλά νέα

Και πάλι, η τεχνολογία δεν είναι κακή, αλλά η υπερβολική χρήση της μπορεί να είναι. Τα καλά νέα είναι ότι φαίνεται ότι ακόμη και σύντομα διαλείμματα από την τεχνολογία μπορούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Το 2015, ερευνητές πήραν μια ομάδα 35 ατόμων που χρησιμοποιούσαν συχνά το Διαδίκτυο (διευθυντές και επιχειρηματίες) στην έρημο στο Μαρόκο για να μελετήσουν εάν η συμπεριφορά τους θα άλλαζε με και χωρίς τη χρήση τεχνολογίας.

Μετά από λίγες μόνο μέρες χωρίς τα smartphone τους, οι ερευνητές είδαν αυτούς τους ανθρώπους να παρουσιάζουν καλύτερη μνήμη, σχέσεις, συνομιλίες και αλλαγές στην οπτική γωνία.

Από φυσική άποψη, είδαν επίσης καλύτερη στάση, ύπνο και μνήμη. Όλα από μόλις τρεις ημέρες συνολικά!

Τι κάνω για να δημιουργήσω ισορροπία

Η τεχνολογία δεν πάει πουθενά. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι έφηβοι θεωρούν τα τηλέφωνά τους «ανάγκη» και τα τοποθετούν στην ίδια κατηγορία με τον αέρα και το νερό. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι είπαν ότι θα προτιμούσαν χάσουν το ροζ δάχτυλό τους ή το αυτοκίνητό τους παρά το τηλέφωνό τους! (Απλά αφήστε το να βυθιστεί…)

Ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την προσκόλληση που έχουν οι νεότερες γενιές με την τεχνολογία (και που πολλοί ενήλικες έχουν επίσης), διαπιστώνω ότι η ισορροπία και μια περιστασιακή ψηφιακή μέρα είναι χρήσιμα για την οικογένειά μας.

Η τεχνολογία είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα από πολλές απόψεις, αλλά αντί να την αφήνω να ελέγχει την οικογένειά μας, έχω λάβει μέτρα ώστε να έχουμε τον έλεγχο.

Παρά το γεγονός ότι το ιστολόγιό μου και πολλές πτυχές της δουλειάς μου είναι διαδικτυακά, έχω παρατηρήσει ότι η ψηφιακή μου άδεια είχε μόνο θετική επίδραση στη ζωή μου και στην ισορροπία εργασίας/ζωής μου.

Η ψηφιακή μου ημέρα είναι απενεργοποιημένη

Όπως ανέφερα, περιορίζουμε ήδη σοβαρά τον χρόνο οθόνης για τα παιδιά μας, αλλά πρόσφατα άρχισα να εφαρμόζω όρια και για τον εαυτό μου. Ως blogger, είναι πολύ εύκολο να το ελέγξετε Ίνσταγκραμ ενώ τρώει βραδινό ή ακούστε ένα podcast Καθαρίζω το σπίτι με τα παιδιά μου, αλλά η οικογένειά μου αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό.

Αποφάσισα να εφαρμόσω για τον εαυτό μου 2 ημέρες την εβδομάδα που είναι «ψηφιακή αποτοξίνωση» ή ψηφιακή ημέρα άδειας. Από τις μελέτες που είδα, ακόμη και λίγες μέρες μακριά από την ψηφιακή τεχνολογία ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν καλύτερη μνήμη, να αυξήσουν τη δημιουργικότητα και να βελτιώσουν τον ύπνο.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, δεν θα χρησιμοποιώ τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό μου, με εξαίρεση τις τηλεφωνικές κλήσεις προς ή από μέλη της οικογένειας ή φίλους.

Τις πρώτες δύο φορές που το έκανα αυτό, διαπίστωσα ότι ήμουν μυρμηγκιά και συνέχιζα να έχω την ώθηση να ελέγξω το τηλέφωνό μου. Έκανα μια προσπάθεια αντί να διαβάσω ή να παίξω ένα παιχνίδι με τα παιδιά μου ή να πάρω ένα νέο βιβλίο. Τώρα, απολαμβάνω τον χρόνο μου μακριά από το τηλέφωνο και τον υπολογιστή μου και τους περιμένω με ανυπομονησία.

Επί του παρόντος, η ψηφιακή μου άδεια είναι επίσημα την Παρασκευή (που είναι πλέον η καθορισμένη ημέρα εκδρομής) και μια άλλη ημέρα της εβδομάδας ανάλογα με το πρόγραμμα. Επίσης, δεν θα τσεκάρω ούτε θα απαντήσω στο τηλέφωνό μου κατά τη διάρκεια της οικογενειακής ώρας, του σχολικού χρόνου ή των γευμάτων ή όταν περνάω χρόνο με κάποιον προσωπικά.

Μου άρεσε πολύ ο ψηφιακός μου ελεύθερος χρόνος, αλλά το πιο σημαντικό, θέλω να βεβαιωθώ ότι τα παιδιά μου βλέπουν ένα παράδειγμα αδιάκοπου οικογενειακού χρόνου και ισορροπίας στην καθημερινή ζωή, καθώς αυτά γίνονται άπιαστα σε έναν γρήγορο κόσμο υψηλής τεχνολογίας.

Από την άποψη του blogging, αυτή η άδεια αύξησε τη δημιουργικότητά μου και με έκανε πολύ πιο παραγωγικό.

Άλλοι τρόποι για να κάνετε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία

 • Μην χρησιμοποιείτε πάντα την κάμερα στο τηλέφωνό σας– Για μένα, ο μεγαλύτερος πειρασμός της χρήσης του τηλεφώνου μου είναι συχνά να βγάζω φωτογραφίες για να τεκμηριώσω κάτι που κάνουν τα παιδιά μου. Όσο γρήγορα μεγαλώνουν και αλλάζουν στις ηλικίες τους, μερικές φορές εύχομαι να μπορούσα να κρατήσω την κάθε στιγμή σε μια χρονοκάψουλα και οι εικόνες φαίνονται όσο πιο κοντά μπορώ να το κάνω αυτό. Αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι, ενώ έχω πολλές αναμνήσεις αποθηκευμένες στο τηλέφωνό μου, δεν τις κοιτάζω σχεδόν ποτέ παρά μόνο όταν φτιάχνω τα ετήσια άλμπουμ φωτογραφιών μας. Αντί να γυρίζω στο τηλέφωνο, προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος στο να απολαμβάνω αναμνήσεις ζωντανά στο μυαλό μου, ώστε να τις έχω πάντα να κοιτάζω πίσω, με ή χωρίς το τηλέφωνό μου.
 • Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να γεμίσετε το χρόνο με ουσιαστικό τρόπο– Απλώς η απενεργοποίηση της τεχνολογίας δεν θα κάνει πολλά εάν περνάτε τον χρόνο σας με άγχος ή σβήνοντας ρητορικές φωτιές. Κάντε ένα πλάνο για τον ελεύθερο χρόνο του τηλεφώνου και του υπολογιστή, ώστε να μπορέσετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο.
 • Πηγαίνετε σε ένα retreat χωρίς τηλέφωνο ή υπολογιστή– Μπορώ να το κάνω περισσότερο καθώς τα παιδιά μου μεγαλώνουν. Τα οφέλη είναι προφανή, αλλά το να ξεφύγεις χωρίς χρήση τεχνολογίας είναι αυτό που η μελέτη έδειξε ότι είχε το πιο γρήγορο αποτέλεσμα. Η απουσία έστω και μόλις 2-3 ημερών, κατά προτίμηση στη φύση και με άλλους ανθρώπους, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναιρέσετε κάποια ψηφιακή ζημιά.
 • Πες σε σημαντικούς ανθρώπους– Για να μειώσω το άγχος, ενημερώνω τα άτομα που μπορεί να χρειαστεί να μου στείλουν μήνυμα ή email για πληροφορίες σχετικά με την ψηφιακή μου ημέρα, ώστε να μην ανησυχούν ή να πιστεύουν ότι τους αγνοώ. Αυτοί οι επιλεγμένοι άνθρωποι έχουν επίσης τη δυνατότητα να με καλούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και συνήθως περνάω τη μέρα με τους περισσότερους από αυτούς ούτως ή άλλως.
 • Προγραμματίστε το κάθε βράδυ– Δεδομένου ότι το μπλε φως μπορεί να διαταράξει περισσότερο τις συνήθειες ύπνου, εξετάστε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε την ψηφιακή σας άδεια κάθε βράδυ. Όποτε είναι δυνατόν, μου αρέσει να αφήνω κάτω το τηλέφωνο και τον υπολογιστή όταν αρχίζω να ετοιμάζω το δείπνο για την οικογένειά μας και να μην το σηκώνω μέχρι το επόμενο πρωί. Δεν είναι τέλειο σε αυτό με κανένα τρόπο, αλλά δουλεύουμε πάνω σε αυτό.
 • Μόνο μία ή δύο φορές την ημέρα– Στόχος μου είναι να ελέγχω μόνο μια φορά την ημέρα το email, τα social media κ.λπ. Εξακολουθώ να εργάζομαι για τη δημιουργία συστημάτων ώστε να μπορώ να το πετύχω, αλλά αυτό είναι το απόλυτο σχέδιό μου. Με έμπνευση από έναν φίλο, εργάζομαι στη δημιουργία αυτόματων απαντητών για τα email μου που ειδοποιούν τους ανθρώπους ότι έχω λάβει τα email τους, αλλά ελέγχουν μόνο μία φορά την ημέρα σε μια συγκεκριμένη ώρα.

Εύρεση ισορροπίας στον ψηφιακό κόσμο

Η ισορροπία είναι πάντα ένας κινούμενος στόχος και προφανώς η «σωστή» απάντηση εδώ ποικίλλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κάθε οικογένεια έχει ένα μοναδικό σύνολο παραγόντων που πρέπει να λάβει υπόψη.

Αυτό είναι που λειτούργησε καλά για μένα και είμαι βέβαιος ότι θα αλλάξει με τα χρόνια καθώς η τεχνολογία αλλάζει (με ταχύτητα στημόνι) και καθώς τα παιδιά μου μεγαλώνουν. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να βρούμε τους καλύτερους τρόπους χρήσης της τεχνολογίας στα σπίτια μας… αντί να την αφήσουμε να μας χρησιμοποιήσει.

Πώς εξισορροπείτε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας; Έχετε μια ψηφιακή ημέρα ρεπό;

Πηγές
 1. https://news.umich.edu/you-re-so-vain-um-study-links-social-media-and-narcissism/
 2. https://bits.blogs.nytimes.com/2014/02/09/for-a-restful-night-make-your-smartphone-sleep-on-the-couch/
 3. https://www.news.com.au/lifestyle/parenting/kids/uk-psychiatrist-believes-the-high-rates-of-technology-use-are-causing-kids-to-show-signs-of- αυτισμός/ειδήσεις/825d263047a8fb5d854f238e4ca5b804
 4. https://www.netaddictionrecovery.com/health-conditions-associated-with-problematic-technology-use/
 5. https://www.netaddictionrecovery.com/health-conditions-associated-with-problematic-technology-use/

Schreibe einen Kommentar